Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:38 13.06.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема ЛУДА ПО ЗИМНИНАТА  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано14.09.06 15:34



Здравейте, всички!И ЛОШИ И ДОБРИЧКИ!Съжалявам, че толкова късно открих този приятен клуб,в който оттук на сетне ще участвам ма много активно!По това време на годината ,по стар български обичай, полудявам на тема зимнина.В добрия смисъл, разбира се.Приготвям много по вид и по малко от вид благинки за студените зимни дни.Използвам само сигурни,пробвани ,бързоизпълними и не много скъпи рецепти.Ако някой търси някаква позабравена рецепта, с радост ще помогна-имам доста богат архив.Хиляди поздрави и хубав ден!





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано14.09.06 15:46



И аз приготвям по някоя вкусотия за зимните дни, но съм по бързите процедури, така че давай какво имаш без стерилизация


Моят рецептоар включва досега : корнишони, пълнени камбички, кьопоолу, пъстра туршия (зеле, зелени доматчета, карфиол, моркови, чорбаджийски чушки), люти чушлета, лозови листа, домати и кисело зеле. Сега умувам дали си струва да затварям и печени червени чушки, че ги видях замразени в кутии в магазина.

Бях, което сте...ще бъдете, което съм

Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Автор angel4eto_deni (...............)
Публикувано14.09.06 15:55



fortuna и Таня, имам доста люти чушчици, от онези, които са тумбести и жълти. Как да ги консервирам? Само не искам да ползвам готови фиксове, защ ото съдържат натриев бензоат. Държа да е нещо по-натурално.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: angel4eto_deni]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано14.09.06 16:44



Аз ползвам марината:
Кипва се 2,5 л вода, 1,5 л оцет(6 градуса), 0,5 кг захар, 5 кафени чашки сол, дафинов лист, бахар и черен пипер (тези на око). Това количество е за около 12 кг зеленчуци (за други количества зеленчуци ще си премериш маринатат в съотношение). В подходящ по обем съд се попарват зеленчуците и престояват 1 нощ. На другия ден се се слагат в буркани, заливат се с изстиналата саламура и се затварят. За чушлетата ползвам средни бурканчета с капачки на винт - по-добре е да са разпределени на по-малки количества с оглед да не остават после дълго време отворени, ако са в големи 3 литрови буркани, че трудно се изяждат толкова люти чушки



По същия начин може да се затворят и корнишони, и смесени туршии. Лютите чушлета издържат 2 години, но все пак ги държа на най-тъмното и студено място в къщи.

Ето и една смесена туршия -трепач, която правя с тази марината:

1 кг зелени доматчета, 1кг зелени чушки, 1 кг камби, 1 кг моркови, 1 средни глави карфиол, 0,5 кг бамя (това го заменям с доматчета),0,5 кг дребни лукчета, 250г скилидки чесън, 1 глава целина, 1 кисела ябълка, 3 средни зелки.

Нарязват се зеленчуците без едната зелка, попарват се и престояват 1 нощ.
На другия ден се редят в буркани на пластове - попарениия зеленчук, сурова нарязана зелка. Може и в бидонче или какъвто и да е съд и само да се покрие с капак или завърже с найлон - при нас не остава за след Коледа. Става много хрупкава - сигурно от суровата зелка.

Бях, което сте...ще бъдете, което съм

Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: angel4eto_deni]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано14.09.06 16:46



Веднага те осветлявам по въпроса.Предполагам,че имаш бурканчета от лютеница/тези с винтовите капачки/.Трябва ти оцет ,сол,захар,чесън и цвят от копър/сега е пълно с него по пазарите/.Внимавай и с марката на оцета!На пазара се огледай за български чесън/по-трудничко се чисти,но не посинява като му сложиш оцет/.Във всяко бурканче сипи оцет до резката над дъното,сложи една кафена лъжичка сол, една чаена лъжичка захар,цветче копър идобре подреди изчистените от дръжките чушчици.Долей до горе свода и затвори добре с капачката.Дбърни с дъното нагоре.Около 3-4 дни ги обръщай така и след това ги прибери на тъмно.Стават страхотни газирани чушленца,на които леко им е убита лютивината.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: fortuna_]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано14.09.06 16:52



