|
Тема |
Re: Относно резене [re: Гинec] |
|
Автор |
минaвaщa (open-minded) |
|
Публикувано | 21.02.05 22:00 |
|
|
Тъй като в момента работим по линковете в статичната тема и ще има отделен такъв към подправките ще ви цитирам информация относно въпросното резене събудило толкова много страсти
Резене
Foeniculum vulgare Mill.
Познавали са го още дребните египтяни, китайци, индуси, римляни и араби. Те смятали, че то усилва зрението. В Средна Европа го употребяват и като подправка, и като зеленчук (подобно на целината в нашата кухня, която впрочем е близък роднина на резенето). Италианските и испанските кулинари го ценят високо и използват и надземните му части, и коренището (гулията). Резенето има приятен аромат, подобен на анасоновия и е сладникаво на вкус, напомня копъра. От него се приготвят салати, сосове, майонези, плънки за риба и месо. Резене се слага в таратор, в салата от червено цвекло, в някои печива, в бульона при варене на риба, раци или картофи.Много добре върви на сандвичи от черен хляб. Подправката се слага накрая. комбинира се с копър, чесън, лук, магданоз.
е въпросното резене
Но на същото място попаднах и на още нещо любопитно,което мисля е отговор на въпроса - става дума за ким,който е наричан още див анасон и диво резене и най-вероqтно това е ,което слагат в луканките.Пиша го защото съпругът на приятелката ми е от Пловдив и аз много харесвам една тяхна лютеница в която има същия този ким и те казват ,че им докарвала на суджук. Аз не ям месо и не мога да потвърдя това,но най-вероятно са прави.
We will someday cross the
Rainbow Bridge together
|
| |
|
|
|