Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:58 25.04.24 
Клубове/ Взаимопомощ / Клуб за борба с рака Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема КАКАОТО [re: llina]
Автор llina (дъщеря)
Публикувано27.07.07 12:45  



Пускам ви интересна информация от http://www.antirak-center.ru за

КАКАОТО – като средство против развитието на злокачествени тумори и като средство срещу заболявания на сърдечно-съдовата система

Откакто ацтеките, предшествениците на племето мая, се научили да приготвят от него горчива, гъста напитка, вече повече от 3000 години какаото е познато и любимо на човечеството. Ацтеките приписвали на какаото божествен произход и го смятали за „амброзия” – напитка на боговете. Този статус на растението бил увековечен в европейските традиции от шведския учен Карл фон Лин, който нарекъл дървото какао: Theobroma cacao: "храна на боговетев". Какаото, като напитка, се е появило в Европа и Новия свят през XVII век, а по-късно – вече като шоколадово блокче. Фактът, че древните цивилизации са считали какаото за лечебна напитка, днес се потвърждава от различни сериозни научни изследвания...

Справка: Полифенолите са органични съединения с растителен произход, които представляват мощен естествен антиоксидант. Полифеноли се съдържат в зеленчуците, в зърнените храни, в подправките, а също така във виното, чая, кафето и в какаото. содержатся в овощах, фруктах, зерне, приправах, а также в вине, чае, кофе и какао. Те притежават редица полезни за човека свойства: противоокислителни,противоракови, антибактериални и противовъзпалителни.За това, полифенолите предпазват от развитието на различни хронични заболявания, а в частност – болести на сърцето, различни видове възпалителни процеси и рак.
Какаото е богат източник на полифеноли, благодарение на които притежава специфичния си вкус и цвят. В състава на зърната на какаото влизат различни полифеноли, основно флавоноиди, сходни с веществата, които притежава чаят. Центърът за изследвания на Nestle (Nestle Research Centre, NRC) е разработил методи, позволяващи отделянето на полифеноли и определянето на тяхната концентрация в какаото и шоколада. Общото количество полифеноли в шоколада зависи от съдържанието на какао, съответно – в натуралния шоколад тяхното съдържание е значително повече.
Лабораторните тестове за биологична активност на какаовите полифеноли потвърждават тяхното антиоксидантно и антикарцерогенно действие, което може да се използва за предпазване от развитието на злокачествени тумори и заболявания на сърдечно-съдовата система.
Но все пак, за да се повиши реално имунитетът, е необходимо антиоксидантите да се освоят добре от човешкия организъм.В NRC са доказали практичната ценност на како-полифенолите, с помощта на експерименти, по време на които са били изследвани образци от плазма на здрави хора, които преди опитите са пили какао. След сканиране на мозъка на пациентите с ЯМР било изяснено, че в течение на 2-3 часа след употребата на какао, кръвта навлизала в мозъка по-интензивно и така се повишавала мозъчната активност. В резултатите се доказало, че концентрацията на полифеноли в кръвта значително нараства, като достигала своя максимум след 2-3 часа след приема на какао.
Учените са потвърдили, че съдържащият се в какаото полифенол епикатехин веднага се усвоява от организма и навлиза в плазмата. При това нивото на неговата концентрация приблизително съвпадало с нивото на концентрация при което се наблюдавало покачване на биологическата активност в лабораторни условия. По същият начин се усвоява епикатехинът, който се съдържа и в чая.
Серията от лабораторни изследвания позволява да се предположи, че какао-полифенолите оказват благоприятно действие на сърдечно-съдовата система.Тези заключения се потвърждават с експерименти, в които са участвали различни хора. Установило се е, че употребата на какао забавя окислителните процеси в кръвта, като по този начин се предотвратява образуването на тромби и стеснение на кръвоносните съдове от отлагането на холестерин, позволявайки на стените на кръвоносните съдове да останат по-дълго еластични. В своите заключения експертите казват, че какаото в диетични дози може да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Немски изследователи от университетската клиника в Кьолн са стигнали до извода, че чаша какао понижава кръвното налягане по-продуктивно от чаша чай.
Групата тествани пациенти е употребявала в продължение на две седмици продукти, съдържащи какао. Това довело до намаляване на кръвното налягане до същото ниво, до което намалявало кръвното при пациенти, използващи препарати за понижаване на кръвното. Други немски изследователи в постигнатите резултати доказали, че употребата на какао може да намали риска от инсулти и сърдечни ристъпи до 10-20%.

