Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:52 19.04.24 
Клубове/ Взаимопомощ / Клуб за борба с рака Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема 10 вкусни средства за профилактика на рака [re: titi]
Автор short shrift (short shrift)
Публикувано15.07.07 01:23  



10 ПРОДУКТА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА

ЗЕЛЕН ЧАЙ

Кралят на всички горещи напитки, зеленият чай съдържа много антиоксиданти. Смята се, че консумацията му намалява риска от рак на белите дробове.
Изследователите от редица американски университети са открили, че зеленият чай действа върху клетъчната белтъчина актин, която участва в химичните промени в ранните стадии на рака. Зеленият чай възпрепятства този процес.
В Япония, където се пие много зелен чай, ракът на белите дробове е разпространен много по-малко, отколкото в САЩ, макар че броят на пушачите в тези две страни е приблизително еднакъв.
Препоръчва се всеки дан да се изпиват пет малки (2-3 големи – Б. пр. ) чаши зелен чай.

(Ще добавя – потърсете си чай на листенца, има специализирани магазини, в които го продават – при това в най-различни невероятно сполучливи комбинации – просто несравнимо по-високо качество е от този в пликчета. Да, цената е по-висока, но 100 г стигат за половин и месец и повече, а ефектът е невероятен. Ободрява повече от кафето – Б. пр.)

МОРКОВИ


Морковите намаляват риска от рак благодарение на съдържанието на фалкаринол, натурален „пестицид”, с чято помощ този зеленчук се брани от гъбичните заболявания. Учените от Университета в Нюкасъл по експериментален път са установили, че при лабораторните животни, получавали с храната фалкаринол, рискът от възникване на тумори е бил с 1/3 по-нисък, отколкото при останалите.
На ден се препоръчва да изяждате 1 морков: в големи дози фалкаринолът е отровен, така че не прекалявайте.

(Тук ще вметна, че това не се отнася за сока от моркови, защото въпросното вещество остава в „отпадъците”, затова пиенето на сок от моркови е много добро нещо. Изпитано е. Вярно, не бива да се прекалява, но 2-3 чаши на ден са супер. Освен това сокът от моркови присъства в почти всяка от рецептите на една книга за соколечението, като съчетаването на сока от моркови и сока от цвекло, например – в пропорция 8:2 (в полза на морковите) отстранява неприятните ефекти на приемането на сока от цвекло в чист вид. Правите това 3 пъти дневно – и получавате и полза, и удоволствие. – Б. пр.)

ЯБЪЛКИ


Доказано е, че редовната консумация на ябълки спомага за снижаването на риска от рак на дебелото черво. При това в Нова Зеландия е селекциониран нов сорт, който е особено ефективен за профилактиката на рака.

Ростежът на раковите клетки се възпрепятства хим. вещество антоциан. През 2005 година учените от Корнуелския университет доказаха, че ежедневната добавка в храната на лаб. Животни на количество антоциан, еквивалентно на съдържащото се в ябълките, намалява с 39% риска от възникване на рак на гърдата.

Всяка ябълка съдържа толкова антиоксиданти, колкото три таблетки витамин С по 500 мг. Пък и вкусът на плода е по-приятен.

БОРОВИНКИ


Широко известните с полезните си свойства боровинки съдържат естествения антиоксидант птеростилбен, който възпрепятства появата на рак на дебелото черво, а освен това съдържа и други вещества, разрушаващи раковите клетки.
Експериментално в университета Рутгерс (Ню-Джърси) е установено, че добавката в храната на лаб. Ж. на птеростилбен намалява с 57% риска от рак на дебелото черво по сравнение с другата контролна група.

Птеростилбенът забавя растежа на опасните клетки и блокира определени гени, които отговарят за този растеж. Това вещество не е способно да излекува рака, но е незаменимо профилактично средство, така че една чаша боровинки дневно са изключително полезни за здравето ви.

ЛУК


Лукът съдържа много флавоноиди - антиоксиданти, които унищожават вредните свободни радикали (Големият български народен лечител Петър Димков препоръчва в диетата си за онкоболни задължително 1-2 глави лук в задължителното салатка:) – Б. пр.)

Учените от Корнуелския университет през 2004 году доказаха, че при профилактика на рака на черния дроб и на дебелото черво сортовете лук със силен аромат са по-ефикасни от останалите.

ЗЕЛЕ


Смята се, че този зеленчук намалява риска от развитие на рак на дебелото черво и от рак на гърдата. Според данните от изследването, публикувано в списание GUT, зелето съдържа фолат. Дори малко количество от това вещество предотвратява развитието на рак на дебелото черво (Тук ще допълня, че един добър вариант е сокът от пресно зеле, съчетан с моркови – изключителбно добро действие, Като имам близък, излекувал с това чудо дългогодишна язва на стомаха – Б. пр.).

