|
Тема |
Re: Предпочитам.... [re: Eдин] |
|
Автор |
Roxana (Ivory) |
|
Публикувано | 20.02.05 21:41 |
|
|
Какво ти е криво на теб Пазарджишко?
Край като край.
Сега се сещам за нещо друго. Едната ми баба е от пловдивско.
Тя какво правеше. Рачел!
Какво е рачел? Сладко от тиква, но особено. Режат се късчета от тиква на тънко. Това го помня отчетливо. Късчетата са плоски, тесни и малки. Като клинчета.
Взима се много захар. Като съм била на около 10, кой да помни колко захар на колко тиква. Ще взема да питам. Н баба ми е оглушала, та няма да стане по телефона. Когато се обаждаме, тя изобщо не чува, че телефона звъни. Нищо че има слушалки на ушите от тия за възрастни хора.
В рачеа се слагат орехи, най-добре пресни и обелени. Може и узрели, необелени, имам предвид мекаа кожичка. Кафявата. Тая, дето горчи.
Слага се ...как се казваше...боже, не мога да си спомня сега. Розмарин? Не. Ще помисля, ще питам.
Баба слагаше свареното сладко в едни делви. Гърлото увиваше в хартия и конец, който завързваше на панделка около гърлото. После ги носеше в избата.
Това в края на лятото.
Аз обаче още на третия ден не издържах и слизах долу крадешком. Гепвах най-близката делва...и познайте какво следваше!
Облизване....яко лапане...... и най-много обичах късчетата захаросана тиква. Боже, такова нещо никога после не съм опитвала!
И излитах гузна от избата, взимах нещо в ръце и бягах през вратата на задния двор и през комшиите....има едни вратца.....за съседи. Там се спасявах. При комшийчето Евгени.
|
| |
|
|
|