Вероятно имаш инсулинова резистентност, затова е висок инсулинът. Резистентност означава, че при прием на въглехидрати и последващото повишаване на кръвната захар клетките не реагират добре на сигналите на инсулина да си приберат захарта. Затова тя остава по-дълго в кръвта (където потенциално прави поразии), а панкреасът регистрира, че има още захар и затова повишава инсулина, за да може по-голямото количество да изчисти захарта от кръвта. Така в крайна сметка клетките усвояват само част от захарта (това е заради резистентността), останалата част, понеже в кръвта действа като отрова, не може да остане там, а бива складирана в мастните клетки, което води до увеличаване на телесните мазнини и теглото. Напълняваш ли?
Гладът за сладко се обяснява със същата тази инсулинова резистентност. Заради нея клетките не могат да усвоят цялата глюкоза, която постъпва в организма, нали са резистентни и част от глюкозата отива в мастните депа. Затова клетките свършват горивото по-скоро и подават сигнал за глад. В нормален, неинсулиноворезистентен организъм тези клетки щяха да могат да ползват мазнини за гориво, след като изчерпат наличната захар. Но за да ползват мазнини, трябва да спадне нивото на инсулина и панкреасът да отдели глюкагон - това способства до отваряне на мастните депа. Обаче инсулиновата резистентност означава, че инсулинът остава повишен дълго време, не може да се отдели глюкагон, не може да се използват складираните мазнини за енергия, затова огладняваш. И е нормално в такива моменти да се нахвърлиш на въглехидрати и в частност на сладки неща. После обаче и тази захар не я усвояваш всичката, а част от нея отива в мастните клетки. И така се получава порочен кръг, който може да има лоши последствия
Решението, ако питаш мен и много, ама наистина вече много специалисти по света, е нисковъглехидратно високомазнинно хранене: чрез намаляването на въглехидратите ще овладееш захарта, няма да имаш чести скокове, няма да има рязко и продължително повишаване на инсулина и ще можеш да започнеш да разграждаш телесните мазнини. Ще се подобри и чувствителността към инсулин. Ако наблягаш на мазнините пък, ще се засищаш за дълго и също ще ти се убие желанието за сладко. А мазнините не вдигат захарта и инсулина, така че получаваш бонус
И също физическа активност - дори едни прости разходки по половин-един час на ден ще спомогнат за подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.
Ако четеш на английски, мога да дам статии за четене. Но наистина първата стъпка е да вземеш решението, а после отначало трябва известна воля.
http://cioccolatascorner.blogspot.com/
|