Ракът е заключителният резултат от редица сложни физиологически процеси. Много съединения, които се съдържат в растителната храна, имат защитно действие при различни стадии от развитието на болестта.В частност, антиоксидантите защитават от увреждания, предизвикани от химически агресивни свободни радикали или химически канцерогени, клетъчната мембрана и генетичната информация, която се съдържа в молекилата на ДНК. Ще припомним, че свободните радикали представляват страничен продукт от химичната дейност на организма, която осигурява захранването на клетките с кислород.

Микробиологичните изследвания в NRC са показали, че екстракт от какао-полифеноли препятства въздействието на канцерогенния агент в култивирани клетки на човешки черен дроб. Отчасти за този ефект способства увеличението на концентрация на ферменти, които неутрализират токсичността на вредните вещества. Все пак учените молят да се има под внимание, че изследването на фитохимикатите, които могат да помогнат при борбата с раковите заболявания все още се намира в начален етап на развитие. Все още предстои да се разбере, какви съединения са най-активни и как те влияят при развитие на ракови образования.

Предварителните изследвания на NRC са показали връзката между антиоксидантите и функционирането на имунната система на човека. Някои лабораторни експерименти показват, че пречистените полифеноли, които се съдържат в какаото, могат да регулират имунитета. В други изследвания, също проведени в лабораторни условия, било установено, че имунорегулиращото действие на какао-полифенолите не се ограничава само с техния антиокислителен ефект. Научната работа в тази посока продължава, но вече и днес може да се говори за уникалността на феномена какаови полифеноли.
Съдържащият се в какаото теобромин – е близък „роднина” на кофеина.Това вещество действително притежава възбуждащо и стимулиращо действие, подобрява кръвообращението и увеличава двигателната активност. На учените са добре познати случаи, когато какаото оказва реална помощ при стрес или депресивни състояния.
Японски изследователи от университета в Осака са открили, че вещества, които влизат в състава на какаото препятстват размножението на някои бактерии и предпазват от зъбен кариес. Интересното е, че най-силно изразен антибактериален ефект притежават не самите зърна на какаото, а тяхната обвивка, която при производството се изхвърля като отпадък. Въпреки това, даже такива минимални количества противомикробни вещества, които остават в готовия продукт, са достатъчни, за да потиснат действието на бактериите, които предизвикват натрупване на зъбен камък.

Какаото съдържа желязо, магнезий и калий. Желязото е необходимо за синтезирането на хемоглобин в кръвта, магнезият пък играе значителна роля при предаването на нервните импулси и е важен за ритмичната работа на сърдечните мускули, а калият съвместно с натрия отговаря за водния и електролитния баланс в клетките и тъканите, който влияе на кръвното налягане и е важен за поддържане на нормална честота на съкращаване на сърдечния мускул.

В една порция какао се съдържат 611 милиграма еквиваленти на ггаловата киселина /трихидроксибензоена к-на/ и 564 милиграма еквиваленти на флавоноида епикатехин.

