Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:33 23.01.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
Тема Бравонови [re: .mitko.]  
Автор dodom (новачето)
Публикувано01.04.05 23:10

Освен идеята за дръвчетата, много ми хареса това за събирането на хартия. Похвално! Аз също никога не изхвърлям нещо ей така просто на земята и съм привърженик на идеята за разделно събиране на отпадъците.
Кога ли най-сетне ще има условия за това??

Тема екопроект по евро-програмитенови [re: .mitko.]  
Автор hri1OO ()
Публикувано02.04.05 19:39

Проектът, чийто координатор е съпругата ми е финансиран от

- виж последните одобрени какво представляват , сега има нов кръг кандидастване , видно и от новините за финансиране на - въобще сърфирай от връзките на БлуЛинк- актуализират и имат бюлетини.
Бъдещето поне за финансирания, излизащи от министерства по разни еврофинансиращи програми, май ще е на големи проекти, които без лобиране не се спечелват (отделно разбира се НПО с опит, подпомагане от общински структури и фирми изпълнителки с опит), т.е. големите проекти са за "наши хора". Дори и така да е , важно е нещо да се прави.
Например Сапард не е само земеделие и свързано с него- ако я прочетеш подробно, ще видиш възможности за подпомагане на местни културно исторически инициятиви, екотуризъм и т.н.
Иначе подготовката на документи за кандидастване не е нещо особено и трудно, добре е все пак човек с опит в презентацията;-имам впечатление, че по непреодолими (и безмислени) изисквания имат проекти, излизащи от министерства, докато кандидастване пред чуждестранни фондации и фондове е улеснено.
.
Днес походихме до Защитената местност Злато поле да полея новозасадените фиданки чинар, че тук така и не падна дъжд тези дни. Последните 15-ина дни там е станало като на панаир за защитени видове. Учудих се как есента когато нямаше достатъчно ниво водата, не виждах пукната птичка, а днес все едно бях на резервата Сребърна. Не съм орнитолог, но сигурно ако бях, щях да се побъркам. Чапли- бяла, сиви, и две ръждиви видях, щъркели много, поне два черни, някакви потапници, доста от едни дребни водоплаващи, ята от защитения малък корморан, кълвачи, поне 15 мишелова, които час по час подплашваха ята от тръстиките. Преди 2 години били забелязали хиляди малки корморани- нещо, което го нямало често в Европа- ако пак се завърнат в такова количество и се установят, местността ще може да кандидатства за Рамсарската конвенция. Едно неголямо птиче с доста дълъг тънък клюн, страхотна качулка назад, която често настръхваше като пера на индиянец, и старахотни бяло-черни пера отстрани и по гърба (дали някой знае какво е това)- ни изнесе невероятно представление на 20 метра пред нас. Жалко, че нямахме поне 500мм обектив, а и блендата не струваше. Ивайло ( if ) от този форум сигурно щеше да хване добри кадри, но за тези плашливи водоплаващи, за да им "бръкнеш в окото" си трябва сериозна техника.
.
Христо

Тема Re: екопроект по евро-програмитенови [re: hri1OO]  
Автор neocom (новак)
Публикувано03.04.05 17:06

Dа бе, само корморани ни липсват. Виждал ли си какво остава след тази птица???

Тема доста подробно за кедритенови [re: .mitko.]  
Автор .mitko. (пчела)
Публикувано07.04.05 11:09

Малко сложно звучи, дано не се уплаши някой
Е, надявам се, и от моите, дето ги посях на импровизация, все-пак ще поникне нещо

Като намеря някаква литература кога и как се засаждат и други дръвчета, ще добавям линкове. Ако някой знае някакви, и той да добавя.

П.П. Казват, че за в равнината най-подходящото време за засаждане на всякакви фиданки е до средата на април. В планината според надморската височина подходящото време би трябвало да се измества до към май-юни.

Редактирано от .mitko. на 07.04.05 11:17.

Тема Re: доста подробно за кедритенови [re: .mitko.]  
Авторmerychi (Нерегистриран)
Публикувано07.04.05 12:10

Една приятелка ми подари две семенца от сибирски кедър в петък- 01април. Те вече са засадени по указанията на този твой линк начин, с много любов естествено, и ги чакам да покълнат:) Засега са в моята стая, но като поотраснат ще ги пресадя на хубаво за тях място в планината...

Тема дръвчета, на които никой няма да посегненови [re: Radi]  
Автор .mitko. (пчела)
Публикувано12.04.05 11:18

Има много дървета, които повече са ценени живи, отколкото като дървесина - Много се радвам, че обърна внимание на това, защото е важна подробност!

Това, което казваш за сливата, се отнася и за по-голямата част плодните дръвчета изобщо - циганите като няма какво да ядат или търсят лесни пари, секат дървета и ги продават, но от овошките ще предпочетат да вземат плодовете - да ги изядат, да ги продадат като храна или да направят ракия от тях.

Бадемите едва ли представляват особен интерес като дървесина, но плодовете им са ценни. Особено ако са цяла горичка и апашите ги знаят, няма да ги отсекат, а ще пратят дребосъците да събират бадемите им.

Орехите дават изобилно и много добри плодове, макар че от друга страна, и дървесината им е по-скъпа. Все-пак, ми се струва, че имат добри шансове за оцеляване на повечето места, където могат да растат.

