Падат от кедровите шишарки. Те обикновено не се стигат лесно на дървото, но не е и нужно. Когато узреят, започват да се лющят и семенцата също падат. Аз ги събрах под дърветата. Имаше доста изядени от насекоми или други твари, но се намираха и доста цели. Също изчоплих и от паднала недоизронена шишарка, но тези, които намерих наоколо, бяха доста по-едри. Във върховете на шишарките семенцата са съвем дребни и едва ли ще поникнат (аз в началото ги събирах, защото върховете падат обикновено цели, когато шишарката започне да се лющи, но после видях, че не са надеждни и вероятно са "отпадък").
Семенцата са нещо като т.н. "крилатки", но с фино "крилце" както на другите иглолистни. Семката достига до около 5 милиметра и ако я стиснеш, потича и мирише като смола. Очаквах, че ще е твърда като кедровите ядки, които се продаваха по едно време по павилиончетата, но сигурно това е, защото има различни видове кедри.
Шишарката на кедъра е характерна. Когато е цяла, прилича на голямо паче яйце и гледа нагоре, не надолу. Когато се лющи, започва от върха и накрая остава нещо, което прилича на чиния на антена с остър игловиден "излъчвател" в средата. Самите люспи са като пеперудки, около 2-3 см. Намират се сега в изобилие под дървото. Между тях се срещат и семенцата. Потърси в гугъла картинки, ако не си виждал(а).
Кедри има на много места из София. Огледай се из парковете, където минаваш. Мисля, че съм виждал и в Борисовата градина до Орлов мост и на много други места. Например голям кедър има плътно до сгрдата на Майчин дом, на 15-тина метра от входа й (плътно в ляво).
Освен това, сигурно продават и готови за засаждане дръвчета в разсадниците, но не съм проверявал.
Това намерих набързо :
Кедър Cedrus: Шишарките на кедъра узряват през есента на втората или дори на третата година. Брането им трябва да започне когато долните люспи се разтворят. Впоследствие цялата шишарка се разпада. Шишарките се съхраняват на студено и проветриво чак до сеитбата през май. Засяване: Шишарките се поставят във вода за 48 часа, за да омекнат и да се разчупват лесно. Семената се отделят и се просушават за няколко часа, след което веднага се засяват. Сее се на открито или в студен парник. На следващата пролет се засаждат в саксии, като се забива колче до всяко стъбло, за да расте изправено. Покълнват под 50% от семената. Семената запазват кълняемост до 3 години.Редактирано от .mitko. на 28.03.05 18:20.
|