|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Сърми с некисело зеле?
[re: geminarius]
|
|
Автор |
lPA (минаващ) |
Публикувано | 27.12.04 20:08 |
|
Здравей,
Малко късно се включвам, но ако решиш пак да правиш сърми с прясно зеле, ще споделя моя опит. За съжаление тук продават само ситно нарязано кисело зеле и след всички проби, най-сполучливия вариант според мен е следният:
За отделянето на листата - в голяма тенджера завираш вода / доста, над половината от тенджерата / . Набождаш с вилица зелката за кочана и потапяш зелката във врялата вода за около 30 - 40 секунди, с нож режеш от кочана най-горните 1 - 2 листа, потапяш пак във врялата вода и така докато си отделиш листата. Изглежда сложно, но е много лесно. После изливаш половината от водата, добавяш сол и много лимонтузу и връщаш всички листа във водата, захлупваш и ги оставяш да поврат 10-ина минути.
Най-добре е, ако може листата да останат накиснати по този начин за цяла нощ на хладно място. С тази отвара е хубаво да се полеят завитите вече сърми - не трябва да е много солена.
Може да се прибави нарязано кисело зеле от консерва, или както се продава, или към плънката, или между сърмите.
Плънката и завиването са ти го обяснили добре.
Щастлива Нова Година.
| |
Тема
|
Re: Сърми с некисело зеле?
[re: lPA]
|
|
Автор |
Sapiens-s-s (човек) |
Публикувано | 27.12.04 21:11 |
|
А "многото лимонтузу"?
При толкова много лимонтузу, колкото съветваш разумно ли е с тази отвара да се поливат готовите сърми?
Весели празници!
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
Тема
|
Re: Сърми с некисело зеле?
[re: Sapiens-s-s]
|
|
Автор |
lPA (минаващ) |
Публикувано | 27.12.04 21:57 |
|
Sapiens-s-s, пиша от личен опит. Тук една опаковка лимонтузу е 25 г, вече слагам почти цялата и всеки път се заричам да слагам повече. Мисля, че не е толкова кисело като едновремешното българско. А и обикновено сърмите излизат много - и зелките големи, и повече плънка слагам.
И все пак човек като готви си преценява - отварата може да се опита на вкус.
Весели празници и на теб.
| |
Тема
|
Re: Сърми с некисело зеле?
[re: lPA]
|
|
Автор |
Sapiens-s-s (човек) |
Публикувано | 27.12.04 23:47 |
|
Ами то, май и в България една опаковка е 25 гр.
Значи искаш да кажеш, че цялото това количество лимонтузу успешно се поема като киселина от прясното зеле и не е повече от необходимото.
Все пак, 25 гр. е конкретен ориентир.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
Тема
|
Re: Сърми с некисело зеле?
[re: Sapiens-s-s]
|
|
Автор |
lPA (минаващ) |
Публикувано | 28.12.04 00:07 |
|
Да, това е ориентир, но много зависи от големината на зелката и количеството плънка. Отварата се използва да се залеят навитите сърми, но ако е много, не се използва цялата. И пак зависи колко е кисело лимонтузуто.
А също така и от конкретния вкус на консумиращите.
| |
|
здравей! Обратните сарми и сега се сещам, хаааа
В ислямска съм наистина
да видим до кога....
Както и да е - наздраве и заради мене сега по празниците
Аз ще поствам по някоя рецепта оттука, всъщност не са им лоши нещата, но като съм сам, не ми се и готви толкоз
Дай ни помощ в утеснението, защото човешката защита е суетна.
| |
|
Чpeвoyroдниk,
А помниш ли в темата за пуйката на Пепеляшка, ти се чудеше какво би се получило, ако така се извади месото на пиле, нареже се и кожата се напълни с нарязаното, смесено с различни видове сирена. Аз го правих - много е вкусно, но и много тежко.
Надявам се, да се обаждаш по-често в клуба.
| |
Тема
|
Re: Ами същият съм
[re: Чpeвoyroдниk]
|
|
Автор | F1 (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.12.04 10:30 |
|
Случайно ника ти преди да беше: “Rodion the chief”?
| |
Тема
|
За пуйката на Пепеляшка
[re: lPA]
|
|
Автор |
Чpeвoyroдниk (яде и пие) |
Публикувано | 29.12.04 10:32 |
|
А-а-а помня я, как да не я помня. Бях я постнал отново в една тема "Златните рецепти на клуба"...... Ще се опитам да изровя темата от архива и да я извадя отгоре. А ти какво имаш предвид като казваш, че е "тежко"? Тежко за приготвяне или тежко за ядене/след ядене.
Обикновено съм доста зает през годината и само около големите празници имам време да пиша по-активно в клубовете. Между другото, случайно открих, че нашата Пепеляшка продължава да пише, но представи си - в клуб "Сватбени вълнения" . Дори има линкове към сватбените и снимки. Интересно защо след омъжването си не се интересува от готварство? Всъщност не съм много сигурен дали това е същата Пепеляшка, но публикувания в профила e-mail ми прилича на нейния и освен това имам спомени, че тя беше в Германия а мейла е нещоси@другоси.de.
| |
Тема
|
не, винаги съм бил Чревоугодник
[re: F1]
|
|
Автор |
Чpeвoyroдниk (яде и пие) |
Публикувано | 29.12.04 10:46 |
|
А Rodion de chef си го спомням.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
|
|
|