|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Случайно попаднах ...
[re: Tyлca_]
|
|
Автор |
.mitko. (пчела) |
Публикувано | 09.12.05 10:31 |
|
Наистина внушително! Благодаря, че ми показа това.
, и може да се обграбчи от верига от 30 души!
| |
Тема
|
Re: Една дискусия за коледните елхички
[re: .mitko.]
|
|
Автор |
.mitko. (пчела) |
Публикувано | 28.12.05 16:18 |
|
Само да вметна за "елхичките" в саксия:
(в кавички, щото те не винаги биват точно елхички)
Не е най-доброто за тях да ги държите накичени в хола до ивановден. Те сега спят и предпочитат да са на хладно, т.е. изнесете ги по-добре по-рано на балкона.
Като запролети, трябва и да се поливат - казват два пъти в седмицата по половин литър било добре.
Нямах голямо желание да се занимавам с празнични украси тази година, но ми се наложи... (Затова сега имам за напролет готово отгледано дръвче за засаждане.)
Някой ако знае в саксия с какъв разумен диаметър и дълбочина, както и до каква височина е разумно да се държи дръвчето на балкона, да каже.
(Това за в случай, че някой предпочете да не бърза да го засажда на пролет, а да го задържи повече от една зима, както и ако иска да си го отгледа сам от съвсем мъничко саморасляче или пък от семка.)
| |
Тема
|
Коледните елхички може да се засадят и през зимата
|
|
Автор |
.mitko. (пчела) |
Публикувано | 11.01.06 12:21 |
|
Ако засадиш дръвчето още през зимата, докато спи, то тръгва направо още на пролет и така му спечелваш един сезон за растеж.
За този трик ме открехна една моя много добра позната, която учи във Франция - там така правели.
Естествено, за да засадиш дръвчето през зимата, ще трябва да избереш сравнително топъл ден, за да не се налага да разбиваш повърхностния лед, ако има такъв.
| |
|
Представете си, че в клуба има някаква интересна тема, но мноого дълга.
Не можеш да я прочетеш на един дъх и ти се иска да си я отпечаташ и да си я прочетеш на спокойствие... Обаче, 25 листа, примерно.
И после виждаш - вътре 50% е псувни на тема "ти що ми рече квото ми каза"...
Простичко е - по-малко глупости из интересните теми, по-малко хартия изхабена, по-малко време прекарано в безполезно взиране пред монитора...
:-Х
| |
Тема
|
коледните елхички често не оцеляват
|
|
Автор |
.mitko. (пчела) |
Публикувано | 07.03.06 19:25 |
|
Това май ще се окаже голата истина за една красива иначе идея.
И други хора ми споделиха неуспешния си опит.
И причината вероятно е в това, че продавачите на елхички в стремежа си да покрият търсенето (или за печалба), не спазват правилата и обричат дръвчетата още от самото начало...
С моят смърч (а уж нямаше да садя смърч;) май точно така се получи. До последно пръстта му беше влажна и рохкава, но игличките на дръвчето полека-лека започнаха да си капят още първите седмици, въпреки че стоя в къщи само три-четири дена и веднага го пратих на балкона (и не е от студовете, защото не беше чак толкова студено в началото)...
Както и да е, засадих го, пък ако се хване - хване. Други ще посадя, ако е живот и здраве.
Изводът ми е, че елхички в саксия се купуват по всяко време, но не и преди НГ!
И никога от място, където ги продават между другото покрай отсечените, а само от разсадник или от познат човек, на който това му е работата и си разбира от нея.
| |
Тема
|
Re: коледните елхички често не оцеляват
|
|
Автор | Hиkифop (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.03.06 22:44 |
|
Здравейте приятели!
Много се радвам, че има хора които искат да направят нещо за природата и го правят. Аз също обичам планините и горите, но забелязах някой крайни мнения и не съм съвем съгласен. Не, че не е лошо да сечеш дървета на поразия. Напротив, но всичко което се прави с мярка и разум не може да има някакви пагубни последици. Даже понякога такива неща се оказват двигател на естествените пеоцеси. Та да не се отклоняван повече. просто исках да кажа, че крайностите каквито и да са та на са разумни.
Като оставим това в момента съм засадил няколко ореха вкъщи и чакам да покълнат след около седмица освенн тях засадих няколко семена от дърво което не познавам(прилича на акация, но е с по- едри и по кръгли листа. расте по южното черноморие. ако някой има представа какво може да е да пише!).
също така бих помолил ако някой знае как се сади чинар от семена да ми помогне с напътствия! Предварително благодаря на всички които ще откликнат!
Продължавайте да засаждате дръвчета това е много хубаво и изпълва душата с любов:)! и все пак ако видите някога човек да отсича дърво не го слагайте автоматично в категорията "лоши хора" защото и от това отсечено вече дърво блика живот. То може да данесе много любов макар и с друга форма. :)
| |
Тема
|
Re: чинар...; добро време за засаждане на дървета
[re: Hиkифop]
|
|
Автор |
.mitko. (пчела) |
Публикувано | 24.03.06 11:09 |
|
Не знам как се сади чинар, но ако научиш, напши как става.
Плодовете на чинара са едни "таралежести" топки, които са рехави и се разпадат ако приложиш усилие, вероятно и ако престоят дълго. Ако потърсиш вътре, сигурно ще откриеш семка. Аз още не съм садил чинар, но ако ми попадне (понеже есента пропуснах да събера), за опит бих заровил цялото "таралежче" (на плитко). Чинарът е красиво дърво, расте голямо и живее дълго. Много хора ще му се радват след тебе, ако посадиш такова.
Между другото, сега е добро време за засаждане на дръвчета.
| |
Тема
|
Re: Браво
[re: dodom]
|
|
Автор | cтac (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.03.06 19:00 |
|
браво на вас!и аз събирам хартия и си засадих коледното дръвче 6 година под ред.хммм,по въпроса за видовете-само кедри ли ще садим бе хора?на мен ми дойде идея за гинко билоба.мечтая и за онова иглолистно дърво в двора на бачковския манастир.мился зе беше ливански кедър.имам и "зачислени"около 15 дървета на лозето.провеждам редовно агротуризъм т.е.копам най-често
| |
Тема
|
Re: Браво
[re: dodom]
|
|
Автор | cтac (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.03.06 19:04 |
|
браво на вас!събирам си разделно боклука най-примерно .засадих 6 под ред коледна елха.по въпроса за видовете-само кедри ли ще садим бе хора?на мен ми хрумна гинко билоба.имам "зачислени"15 дървета на лозето и редовно провеждам там агротуризъм
| |
Тема
|
Re: Гинкго билоба
[re: cтac]
|
|
Автор |
.mitko. (пчела) |
Публикувано | 25.03.06 11:49 |
|
:) знам едно място (поне) в София, където расте това дърво (Гинкго билоба)... но точно там май е самичко, а то е двудомно растение - има мъжки и женски дървета и за да получиш семена, трябва да има наблизо и от двете...
Освен, че има славата на лечебно растение, то е и доста древно.
Чувал съм също, че в Япония в районите на атомните бомбардировки това било едно от малкото дървета, ако не и единственото, което се справяло с радиацията и се развивало нормално...
Един български линк:
и няколко руски:
и накрая -
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | (покажи всички)
|
|
|