А видя ли им цените на тези чушки в магазина?Аз купих от борсата много апетитни, не много големи ,леко оранжавеещи ,които се белят много лесно.Изпекох ги и без да ги беля на следващия ден ги наредих в пликчета и ги замръзих.Така ,с люспите им се запазва аромата ,а и не откачаш,докато обелиш 20кг. чушки.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: fortuna_]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано14.09.06 16:56



Тази парената с прясната зелка изглежда много вкусна,ама в какво помещение я съхраняваш?При мен не сложа ли капачка с винт или някакъв консервант ,съм обречена.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано14.09.06 17:08



Не видях нито цената, нито грамажа, че още не е дошъл ред на чушките, но другата седмица ще погледна и ще си направя сметката, че и фризерът ми е старичък и откакто го изключих - сметката за тока ми падна с 30 лв.
А и вече много ме намързява с печенето на чушките ...неблагодарна работа.
Май ще прескоча тази година чушките



Бях, което сте...ще бъдете, което съм

Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано14.09.06 17:16



Правя я по-късно - октомври с последните пресни зеленчуци по пазара. Слагам я в 2 средни бидончета (капаците им са на винт) и я държа в килера до пералнята, но съм в панелен партерен апартамент и подът е на теракот,че балконите ми са усвоени и там е по-топло и светло. През зимата като пуснат парното, въпреки че съм с чугунени радиатори - не става много топло в килера и издържа до януари, че дотогава все я изяждаме. Става наистина много вкусна и винаги почваме от нея...

Бях, което сте...ще бъдете, което съм



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: fortuna_]  
АвторTAHЯ (Нерегистриран)
Публикувано14.09.06 17:19



Пращам ти ,ако ти хареса- пробвай.
СТУДЕНО ПАРЕНО
----------------------------
6 кг. избушени чушки/може и зелени /,1 зелка,700 мл. оцет,0.5 л. олио,300 г.сол,2 вр. целина,аспирин
Зеленчуците нарязани се заливат с маринатата и престояват 24 часа.Нареждат се в буркани ,прибавя им се по 4 аспирина на 1 кг. зеленчук.Няколко дни се обръща.

//

ПИКАНТНО ЗЕЛЕ ПО МЕКСИКАНСКИ
------------------------------------------------------
3 кг. зеле, 3 големи моркова,4 глави чесън,3 връзки копър,1-2 дафинови листа,1 к.ч. сол,1.5 л. вода ,по 1 в.ч. олио ,оцет,захар
Зелето се нарязва на ленти 3-4 см. широки,прибавят се настърганите моркови и наситнения чесън и нарязания копър.Кипва се саламура и още гореща се излива върху зеленчуците.Съдът се покрива с чиста кърпа и така престоява на топло 3 дни.На 4-тия ден се подрежда в буркани и се прибира в хладилника.





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Автор Karinka (членка)
Публикувано14.09.06 17:38



аз за сега съм се справила само с компотчетата, така между другото през летните месеци и малко слако-мармалад от сини сливи.
може би само доматчета за салатка ще стерилизирам. за разлика от теб продължавам да ползвам фризера, но така се случи, че тази година имам много останала от миналата зимнина и ще го давам по-спокойно.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Karinka]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано14.09.06 17:54



Блазе ти,у нас се измете всичко още през март!Че даже ми се наложи и да копувам! люти чушлета, та нещата тръгнаха към революция.Тъй, че сега съм заредила тежката артилерия и съм поставила ултиматум:Ако не се изяде, правете му сметка!





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: TAHЯ]  
Автор fortuna_ (заслужена)
Публикувано14.09.06 18:07



Това с мексиканското зеле непременно ще направя. А и продуктите се намират целогодишно на пазара, така че не изисква обработка на промишлени количества на един път. Кеф!

