|
Тема |
Re: Пак за виното !!! [re: нoвaka] |
|
Автор | mouldmaker (Нерегистриран) | |
Публикувано | 22.10.06 23:32 |
|
|
За тази година сигурно вче е късно,но за догодина сам прецени дали да постъпиш като мен.Моето лозе има 3 сорта грозде,които слагам във виното-основно карловски мискет,ркацител и малко бял отел.Още като смачкам гроздето го прецеждам през марля и го наливам в добре измитото със сода за дърво буре.Захарността на ширата трябва да е 24процента за бяло вино.Ако е по-малко-добавяш по 1.1кг захар на 100л шира за да увеличиш захарността с 1процент.Захарта я разтваряш в шира,а нв във вода.Бурето трябва да е идеално чисто-ако вече си вкиснал вино в него-смени го.За ПВЦ съдовете-не знам-дядо ми беше кацар и ползвам съдове направени от него.ПВЦ не съм ползвал.След като налея бурето му слагам една фуния на отвора,като следя по времв на бурната и тиха ферментация,винаги да има вино в нея.За целта-в отделен съд оставям около 3л от които доливам.Като преключи тихата ферментация-забивам канелката и чакам да се избистри.Обикновено напълно готово е виното около Трифон Зарезан-страхотен празник.Виното можеш да го стабилизираш веднага след като приключи тихата ферментация или по-късно,когато ти е удобно.Стабилизирането на виното се прави с цел да не се окислява.А то се окислява няколко часа след като е източено от бурето.На червените вина не им личи много,но на белите-да.Обикновено дядо ми стабилизираше виното в началото на март(ако е останало приемливо количество).След това в първия слънчев ден източваше виното,затваряше го в бутилки,гърлата им запечатваше с разтопен парафин и ги съхраняваше в дупка,останала от стара варница.Аз нямам време за толкова салтанати-което вино ми хартише-варя го на ракия.Стабилизирането става със серниста киселина-1г/1л или калиев метабисулфат.Тва второто не съм го ползвал.На джибрите им добавям захар с вода в съотношение 1:3 и 1л оцет да тръгне сигурно ферментациятя.40 дни след като "заврят" джибрите са готови за дестилация.Когато ги сипвам в казана им слагам по 100гр сода бикарбонат на 100л джибри да обере киселините.Ако слагаш каркадии-в преварката.Като сваря ракията,част от нея я сипвам в едно 15л дъбово буре.След 1год тези 15л вече са 12-но за сметка на това ракията е перфектна.
|
| |
|
|
|