Чесънът – отлична противоракова профилактика
Установено е, че редовната консумация на чесън намалява риска от възникване на рак с различни локализации. Сериозните научни изследвания показват, че редовната употреба на чесън и препарати на негова основа активно възпрепятстват развитието на злокачествени тумори. Най-впечатляващи резултати са получени по отношение на рака на стомаха и рака на дебелото черво.
В Китай сред жителите на района, където чесънът на практика не се консумира, ракът на стомаха се среща няколко пъти по-често, отколкото в друг един район, където тъкмо обратното – по традиция чесънът се консумира много често. Китайските учени са сравнили годишната консумация на чесън при 564 болни от рак на стомаха и 1131 здрави хора, като в резултат на съпоставката е било установено, че консумацията на чесън в суров вид или след кулинарна преработка в количество на 1,5 кг ГОДИШНО значително намалява риска от заболяване от рак на стомаха.
До същия извод са стигнали в резултата на сравняването на храненето на 136 болни от рак на стомаха с храненето на хора, които са здрави.
В Италия е извършена съпоставка на честотата на консумация на чесън при 1016 болни от рак на стомаха с консумацията от 1159 здрави хора; констатирано е, че рискът да се разболеят от рак на стомаха хората, консумиращи чесън 7 (седем) пъти седмично е ЗНАЧТЕЛНО по-малък отколкото при хората, които консумират чесън веднъж седмично, при това защитно въздействие е оказвал кулинарно преработеният чесън, защото участвалите в това изследване италианци, са консумирали чесъна предимно в състава на различни готвени храни..
В Аржентина са били анализирани особеностите в храненето в продължение на една година при 110 болни от рак на дебелото черво по сравнение с храненето на 220 здрави лица; било е установено, че при консумацията на чесън в суров или преработен вид повече от 250 пъти годишно рискът от рак намалява 5 пъти по сравнение с неговата консумация по-малко от 60 пъти годишно.
В САЩ е проведено шестгодишно наблюдение на 47949 мъже и са водени записки за характера на тяхното хранене, през това време 205 души от упоменатата наблюдавана група са се разболели от рак на дебелото черво; при сравнение на особеностите на техния начин на хранене с храненето на останалите е бил направен изводът, че консумацията на суров или преработен чесън над 2 пъти в седмицата значително понижава риска от рак на дебелото черво, при това сред всички други плодове и зеленчуци защитното действие на чесъна е било най-силно.
В отделни трудове се разкрива, че консумацията на чесън намалява риска от възникване на рак на хранопровода, гърлото, простатата и рак на гърдата.
Открито е, че най-действените вещества, които предотвратяват възникването и развитието на злокачествените тумори, в чесъна са органичните сернисти съединения.
С въздействието си те активно отслабват и неутрализират вредното действие на различните химически канцерогени: афлатоксини, полициклични въглеводороди, нитрозосъединения.
Допълнително потискат ферментите, които правят химическите канцерогени, постъпващи в организма с храната и водата, по-активни и обратното, усилват действието на ферментите, обезвреждащи химичните канцерогени; защитават генетичния апарат от вредното действие на токсичните вещества и йонизиращата радиация.
Една от причините на образуването на рака е формирането в стомашно-чревния тракт на канцерогенни нитрозосъединения от постъпващите с храната нитрити и амини. Нитритите се съдържат на практика във всички растителни продукти, отглеждани с използването на минерални торове. Открито е, че сокът на чесъна ефективно възпрепятства образуването на канцерогенни нитрозосъединения от нитрити и амини.
Днес вече е научно доказано, че с помощта на чесъна може да се излекува хеликобактериозата, която също е една от причините на раковото заболяване.
Чесънът може да бъде полезен при съвместното прилагане с химиотерапия и лъчетерапия от онкологичните болни като препарат за ефективно възпрепятстване на развитието на метастази.
Но ми се иска да ви предупредя, че употребата на чесън в големи количества и от хора, които зле понасят консумацията на чесън (алергия), трябва да става много внимателно, а най-добре – под лекарско наблюдение .
Лекар-онколог, кандидат на науките
Владимир Григориевич Беспалов
|