То това ще се окаже най-трудното - да предвиди човек какво количество ще се изяде оптимално - нито да не стига, нито да остава

Бях, което сте...ще бъдете, което съм

Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: fortuna_]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано14.09.06 18:21



Имах същите изедници на ток-стар хладилник и отделно фризер.Сега съм с нов комбиниран- хладилник с фризер.Работят на един компресор и е грехота да ми стои празен.Аз миналата зима купих 1кг. печени на "Кенар".Отгоре имаше само червени, но в средата -само зелени.А бе...





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: fortuna_]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано14.09.06 18:26



Пробвай с половината количество.Може да не ви е по вкуса, въпреки ,че много малко хора не го въэприемат.Пък е игрехота да го хвърлиш,но втасва и бързо.





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Автор angel4eto_deni (...............)
Публикувано14.09.06 19:40



Момичета, благодаря за идеите за лютите чушки. Напълних 7 бурканчета от лютеница. Сложих им оцет, сол и захар. Нямах копър и подправих само с чесън. Останалите ще ги правя попарени с маринадата да видим какви ще станат. Във фризера замразявам само чушки за печене, а тези бяха около 5 кг. Само за бурканчета.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: angel4eto_deni]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано15.09.06 07:17



Лошо няма.Номера е не да направиш 50 бурканчета от един вид и то на един път и после да не можеш да си стоиш на краката.Днес 5-6 бурканчета от една рецепта ,утре десетина от друга и така.Ако имаш нужда от други рецепти,споделяй.Аз се уча на този "занаят" вече 20-21 години и пак не знам много неща.Човек се учи докато е жив.Хубав и доходен ден!





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Автор angel4eto_deni (...............)
Публикувано15.09.06 14:40



Събирам и идеи за зелени домати в трилитров буркан. Тръгвам на село да обера зеленчука на мама и в понеделник ще консервирам. Миналата година направих 10 кг в едно пластмасово бидонче от маслини, но нещо не ми харесаха. Най- добре си е в стъкления съд.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: angel4eto_deni]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано15.09.06 14:47



Защо пък точно в три литров буркан?От зелени доматчета може да се направи и сладко.А за бидончето си има и лек.Свари по-голямо количество вода и още докато е вряща изсипи 1-2 пликчета сода за хляб, затвори бързо и разклащай енергично поне 5-10 минути.остави водата да изстине и тогва я изсипи.Ако все още има дъх ,повтори процедурата.Щпогледна за зелени доматчета и ще ти пратя.





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Авторmimi (Нерегистриран)
Публикувано15.09.06 17:20



Таня,ако знаеш рецепта за царска туршия с камби,зеле,моркови,целина и т.н. и с олио , освен другите неща за маринатата ,моля да ми кажеш.Яла съм такава на гости и много ми харесва,но не знам как се прави.Ние вкъще правим камби,моркови и карфиол , накиснати за 24 часа с захар и сол и после се вари марината със сока,който камбитата си пускат.Хубава е , но ни омръзна.Мерси много!



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: angel4eto_deni]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано15.09.06 20:15



Ето ти две предложения.Ако ти се виждат големи дозите ,предполагам знаеш как да си ги намалиш/делиш количествата на всички продукти на 10 и после умножаваш всичко по колкото искаш -например:10кг. домати ,700г. чессън=5кг. домати ,350г. чесън ит.н./Та:

ТУРШИЯ ОТ ЗЕЛЕНИ ДОМАТЧЕТА
------------------------------------------------
10 кг. зелени доматче,100г.чесън,700г. листа от целина,500г.сол,10л. вода.
Доматчетата се изчистват и измиват.Подреждат се подправките в съдовете,подреждат се доматчетата и се заливат със саламурата.Отгоре може да се постави венец от лозови пръчки .След втория ден се претака в разстояние на 2 седмици.

