Аз ползвам марината:
Кипва се 2,5 л вода, 1,5 л оцет(6 градуса), 0,5 кг захар, 5 кафени чашки сол, дафинов лист, бахар и черен пипер (тези на око). Това количество е за около 12 кг зеленчуци (за други количества зеленчуци ще си премериш маринатат в съотношение). В подходящ по обем съд се попарват зеленчуците и престояват 1 нощ. На другия ден се се слагат в буркани, заливат се с изстиналата саламура и се затварят. За чушлетата ползвам средни бурканчета с капачки на винт - по-добре е да са разпределени на по-малки количества с оглед да не остават после дълго време отворени, ако са в големи 3 литрови буркани, че трудно се изяждат толкова люти чушки
По същия начин може да се затворят и корнишони, и смесени туршии. Лютите чушлета издържат 2 години, но все пак ги държа на най-тъмното и студено място в къщи.
Ето и една смесена туршия -трепач, която правя с тази марината:
1 кг зелени доматчета, 1кг зелени чушки, 1 кг камби, 1 кг моркови, 1 средни глави карфиол, 0,5 кг бамя (това го заменям с доматчета),0,5 кг дребни лукчета, 250г скилидки чесън, 1 глава целина, 1 кисела ябълка, 3 средни зелки.
Нарязват се зеленчуците без едната зелка, попарват се и престояват 1 нощ.
На другия ден се редят в буркани на пластове - попарениия зеленчук, сурова нарязана зелка. Може и в бидонче или какъвто и да е съд и само да се покрие с капак или завърже с найлон - при нас не остава за след Коледа. Става много хрупкава - сигурно от суровата зелка.
Бях, което сте...ще бъдете, което съм
|