Нещо да добавя,че ми се стори интересно.Четейки из темите в един форум,който ми се отвори с рецептите,попаднах на мнение на дюканка за овесените трици.Или по-точно това е всъщност полезна информация,която искам да ви споделя.Кажете какво мислите.
Пак за триците
Ето една полезна информация, която не е нова за някои от Вас!
Става въпрос за триците (овесени или пшенични) и водата
Всяка диета, която включва твърде голяма порция белтъчини в сравнение със зеленчуците (каквато е нашата), може да причини запек. А това заболяване може да бъде опасно - ако движението на червата не е нормално, токсини и остатъци от храносмилането, задържали се твърде дълго време в тялото, предизвикват отравяне, което причинява главоболие, повръщане и рак, особено на дебелото черво. Ето тук водата отново се намесва - тя раздува триците като гъба, която при допиране до лигавицата на червото му причинява контракции ( перисталтичен ефект). Освен това триците правят задължително дъвченето на храната, което на свой ред стимулира отделянето на слюнка и намалява риска от разваляне на зъбите, помага за отслабването. Стомахът е по-пълен и се повишава отделянето на стомашни сокове (по-добро смилане и чувство за ситост).
Тук някъде имаше коментар, че триците не трябва да се обработват термично. Ето едно обяснение: Наред с други витамини, триците съдържат витамин В1 (тиамин), който е свързан с трансформацията на въглехидратите. Той се разрушава при термична обработка и при контакт със сода бикарбонат.
Написах това (по-скоро преписах), защото на мен лично ми е по-лесно да спазвам режима, когато имам обяснение за нещата (хубавите и лошите неща), които той може да донесе. Надявам се и на Вас да ви е полезно.
Коментар от baci — февруари 21, 2008 @ 4:43 pm
Обмислям сега дали не греша с това хлебче и утре ще си хапна триците с к.мл.за закуска.
това,в което вярваме е това,което ни се случва
|