========

10 кг. зелени доматчета,600г. сол,12л. вода,2кг. зелени пиперчици, 2-3 вр. листа целин.Приготвя се горната рецепта, само че между доматчетата се редят пиперчиците и листата от целина.





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: mimi]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано15.09.06 20:34



По принцеип имам и такава рецепта, но не те съветвам да слагаш олио ,в каквато и дае туршия.На времето домакините не подбираха, но в момента повечето марки олио не са много сигурни и обикновено се съсипва туршията.Имала съм няколко разочарования .Аз ще ти изпратя рецептата ,пък ти си прецени.Нищо не ти пречи да си я направиш без олио и при сервирането да полееш с олио.Вкусът на туршията зависи от това дали си си отгледал зеленчуците на село или си ги купил от пазара.Не купувай едри и месести кърваво червени чушки или камби.Със сигурност са тъпкани с какво ли не.Хрупкавата туршия става когато не се стерилизира и не престоява много много след като са нарязани зеленчуците.И така:

ЦАРСКА ТУРШИ
---------------------------
10 кг камби,2кг. карфиол,2кг.моркови,2глави целина,10. вода,300 мл. олио,2л. оцет250г.зхар, на 1кг. зеленчук-4аспирина/български ацетизал/,2 стръкчета хрян.
Нарязаните продукти се пореждат в буркани и се заливат със преварената и охладена /в нея си разтворила аспирина/марината.Ще потърся още някоя по-така рецепта и няма да те бавя.





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Автор angel4eto_deni (...............)
Публикувано15.09.06 21:59



Много благодаря!!!


Тази година посадихме няколко корена много дребни жълто-оранжеви доматчета. Такъв сорт не бях виждала. С много тънка ципа, не са кисели, но много плододават. Едва миналата седмица разбрах, че се наричали "Чери". Една приятелка ми каза, че ги мариновала като краставички, но не съм пробвала. Просто се чудехме какво да ги правим. През август бях набрала 2 кофи от тях и ги смелих с машинката с почистване на семената и люспите. След това в голямата тава на огъня - и...... стана чудесен мармалад жълтозелен като сладко от доматчета. Сипах му 5-6 кг. захар. Стана гъст и гладък. Вече изяде народа 2 буркана. Та така - правим мармалад от домати, който не вярва да опита. Щерката казва, че имал вкус на смокиново сладко. Шегата настрана.



Тема в същностнови [re: Taня]  
Автор Karinka (членка)
Публикувано16.09.06 10:51



няма измъкване от тая работа със зимнинаната!
според мен от един момент на тататък става краста. Който е опитал домашно приготвена зимнина и я е правил по-скоро го прехвърща в хоби , от колкото в задължение.
купувам от време на време готови консерви, ама не ми е толкова вкусно. просто така ми се случи тази година, че имам някакви други неща на главата и май няма да се занимавам много, много със зимнина. ама ми липсва това усещане кухнята да замирише на вкусничко





Тема Re: в същностнови [re: Karinka]  
Автор morska valna (морско чедо)
Публикувано16.09.06 17:54



Аз пък имам капризен стомах и не си позволявам да купувам консерви от магазина

Дори и тези,които приготвям в домашни условия гледам да не са много кисели,солени или пикантни.







Тема А туршия от динички..........нови [re: Taня]  
Автор morska valna (морско чедо)
Публикувано16.09.06 18:55



Като дете често я правехме.Не помня откъде се вземаха толкова много малки зелени динки,но помня разкошния вкус.Ако имаш рецепта за туршия от зелени динички,само да не е с аспирин,ще ти бъда много благодарна








Тема Re: А туршия от динички..........нови [re: morska valna]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано17.09.06 10:34



Аз също обожавам тази туршия и я правех до преди 4-5 години , но ми се прецака качето и нямам път към Троян или Етъра/старото моите родители си го бяха купили от Троян и го ползвахме поне 30 години/.В дървен съд се слагат динкита/надупчени/,крущи/надупчени/,бяло грозде,зелени домати,моркови,краставички,чушки- сиврия,карфиол,листа-целина,дюлеви листа, вишневи листа,сух копър,бамя.Кипвам вода и слагам в нея морска сол.Ври докато се разтопи солта и отпенвам водата.С охладената марината заливам зеленчуците.На 1 кг. зеленчук слагам 100 г. сол.Няколко дни претакам туршията и я прибирам на хладно.Аз също имам проблеми със стомаха и въобще не трябва да ям туршии.Имай предвид, че ферментиралите продукти ,каквато е туршията, създават същите проблеми като аспирина.





