|  | | 
| 
          | 
              
                | Тема |  Re: Пак за виното !!! [re: llko] |  |  | Автор | мyнти (Нерегистриран) |  |  | Публикувано | 18.10.04 21:06 |  |  |  | 
        
 Намачкваш гроздето,вземаш малко щира и мериш захарноста,ако нее достатъчна прибавяш разтворена в шира захар зада получиш 24 карата.
 Бидона пълниш 20 см под нивото на ръба(това е мястото за ферментация)
 Слага
 ш в ъгъла тръбичката (сонда). Първо покриваш дрождите с платно от
 сцепена мрежичка от гаца(торбичките в които продават на пазара картофите и лука).Фърху мрежата подреждаш пласт липови клонки с листата.
 От горе слагаш предварително скована скаричка от летвички(с профил като
 гърловината на бидона) Всичкото това притискаш с камък (по възможност бял
 живак ) окло 8-10кг. Така всичко е готово за ферментацията (мрежичката не позволява на дрождите да изплуват ) която аз изчаквам 14 дни .
 След това претакам -зада не обогатявам виното с излишен танин ,и местя в съд за тиха ферментация.
 Джибрите обогатявам с около 15кг. захар на 100кг.материал.
 
 
 Захарта се слага разтворена с вода на 1кг.захар 2,5 л, вода като се разтваря добре,щото иначе пада на дъното и няма никва полза от нея.
 Джибрите на ново превират и се успокояват ,тогава можеш да сложиш добре капака и да ги свариш на ракия когато имаш време ,така добре затворени могат да престоят доста време 3-4 месеца.
 
 това е в общи линии,разбирасе можеш да експериментираш ,и ако
 се получи да споделиш
   Желая успех на всички които се захванат стова ,и НАЗДРАВЕ
  
 
 
 
 |  |  |  |  
 |   | 
 |