|
Тема |
Re: луканка [re: iva_nova] |
|
Автор |
Eдин (такъв) |
|
Публикувано | 23.02.05 21:47 |
|
|
Хайде да пусна пак една рецепта на Цаньо Сърнев (не пускам целия текс с майтапите, защото ме мързи да го сканирам):
Троянска луканка
За 10 кг луканки:
6 кг говеждо
2 кг свинско
2 кг твърда сланина от гърба
Подправки:
250 г сол
10 г захар
10 г селитра
30 г смлян черен пипер
Месото се обезкостява, нарязва се на парчета, ръси се с подправки, оставя се да престои на наклонена повърхност или в подходящ съд така, че да се оцеди и се смила. Каймата отлежава на хладно около 1 денонощие. Пълнят се тънки свински черва и се връзват на желаната дължина на луканките (15 до 50 см).
Луканките се окачват се в помещение при 10-13 градуса да се оцедят две денонощия. Опушват се за 2-3 часа със стърготини или какалашки от царевица. Пушат се във издънен от двете страни варел. В горната му страна се промушва тръба, на която се окачват луканките. Над тях се затваря с капак или зебло, а под варела се пали слаб огън. (Разбира се, ако има огнище, окачват се над него за няколко дни да се опушат.)
Закачат се луканките на проветриво място и 3-4 пъти в седмицата се сплескват. След 30 дни може се яде (за нетърпеливите -- може и по-рано, но хубавите работи стават бавно).
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
|
| |
|
|
|