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано18.09.06 16:59



ПАНИРАНА РИБА
-------------------------------------
150Г. бяла риба, 30 г. бяло нишесте, 1 белтък, олио, лют червен пипер ,сол.
Рибата се измива и почиства, нарязва се на дребни късчета, маринова се за 10-15 минути в сос от алкохол и соев сос.Овалва се в смес от разбития на сняг белтък и нищестето и се пържи в силно сгорещено олио.Преди поднасяне се поръсва с лютия пипер.


РИБА С ГЪБИ И БАМБУКОВИ ВРЪХЧЕТА
-------------------------------------------------------
150г. риба, 30 г. бамбукови връхчета, олио, 50 г. сухи гъби, 20 мл. соев сос , 20 мл. шери или вермут, 1 с.л. сусамово олио, 1 глава кромид, 1 с. л. захар, 20 г. бяло нишесте, сол, джинджифил, 200 мл.зеленчуков бульон.
Рибата се почиства, измива,правят се дълбоки разрези от двете и страни.Изпържва се от двете срани в обилно олио.В друг съд се изпържват в силно загрято олио нарязаните на купчета бамбукови връхчета и предварително накиснатите в хладка вода гъби.Запържват се ,долива се соевият сос, алкохолът, сусамовото олио, малко от бульона ,лукът/ситно нарязан/, джинджифилът, захарта, солта.Разбърква се 1-2 пъти.Добавят се порциите риба.Ястието се захлупва и се задушава на слаб огън.





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Авторmimi (Нерегистриран)
Публикувано18.09.06 16:59



Мерси много!Ще видя,дали ще експериментирам.Хареса ми в туршията ,дето съм я яла, съчетанието зеле с олио,защото сме пробвали да слагаме зеле,но без олио и ставаше много твърдо,но може би не сме улучили рецептата.



Тема Re: :))нови [re: Taня]  
Автор vyprosche ()
Публикувано19.09.06 13:45





Миличка, нали темата е за туршийки, пусни рибните ястия като отделна тема ако желаеш. Кой ще се сети да търси рибни ястия при консервите. Ако знаеш консерва от рибка - напиши я тук.



Редактирано от vyprosche на 19.09.06 13:45.



Тема Заповядай:)))нови [re: vyprosche]  
Автор morska valna (морско чедо)
Публикувано19.09.06 14:25












Тема Re: Заповядай:)))нови [re: morska valna]  
Автор vyprosche ()
Публикувано19.09.06 14:46





Изнесох я като тема!

Б л а г о д а р я, още веднъж!





Тема Re: нещичко и от меннови [re: Taня]  
Автор vyprosche ()
Публикувано19.09.06 15:22



Туршия от камби

Камбите се измиват, почистват и нарязват. Нарязват се моркови, целина, цели скилидки чесън. В буркан от 750 мл се слагат 2 равни суп.лъж.сол, 1 чаена лъж.захар, 5 суп.лъж оцет. Подреждат се камби, моркови, целина, чесън, долива се с вода, пускат се 3 аспирина. Затварят се плътно бурканите с метални капачки. Не се стерилизира.



Най-вкусните зелени домати

От една доза излизат 4 буркана от 750 мл., или 6 бурканчета от 450 мл.:

4 кг. зелени домати се измиват и нарязват. Поръсват се с 1 чаена чаша сол и 1 чаена чаша захар. Престояват така 2 часа. Доматите се прецеждат през гевгир, а сока който са пуснали се изхвърля.
Заливат с 1 чаена чаша олио, половин чаена чаша оцет, прибавят се обелени скилидки чесън и копър. Пълнят се в буркани и се стерилизират 2-3 минути, да си променят цвета доматите. Само да заври водата за вакуум на капачките. Ако се вари повече от 4 мин, доматите омекват.