Изследователите от Ланкарстърския университ откриха, че съчетанието на веществата, съдържащи се в различните сортове зеле, може да бъде полезно за профилактиката на рака на гърдата.

Това съчетание, което получава наименованието 13С, е използвано от учените зедно с химиотерапията. Чувствителността на раковите клетки към лекарствата се е увеличавала, поради което болните клетки загивали. При експериментите учените са използвали колчество вещество, съдържащо се в няколко килограмма зеле, но дори две порции зеле на ден ще окажат позитивен ефект (пак ви подсещам, че сокът от зеле е един много приемлив вариант – Б. пр.).


ДОМАТИ


Незаменим зеленчук поради богатото съдържание на ликопин – антиоксидант, който снижава риска от рак на търдата, белите дробове, пикочния мехур, дебелото черво и простатата, защото неутрализира действието на свободните радикали, които унищожително действат на клетките.

Доматите също така съдържат витамин С. Учените от университета в Илинойс смятат, че съчетанието от домати и броколи спомага за профилактика на рака на простатата, защото активните вещества на двата зеленчука заедно унищожават раковите клетки. А холандските лекари са установили, че ликопинът забавя наполовина растежа на туморите.

Идеалната доза от 22 мг ликопин дневно е еквивалентна на 2 чаени лъжици доматено пюре.

Ликопинът се усвоява по-добре при консумация на консервирани продукти.

БРОКОЛИ

Зеленчук, богат на гликозинолати, които навремето са били смятани за отровни вещества. Понастоящем учените смятат, че те най-вероятно разрушават веществата, които предизвикват рака, в частност, бактериите Helicobacter pylori – причина на рака на стомаха, а също така стимулират имунната система.

Учените от Френския център за научни изследвания и от Националния институт на рака в САЩ единодушно хвалят полезните свойства на броколито.

Препоръчва се да се консумират 3-4 порции седмично.

По-добре е зеленчукът да преминава кулинарна обработка с пара, за да не се загубват полезните вещества. Смята се, че най-полезни са сортовете, които са меки при допир – там има повече активни вещества.

ЛИСТНА КЪДРАВА САЛАТА


Къдравата салата повишава нивото на лютеин и бета-каротин, които се борят със свободните радикали. Смята се, че този зеленчук е особено полезен за пушачите. Изследването на тази тема на професор Йън Роулънд, диетолог от университетат Рединг, е публикувано през 2006 година.
Препоръчва се ежедневната консумация на 85 г къдрава салата.

ЧИЛИ


Дължи своята известност не само на лютивината си. Капсаицинът, който му придава уникалния остър вкус, убива раковите клетки, като атакува техните митохондрии. При това капсацаинът не уврежда здравите тъкани.
Според д-р Тимъти Бейтс от Нотингамския университет, "това обяснява защо мексиканците и индианците, които обичат люто, по-рядко боледуват от рак от европеците". Засега обаче няма отговор какво именно количество чили е препоръчително:).









Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Руски билкови рецепти / Психотерапия на рака titi   16.06.07 21:50
. * Re: рецепти на руски Dimana64   17.06.07 08:05
. * Re: рецепти на руски тити   17.06.07 08:45
. * орехов балсам Dimana64   18.06.07 18:18
. * ОПРЕДЕЛЯНЕ ПО МИРИЗМАТА НА КАЧЕСТВОТО НА ХРАНАТА short shrift   19.06.07 02:29
. * Re: диагностика на храната по аромата Dimana64   19.06.07 07:01
. * Re: диагностика на храната по аромата titi   19.06.07 07:56
. * ЦВЕКЛОТЕРАПИЯ short shrift   19.06.07 10:27
. * Re: ЦВЕКЛОТЕРАПИЯ - терапия short shrift   19.06.07 14:19
. * Re: ЦВЕКЛОТЕРАПИЯ - терапия flora   28.08.07 13:18
. * БИЛКОВ БАЛСАМ ЗА ЗДРАВЕ short shrift   21.06.07 02:32
. * Re: БИЛКОВ БАЛСАМ ЗА ЗДРАВЕ тити   21.06.07 08:02
. * Re: БИЛКОВ БАЛСАМ ЗА ЗДРАВЕ *jull**   21.06.07 08:26
. * ЦЕЛЕБЕН КОМПЛЕКС ОТ БИЛКИ llina   21.06.07 10:34
. * ЛЕКОВИТ БИЛКОВ КОМПЛЕКС short shrift   21.06.07 13:21
. * Re: Отговор на short shrift llina   21.06.07 13:49
. * Re: Отговор за ilina short shrift   21.06.07 14:01
. * Re: Отговор за ilina llina   21.06.07 15:16
. * Re: БИЛКОВ БАЛСАМ ЗА ЗДРАВЕ vesela.bg   21.06.07 17:20
. * ЧЕСЪНЪТ - ОТЛИЧНА ПРОФИЛАКТИКА ПРОТИВ РАКА short shrift   21.06.07 11:39
. * Re: Настойка от брезова гъба ЧАГА llina   21.06.07 12:12
. * ЗА УРОЧАСВАНЕТО И НАЙ-ВЕЧЕ СЕБЕУРОЧАСВАНЕТО:) short shrift   21.06.07 23:53
. * РИСКОВЕТЕ НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО short shrift   22.06.07 01:47
. * Re: Две рецепти от друг руски сайт llina   22.06.07 10:36
. * ЙОДЪТ, РОЛЯ ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА, ДОБАВКИ И ДР. short shrift   22.06.07 11:06
. * ЗА САЙТА КАТО ЦЯЛО И ПОЗИЦИЯТА МИ ПРИ АДАПТИРАНЕТО short shrift   22.06.07 14:31
. * СМЕХЪТ ЛЕКУВА И ВЪЗРАЖДА short shrift   22.06.07 23:54
. * ЗА АНТИБИОТИЦИТЕ short shrift   23.06.07 18:29
. * ЗА МИШКИТЕ И ХОРАТА или за "шалтерите" :) short shrift   23.06.07 22:01
. * ХИПЕРТЕРМИЯТА - УНИКАЛЕН МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ short shrift   24.06.07 10:46
. * НЕ НА "ЗАЛЕЖИТЕ" ОТ ТОКСИНИ short shrift   24.06.07 20:25
. * Благодаря ти.... vesela.bg   25.06.07 16:13
. * Re: Благодаря ти.... short shrift   25.06.07 17:46
. * НЯКОИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА за ТЕМПЕРАТУРАТА и сладката:) short shrift   24.06.07 22:08
. * ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА СТРАХА ОТ БОЛЕСТТА short shrift   25.06.07 12:56
. * Re: рецепти на руски short shrift   26.06.07 01:16
. * Re: рецепти на руски ilianak   26.06.07 08:24
. * рецепти на руски-РМЖ llina   26.06.07 16:07
. * Re: рецепти на руски - ТОДИКАМП llina   26.06.07 16:09
. * Re: рецепти на руски - Каменно масло llina   26.06.07 16:10
. * Re: рецепти на руски - Магарешки трън llina   26.06.07 16:12
. * Re: рецепти на руски - пелин llina   26.06.07 16:13
. * Re: рецепти на руски - черен бъз llina   26.06.07 16:14
. * Re: рецепти на руски - сокове и комперси - РМЖ llina   26.06.07 16:22
. * Re: рецепти на руски llina   26.06.07 18:12
. * Re: рецепти на руски тити   01.07.07 08:44
. * Re: рецепти на руски тити   01.07.07 08:45
. * Re: рецепти на руски vesela.bg   01.07.07 15:33
. * Re: рецепти на руски - ПОСТСКРИПТУМ efir   22.11.10 22:49
. * Татарник=Магарешки бодил? just flower   07.01.10 16:36
. * Re: Татарник=Магарешки бодил? *jull**   07.01.10 17:49
. * Бял трън или Магарешки бодил? just flower   08.01.10 12:45
. * Re: Бял трън или Магарешки бодил? Mpaвka   08.01.10 18:07
. * Re: Бял трън или Магарешки бодил? *jull**   08.01.10 23:25
. * ПСИХОТЕРАПИЯ ЗА ОНКОЗАБОЛЯВАНИЯ, СПОНТАННИ РЕМИСИИ short shrift   14.07.07 18:44
. * 10 вкусни средства за профилактика на рака short shrift   15.07.07 01:23
. * ОТРОВИТЕ llina   16.07.07 09:37
. * ОТРОВИТЕ llina   16.07.07 09:40
. * Re: ОТРОВИТЕ llina   16.07.07 09:42
. * Re: ОТРОВИТЕ - АКОНИТ llina   27.07.07 11:11
. * КАКАОТО llina   27.07.07 12:45
. * Един разказ на жена с РМЖ /от руски сайт/ и РЕЦЕПТ llina   28.08.07 10:26
. * Re: Един разказ на жена с РМЖ /от руски сайт/ и РЕЦЕПТ llina   28.08.07 10:31
. * ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - книга на К. и С. Саймънтън short shrift   19.07.07 20:22
. * Re: ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - книга на К. и С. Саймън short shrift   19.07.07 22:11
. * Re: ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - К. и С. Саймънтън short shrift   20.07.07 13:59
. * Re: ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - К. и С. Саймънтън short shrift   20.07.07 17:40
. * ПСИХОТЕРАПИЯ НА РАКА - К. и С. Саймънтън Baлeнтинa   21.07.07 12:48
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.