Кратък увод:
Има дни, в които човек се чувства така:)
Дано да са повече тези дни и вечери за всички:)
А сега текстът:
Различните участъци от човешкото тяло имат различна температура
Прието е да се смята за физиологична норма температурата от 36,6°С. Това твърдение хем е вярно, хем не е. Учените, които провеждали експерименти за измерване на температурата при хора в различни ситуации, направили откритието, че в човешкия организъм няма нищо по-непостоянно от температурата. Тя зависи от условията на околната сре¬да, от активността на самия човек, от неговите емоции, поетата храна, времето на денонощието, от това дали е буден или спи.
А отгоре на всичко и различните участъци от тялото имат различна температура.
Например, когато един леко облечен човек се намира в по¬мещение с температура на въздуха - 20°, температурата на бедрения мускул е 35°, на прасеца съответно 33°, а в центъра на стъпалото – плюс 27-28°. При същите условия тем¬пературата в дебелото черво ще съставлява 37°, в черния дроб 38°, а под мишницата ще е равна на 36,6°. Дори в главния мозък съществуват температурни вариации от 1° градус и повече.
Интересно е и това, че температурата под мишницата, където по трядиция се поставя термометърът за измерване, по време на денонощието варира в рамките на един градус. Максималната температура се наблюдава в 4-6 часа следобед, а минималната — в 3-4 часа сутринта, като това е нагледна демонстрация на ежедневния ритъм на биоло¬гичния часовник на организма, който в частност е свързан с въртенето на Земята. Върху ритъма на ежедневните температурни промени се наслагват други ритми с по-продължителни периоди.
Например, при жените това е ритъмът на мен¬струалния цикъл, когато променливата температура е свидетелство за нивото на половите хормони.
Учените отбелязват и още нещо, че по време на интензивна работа температурата на тялото може да се повиши с 1°-2° градуса. Тя е неста¬билна и при децата, когато малките викат или го удрят на активни игри на чист въздух, както и по време на хранене.
Докато при хората на преклонна възраст нормалната температура може да слезе до 35°С, тъй като в резултат на стареенето пада обмяната на веществата и онзи, който се е оставил безропотно на тези хронални процеси (Нали разбирате, Пол Брег е бил на 91 година, но едва ли е имал точно този проблем с обмяната и телесната температура:) – Б. пр.), започва да се преустройва към преминаване на по-ниско температурно ниво.
Обикновено повишаването на температурата при някакво заболяване се възприема от нас само негативно. Но ние трябва да сме наясно, че високата температура е естествена защитна реакция на тялото преди да вземем крутите мерки на самолечението.
С внедряването на вируса се получава дразнене на мозъчните центрове, които отговарят за терморегулацията, което води до повишаване на температурата, което създава дискомфорт не само на нас, но и на микробите, причинили заболяването.
Затова, ако се приемат илачи за сваляне на температурата, би било добре това да се прави само когато това е наистина необходимо: ако термометърът показва 38,5°-39°С (Веднага си мисля, че когато човек има все пак и сериозно заболяване, основно, да речем онкологично, тези параметри са „завишени”, май не е зле като станат 38 градусите да се пийне съответното лекарство, но докторите знаят най-добре. – Б. пр.), ако вие зле понасяте дори малко повишаване на тем¬пературата, ако поради силната интоксикация непрекъснато ви се повдига и повръщате и в организма постъпват малко течности.
Лекарите-терапевти препоръчват при повишаване на температурата да се започне с пиене на много течности (до 1,5-2 л на денонощие), защото течността разрежда токсините, спомага за отделянето на потта, като по този начин се понижава температурата. Това може да е горещ чай с лимон, малини или мед, вода със сироп от черни боровинки, борови връхчета, горски ягоди и т. п. вкусни и полезни хубавини.
Сладко против рак
(с големи съкращения)
Птеростилбенът (мързи ме да проверявам точното изписване, затова се извинявам, ако не е точно така – Б. адапт.), този природен антиоксидант, съдържащ се в черните боровинки, може да предотвратява рака на стомаха, смятат изследователите от Rutgers University, САЩ, и специалисти от министерството на селското стопанство на същата държава. За това съобщава английското бюро на BBC. Освен това изследването, провеждано пак върху лабораторни мишлета, позволява да се предположи, че антиоксидантът птеростилбен позволява да се понижи нивото на холестирол в кръвта.
Антиоксидантът птеростилбен се съдържа в черните и т.н. северни боровинки, (на руски - клюква – Oxycoccus), гроздето и челвените боровинки. Според American Chemical Society този антиоксидант се съдържа в червеното вино. Най-вероятно скоро ще стане възможно създаването на таблетки с това вещество.
Доктор Bandaru Reddy, водещ специалист, участващ в това изследване казва, че последните данни потвърждават необходимостта от включването на зърновидните сочни плодове, особено на черните боровинки, в ежедневното хранене на хората с онкологични заболявания.
Целият текст – тук:
П. П. Нямам време вече да се проверявам за правопис, затова моля за извинение, ако има допуснати грешчици.
|