Виж какво, от 20-30 години светът е луднал в посока демонизиране на наситените мазнини. Затова съветват да се ползват мононенаситени (зехтин, рапица) и полиненаситени (слънчогледово, царевично, соево, памуково и ленено олио и маргарин) - уж те били по-малко вредни, а дори направо били полезни. Понижавали холестерола Да, но тези препоръки се основават на много некадърно проведени научни изследвания, а често и на изкривени данни в полза на агробизнеса. Има едно проучване, в момента нямам линк, но е направено още през 60-те: три групи участници - едната ползва зехтин, другата царевично олио, третата си ползва традиционните мас и масло. Най-много се понижава холестеролът на тези с царевичното олио, след това на тези със зехтина, а на тези с маста и маслото не се понижава. Да, обаче най-много инфаркти има в групата с царевично, след това в тази със зехтин и най-малко в тази с традиционните мазнини. Но на това проучване никой не е обърнал внимание, защото за агробизнеса е било изгодно да се лансира царевичното олио.
Ти можеш да вярваш на когото искаш, но научните данни, когато се направят правилно проучванията и се анализират безпристрастно резултатите, са, че наситените мазнини не са вредни. Напротив, наситените мазнини са не само полезни, а са и крайно необходими на човека като основен източник на мазнини. А в същото време е установено без никакво съмнение, че ненаситените мазнини са склонни към окисляване и са канцерогенни на висока температура. Затова се препоръчва да се готви със свинска мас, масло, кокосово масло, палмово масло (само да не е хидрогенирано палмовото), а за салати да се ползва зехтин. Навсякъде по света, преди масовата инвазия на растителните масла в началото на 20-и век, хората са използвали най-много свинска мас и краве масло. Да, в средиземноморските страни са използвали и зехтин, но все пак за готвене основната им мазнина си е била свинската мас. Същото важи и за азиатците (китайците са пържели в свинска мас преди), важи и за всички народи по света, за българите също. На местата, където има кокос и палми, са ползвали тези масла.
А светът наистина върви към затриване - и заради високата консумация на вредни мазнини, и заради високата консумация на въглехидрати, и заради малкото физическа активност, и заради многото химия в храната, и заради повишения стрес.
http://cioccolatascorner.blogspot.com/
|