Тема Re: аааа, само сме добричкинови [re: Taня]  
Автор vyprosche ()
Публикувано19.09.06 15:57







Тема Re: А идейка за чорбаджийки?нови [re: Taня]  
Автор Stefanie (непозната)
Публикувано27.09.06 08:49



Момичета, а някоя рецептичка за чорбаджийски чушки нямате ли? Само да бъде без стерилизация, че в тоя дъжд не ми се занимава с огньове и казани...
От 10 години не съм правила консерви и сега с един чувал чушки се гледаме мрачно...





Тема Re: А идейка за чорбаджийки?нови [re: Stefanie]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано27.09.06 10:13



Точно с тях се боря в момента.

РОДОПСКА ТУРШИЯ
2 кг. чушки,сух копър,1.200мл. оцет, 1 к.ч. сол, 1 к.ч. захар,чесън, 2 л. вода.
Подредени в буркани, по между им подправките,сварява се маринатата и още вряща се разлива по бурканите.Веднага се затварят и няколко дни се обръщат.



Тема Re: А идейка за чорбаджийки?нови [re: Taня]  
Автор Stefanie (непозната)
Публикувано27.09.06 10:27



Чудесно! Таня, благодаря ти, захващам се и аз. А с ябълков оцет ще стане ли, че имам такъв в момента?



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
АвторNlA (Нерегистриран)
Публикувано27.09.06 10:32



А пълнени камби? преди доста години бях правила и първия път станаха чудесни. Следващи години пробвах и ставаха или кисели или солени, или камбите омекваха....И в какви буркани ги редите? В компотен се хващат не повече от 3 камби. да ги попарвам ли предварително?...Общо взето ме интересува повече технологията и маринатата, а не толкова съставките - тя е ясна.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: NlA]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано27.09.06 10:41



Ох, отиде ми плана за днес,ама приятел в нужда се познава и приятелите са за това, за да се използва!
1 Т.Възможно е камбите да са били пренаторени.
2. Ползвай оцет и сол само от един производител-да си сигурна, че солта ще посоли толкова, колкото е необходимо.Още повече ,солта в БГ е с доста съмнително качество.Даже не съм сигурна, че в БГ няма сол, която се добива от морето , а е каменна.Аз си правя туршиите само с морска сол.
3. Когато копуваш моркови и целина ,не се оглеждай в големите-просто са 100 процента боклук.
Това е в общи линии.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
АвторNia (Нерегистриран)
Публикувано27.09.06 14:07



Благодаря за разясненията и извинявай за проваления план :). Но затова понякога ни наричат "Загоритенжери" :). Нищо. че вършим работа по същество.
И аз подозирах нещо подобно - най вече за силно торените зеленчуци. Но за съжаление на пазара, уж има голям избор, но все си е лотария...Всеки си хвали стоката, а накрая, не само парите ами и вложения труд отива в кофата за боклук.
И все пак, ако не днес, - утре, пусни пълната рецепта за пълнени камби, в събота или неделя ще се пробам пак





Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Nia]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано27.09.06 14:55



Шоуото продължава, луд умора нема!Избери по-повехнали камби и да не са много едри.Когато са пренаторени ,като се откъснат не изкарват дълго и вместо да завяхнат/както е нормално/, започват да се скапват.Вместо да се скапят в кутията за зеленчуци, се скапват в бурканите.

