|
Тема |
Прозрачньi квас [re: Mushu] |
|
Автор |
Mag (дърто момче) |
|
Публикувано | 01.07.05 14:20 |
|
|
(Съжалявам, нямам "ерьi" на клавиатурата. Или дългото украинско "и". По рано си имах и "е оборотное". Ако някой помогне ще съм му безкрайно благодарен)
Та рецептата е украинска.
Много е проста ама е по-добро от шампанско. Наистина
1 литър хладка вода (не студена). В нея се разтварят 300 грама захар и една супена лъжица мед. (НЕ СЕ СЛАГА МАЯ!).
Добавя се изсушен ръжен или типов хляб. Надробен. Около 1 шепа. Оставя се да почне да ферментира. Бързата ферментация е около 2 седмици. Прецежда се през тензух. Внимателно та утайката да не се излее. Налива се в бирени бутилки и те се затапват с бирени тапи (едно време са го правели в старите лимонадени шишета). На шише се слагат по 3-4 зрънца хмеловина - семките на хмела.
След една седмица е готово. Естествено газирано питие. Внимателно при отварянето - пръска като шампанско
А истинската истина е, че истинският квас се прави от кленов сок.
Ама кой ще ходи да дялка кленове и да им събира сока сега.
Руснаците навремето от кленовия сок са правели кленовия мед и кленовата захар. Навремето. Сега - леснотия. В магазина цвеклова захар колкото си искаш.
Но по селата още правят кваса с кленов сок. Домашен квас.
П.П. Някъде при бързата ферментация слагат по-1-2 листа маточина. Не помня как беше на руски - май "пчелиная трава".
Въпросът е не да бягаш бързо а да избягаш по-рано!
|
| |
|
|
|