По принцип, шоколадът не бива силно да остъпва на какаото по съдържание на тези вещества. Но ползата за здравето при неговата употреба остава съмнителна, поради изобилието в него от захари и наситени мазнини.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Руски билкови рецепти / Психотерапия на рака titi   16.06.07 21:50
. * Re: рецепти на руски Dimana64   17.06.07 08:05
. * Re: рецепти на руски тити   17.06.07 08:45
. * орехов балсам Dimana64   18.06.07 18:18
. * ОПРЕДЕЛЯНЕ ПО МИРИЗМАТА НА КАЧЕСТВОТО НА ХРАНАТА short shrift   19.06.07 02:29
. * Re: диагностика на храната по аромата Dimana64   19.06.07 07:01
. * Re: диагностика на храната по аромата titi   19.06.07 07:56
. * ЦВЕКЛОТЕРАПИЯ short shrift   19.06.07 10:27
. * Re: ЦВЕКЛОТЕРАПИЯ - терапия short shrift   19.06.07 14:19
. * Re: ЦВЕКЛОТЕРАПИЯ - терапия flora   28.08.07 13:18
. * БИЛКОВ БАЛСАМ ЗА ЗДРАВЕ short shrift   21.06.07 02:32
. * Re: БИЛКОВ БАЛСАМ ЗА ЗДРАВЕ тити   21.06.07 08:02
. * Re: БИЛКОВ БАЛСАМ ЗА ЗДРАВЕ *jull**   21.06.07 08:26
. * ЦЕЛЕБЕН КОМПЛЕКС ОТ БИЛКИ llina   21.06.07 10:34
. * ЛЕКОВИТ БИЛКОВ КОМПЛЕКС short shrift   21.06.07 13:21
. * Re: Отговор на short shrift llina   21.06.07 13:49
. * Re: Отговор за ilina short shrift   21.06.07 14:01
. * Re: Отговор за ilina llina   21.06.07 15:16
. * Re: БИЛКОВ БАЛСАМ ЗА ЗДРАВЕ vesela.bg   21.06.07 17:20
. * ЧЕСЪНЪТ - ОТЛИЧНА ПРОФИЛАКТИКА ПРОТИВ РАКА short shrift   21.06.07 11:39
. * Re: Настойка от брезова гъба ЧАГА llina   21.06.07 12:12
. * ЗА УРОЧАСВАНЕТО И НАЙ-ВЕЧЕ СЕБЕУРОЧАСВАНЕТО:) short shrift   21.06.07 23:53
. * РИСКОВЕТЕ НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО short shrift   22.06.07 01:47
. * Re: Две рецепти от друг руски сайт llina   22.06.07 10:36
. * ЙОДЪТ, РОЛЯ ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА, ДОБАВКИ И ДР. short shrift   22.06.07 11:06
. * ЗА САЙТА КАТО ЦЯЛО И ПОЗИЦИЯТА МИ ПРИ АДАПТИРАНЕТО short shrift   22.06.07 14:31
. * СМЕХЪТ ЛЕКУВА И ВЪЗРАЖДА short shrift   22.06.07 23:54
. * ЗА АНТИБИОТИЦИТЕ short shrift   23.06.07 18:29
. * ЗА МИШКИТЕ И ХОРАТА или за "шалтерите" :) short shrift   23.06.07 22:01
. * ХИПЕРТЕРМИЯТА - УНИКАЛЕН МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ short shrift   24.06.07 10:46
. * НЕ НА "ЗАЛЕЖИТЕ" ОТ ТОКСИНИ short shrift   24.06.07 20:25
. * Благодаря ти.... vesela.bg   25.06.07 16:13
. * Re: Благодаря ти.... short shrift   25.06.07 17:46
. * НЯКОИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА за ТЕМПЕРАТУРАТА и сладката:) short shrift   24.06.07 22:08
. * ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА СТРАХА ОТ БОЛЕСТТА short shrift   25.06.07 12:56
. * Re: рецепти на руски short shrift   26.06.07 01:16
. * Re: рецепти на руски ilianak   26.06.07 08:24
. * рецепти на руски-РМЖ llina   26.06.07 16:07
. * Re: рецепти на руски - ТОДИКАМП llina   26.06.07 16:09
. * Re: рецепти на руски - Каменно масло llina   26.06.07 16:10
. * Re: рецепти на руски - Магарешки трън llina   26.06.07 16:12
. * Re: рецепти на руски - пелин llina   26.06.07 16:13
. * Re: рецепти на руски - черен бъз llina   26.06.07 16:14
. * Re: рецепти на руски - сокове и комперси - РМЖ llina   26.06.07 16:22
. * Re: рецепти на руски llina   26.06.07 18:12
. * Re: рецепти на руски тити   01.07.07 08:44
. * Re: рецепти на руски тити   01.07.07 08:45
. * Re: рецепти на руски vesela.bg   01.07.07 15:33
. * Re: рецепти на руски - ПОСТСКРИПТУМ efir   22.11.10 22:49
. * Татарник=Магарешки бодил? just flower   07.01.10 16:36
. * Re: Татарник=Магарешки бодил? *jull**   07.01.10 17:49
. * Бял трън или Магарешки бодил? just flower   08.01.10 12:45
. * Re: Бял трън или Магарешки бодил? Mpaвka   08.01.10 18:07
. * Re: Бял трън или Магарешки бодил? *jull**   08.01.10 23:25
. * ПСИХОТЕРАПИЯ ЗА ОНКОЗАБОЛЯВАНИЯ, СПОНТАННИ РЕМИСИИ short shrift   14.07.07 18:44
. * 10 вкусни средства за профилактика на рака short shrift   15.07.07 01:23
. * ОТРОВИТЕ llina   16.07.07 09:37
. * ОТРОВИТЕ llina   16.07.07 09:40
. * Re: ОТРОВИТЕ llina   16.07.07 09:42
. * Re: ОТРОВИТЕ - АКОНИТ llina   27.07.07 11:11
. * КАКАОТО llina   27.07.07 12:45
. * Един разказ на жена с РМЖ /от руски сайт/ и РЕЦЕПТ llina   28.08.07 10:26
. * Re: Един разказ на жена с РМЖ /от руски сайт/ и РЕЦЕПТ llina   28.08.07 10:31
. * ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - книга на К. и С. Саймънтън short shrift   19.07.07 20:22
. * Re: ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - книга на К. и С. Саймън short shrift   19.07.07 22:11
. * Re: ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - К. и С. Саймънтън short shrift   20.07.07 13:59
. * Re: ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - К. и С. Саймънтън short shrift   20.07.07 17:40
. * ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - К. и С. Саймънтън Baлeнтинa   21.07.07 12:48
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.