ПЪЛНЕНИ КАМБИ

камби, зеле, моркови, целина/може и главата/, карфиол,сол ,оцет ,вода, мед,вишневи листа.Камбите ги изчиствам,подреждам в тивичката от печката и ги загрявам леко във фурната, колкото да си сменят цвета и да поомекнат. Нарязвам зелето на ситно,морковите и главата целина- рендосани,листата целина- нарязани.Измесвам добре зеленчуците и леко ги осолявам.Пълня камбите със сместа и подреждам в 3-литрови буркани.Сварявам марината от:2 части оцет,1 част вода,1 к.ч. сол,1к.ч. мед и още вряща я разливам по бурканите.Веднага затварям и обръщам с дъното на горе.Няколко дни въртя бурканите.Забравих нещо:СОЛТА Е МОРСКА!!!!



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано08.10.06 10:38



Спите ли ,бе хора? Влизам в клуба -няма никой днес!Между закуската и следващите подвизи, реших да видя какво става тук.Заемам се с едни люти чушлета промишлено количество и май ще ги пукам във фурната,че по-голямо количество се отхвърля.В буркан омния ще сложа 1 ч.л. сол, 1 к.л. захар, 1 даф. лист, магданоз, оцет до резката, 2 с.л. олио.Опукани и още горещи натъпквам чушчиците , отгоре наситнен чесън и затварям.Два-три дни ще ги обръщав и готово.От това количество, което имам ,май ще ми писне да се разправям с буркани. Опукани и леко охладени, останалите ще прибера в пликчета за фризер и като изстинат напълно, ще ги прибера във фризера.Зимата вадя плик и както е замразен, го изсипвам в марината по избор и оставям чешките да се размразят.Стават много вкусни .Желая приятен и хубав ден!





Тема Алжирска салатанови [re: Taня]  
АвторПaй (Нерегистриран)
Публикувано13.10.06 13:34



Загубила съм рецептата на тази вкусотийка.Като че ли се слагаха патладжан и пиперки печени и нарязани,после се оставят в някаква марината и се затварят в буркани .Дали нне се слагаше и чесън?Ако знаеш рецептата ще съм благодарна.



Тема Re: Алжирска салатанови [re: Пaй]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано13.10.06 15:14



Рецептата се казва Баба Гануш.Почти всички араби я правят.Чесън и магданоз се слагат при отварянето на буркана.Тогава можеш и олиото да добавиш.





Тема Re: Алжирска салатанови [re: Taня]  
АвторПaй (Нерегистриран)
Публикувано16.10.06 09:59



Всъщност ще се радвам да ми кажеш каква точно марината се слага колко време трябва продуктите да стоят в нея и изобщо цялата технология.Ако не те затруднява разбира се



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: Taня]  
Авторnewi (Нерегистриран)
Публикувано16.10.06 16:39



a pyk az tazi godina opitah luti 4ushki smleni i konservirani, beshe neshto kato luta pasta. mnogo mi se iska da si napravq takiva no ne znam kak. moje li nqkoi da dade recepta.



Тема Re: ЛУДА ПО ЗИМНИНАТАнови [re: newi]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано16.10.06 17:33



Това лято нещо много излез на мода тази "лютивка".Има два варианта:печени и сурови.На 1 кг.люти чушлета, 2 кг сладки чушки/ може зелени или червени/, 3-4 глави чесън, 1 вр. магданоз, 1 вр. копър, сол на вкус, 1 водна чаша олио, 1 ч.ч. оцет.Чушките/ сурови или печени/ се изчистват само от дръжките и се смилат на машинка за месо.Прибавяс се наситнените подправки и оцета.Олиото се слага на силен огън да се загрее силно и МНОГО ВНИМАТЕЛНО!!! се прибавя към зеленчуците и се разбърква добре.Разпределено по бурканчета и се стерилизира 10 мин.





Тема Re: Алжирска салатанови [re: Пaй]  
АвторTaня (Нерегистриран)
Публикувано16.10.06 17:37



По принцип ,три или четири пъти съм я яла в ресторант и всеки път беше различно съотношението м/ у зеленчуците.Аз като си я правя в къщи всичко ми е на око и вкус.А ако се интересуваш каква е маринатата за консервиране, не съм консервирала, така че...Но на вкус си е типично кьополо.






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.