Плодовете на конския кестен се изкупуват и на дърветата не се посяга. Даже съм чувал, че в София са ставали и ръкопашни битки коя "банда" да обере дадено дърво или градинка с кестени.

За кестена, който се яде, нещата едва ли стоят по-различно, като се има пред вид цената на килограм кестени на пазара - къде ще се сравнява цената на дървесината с нея?

Липата също се бере, логично е и тя да не се сече много-много.

Акацията пък не се бере, но има много неприятни бодли - неблагодарна работа е да сечеш тръни. Освен това, акацията е много упорито дърво - ти я сечеш, тя израства отново от издънки - по-гъста, отколкото е била. Виждал съм изсечена акациева кория, която за десетина години се превърна в истинска непроходима джунгла, при това здраво бодлива. Издънките са и тънки, къде ти да ги сечеш? След 100 години сигурно ще се поразреди естествено и ще се обнови. До тогава може да се променят нравите, или поне да започнат да се спазват по-стриктно законите.

Често младите борчета стават жертва на новогодишните празници. Виждал съм много дори над 3 метрови дръвчета с отсечени върхове. Иглолистната дървесина се сече много нелегално, защото се използва много и има пазар. Тополите са много апетитни, ако са на място, където могат да бъдат отсечени на спокойствие и близо до не много оживени пътища. и т.н. и т.н.

Не казвам, че не трябва да се засаждат борчета и тополи и т.н. - просто да се има едно на ум и да се претеглят алтернативите, които са подходящи за даденото място и да се избере най-разумната.

Освен това - засаждането на едно място на повече различни видове - диверсификация (т.е. разнообразие, няма нищо общо с диверсия) винаги има най-големи шансове за успех.

П.П. Ако някой още се съмнява, че жълъдите никнат: Нека погледне какво става на земята в някоя дъбова или букова горичка. В неделя наблюдавах следното - само в радиус от 20 сантиметра около дънера на един отсечен дъб, в утъпканата от хората пръст (беше в града, в парка) можеше да се преброят 20-30 жълъда, повечето от които бяха покълнали, някои бяха изсъхнали, но 15-тина се бяха впили в почвата успешно. Самите жълъди даже не бяха заровени - бяха свободно движещи се над повърхността! Не знам дали някое ще оцелее - вероятно едно по едно, без даже да разберат, ще ги стъпчат хората, защото е много оживено място. Намерих си едно, чието коренче не се беше хванало здраво в земята още и тази сутрин го засадих. Държах го във вода, иначе щеше да изсъхне до сега, но пропуснах да си взема шише и не го полах... утре мисля да поправя грешката - може пък и да не е късно, ако почвата е била достатъчно влажна. Боднах и още 10-тина дъбови жълъда, но тях не ги броя, защото ги взех от друго място и не ми се видяха много надеждни за покълване.

Тема А дали?нови [re: .mitko.]  
Автор Cлaвчo (Ходещ)
Публикувано12.04.05 12:34

На циганите много много не им пука, какво ще правят догодина. За тях е важно да им е лесно сега. Така че недей особено много да се надяваш дърветата да оцелеят. На тях им е лесно да отсекат някой голям и труднодостъпен клон, да го оберат и да го зарежат или приберат за подпалки. А догодина все ще си намерят някое друго дърво. Но все пак шанса за оцеляване на такива дървета е по-голям, отколкото на иглолистните.

Поздрави от Славчо

Тема Re: Засадих дръвче!нови [re: .mitko.]  
Автор 3aeK (trickster!)
Публикувано12.04.05 19:07

Засадих първото си дръвче – праскова зад кооперацията, където живея. Вярно, само едничко е, но като за начало не е зле Възнамерявам да засадя мнооого и различни дръвчета!

Тема Да наблегнем на местните видове!нови [re: .mitko.]  
Автор Kaнтaka (горски дух)
Публикувано16.04.05 13:16

Съветът ти е добър - наистина на плодните дървета не се посяга така, както на тополите и иглолистните, например. Наистина сливите и прасковите се хващат много лесно от костилки, почти няма отърваване от тях .

Аз мислех да напиша нещо подобно, но в смисъл да се наблегне на саденето на български видове като дъб, бук, елша, върба. Вярно е, че дъбовете растат много бавно, но за мен те са свещени дървета. В миналото хората са се хранили с жълъди, както и много животни. Дъбът издържа много на суша, така че е подходящ за по-сухи райони, където няма да има кой да наглежда посевите и да се грижи за тях. Освен това се счита, че широколистните дървета задържат влагата в почвата, за разлика от иглолистните. Доста жълъди съм посяла през последните години. И един любипитен факт: сойките допринасят за разпространението на дъба, защото си правят запаси от жълъди, заровени в земята.
Най-лесно се захваща и най-бързо расте върбата - взимате клон и го забучвате във влажната почва покрай реките.

Mitakuye oyas'in (всички са мои роднини)!

Тема Re: Засадих дръвче!нови [re: 3aeK]  
Автор malko...zlo (но хубаво)
Публикувано17.04.05 18:39

Добре е че си засял дръвче до кооперацията.Но....... до нашият блок има засадени плодни дръвчета.Когато дадат плод е пълен ужас.Децата започват да се опитват да ги оберат и къде вземат повечето падне на земята и тези които паднат никой не ги вдига.По плочките остават лекета от размазани плодове чак до зимата.Абе пълен Ужас.Мен по ме блазни мисълта да засея нещо в Планината.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.