|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Постни сарми с кисело зеле и сухи чушки
[re: Golflll]
|
|
Автор |
Чpeвoyroдниk (яде и пие) |
Публикувано | 21.12.04 15:21 |
|
Всяка питка без животински мазнини е подходяща. Аз лично правя най-обикновена питка по рецептата за обикновен хляб в машината за хляб и после вадя тестото и го пека в кръгла тавичка. Нали знаеш - брашно, мая, сол, захар, олио, вода.
| |
|
щото be Happy се интересува.
| |
|
Някой има ли хубава рецепта? Благодаря.
неискам се пише не искам ; мн. ч. на думата лекция не е лекций, а лекции.
| |
|
Моля те от сърце, дори и да те дразнят правописните и стилови грешки, преглъщай ги и не коригирай никого.
Веднага ще ти се нахвърлят, оплюят и изкарат какво ли не.
Изцяло зо твоето добро душевно състояние те съветвам.
И аз, и Един имаме твърде горчив опит вследствие на най-добронамерени опити да коригираш някого - автоматично и "без промедление" ставаш черен.
Моля те, не си хващай беля на главата.
Относно сърмите с прясно зеле.
Плънката е абсолютно същата, както и при тези, с кисело зеле.
Има два начина да се направят добри сърми, бавен и бърз.
При бавният се обелват внимателно колкото се може повече листа от зелката без да се натрошат и се оставят 5-6 дни да увяхнат, изрязва се внимателно средната жилка и се завиват сърмите.
Вторият начин е същите тези листа да ги попариш с вряла подсолена вода за 5-6 мин. или малко повече.
Има и трети начин, който е малко рискован - да се вкара цялата зелка на дъното на фурната в тавичка с малко вода на дъното, да се завие с молко алу миниево фолио, за да не прегори най-отгоре и да се остави така за 15 мин. на 180 - 200°. След това да се остави да изстине и тогава да се отделят листата.
Ето ти и една примерна рецепта за плънка:
1 голяма глава лук се обелва и нарязва наситно.
Задушава се под капак заедно с 3-4 с.л. олио и 1 ч.л. сол.
Когато е полуготов лукът се добавят по 1,5 ч.л. ориз за брой сърма, според отделените листа, плюс още 5 ч.л. за цялата смес.
Запържва се всичко докато лукът започне да порозовява, той е критерият, а не оризът.
Когато се правят сърми за Бъдни вечер или Коледа, постни, обикновено оризът се прави бял, т.е., не се добавят други зеленчуци и червен пипер.
В моя вариант се слага само 1 с.л. джоджен като подправка.
Налива се 1/2 ч.чаша хладка вода, разбърква се добре и се оставя сместа да попие водата и да поизстине малко, значи около 15 мин.
След това се завиват не много стегнато сърмите, ( защото оризът ще набъбне още ), подреждат се в тенджерата, заливат се с вода, която не трябва да ги покрива, слага се традиционната обърната чиния за тежест и се варят на среден огън между 35 и 45 мин.
Това е.
Весели празници!
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."Редактирано от Sapiens-s-s на 23.12.04 14:10.
| |
|
Благодаря за загрижеността, това ми е сигнатурата от вчера. Често я сменям, така че надали много хора биха й обърнали внимание, за съжаление
Благодаря и за рецептата, ще ги направя по бързия начин, понеже още не сме купили зелка дори.
Весела Коледа и весели празници на всички ви желая!
неискам се пише не искам ; мн. ч. на думата лекция не е лекций, а лекции.
| |
|
Забравих да ти спомена за четвъртия вариант: в микровълнова фурна.
Трябва да срежеш зелката надлъжно през кочанчето на две половини, за да намалиш височината и.
Кочанчето можеш да го изрежеш. Слагаш я направо върху стандартната чиния на микровълновата и включваш на 50% мощност за 6-7 мин. Експериментално ще установиш най-точното време. Имай предвид, че не трябва да прекаляваш със загряването, защото процесът на вътрешно загряване продължава известно време след като изключиш фурната.
"Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре..."
| |
|
naskoro probvah 4u6ki palneni s le6ta.biaha super.niakoi znae li recepta.
| |
Тема
|
Re: Сърми с некисело зеле?
[re: den i no6t]
|
|
Автор | jeni4ka (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.12.04 10:50 |
|
Eto ti edna recepta za chushki palneni s leshta.Promeni si ia malko ako ia pravish za dnes za da stanat postni
4ushki palneni s leshta
Produkti:
100g 4ervena leshta
50g krave maslo
1 glava nariazan kromid luk
1 schukana skilidka chesan
1 obelena i nariazana zelena iabalka
50g nariazani furmi bez kostilki
1 supena lajica smliano seme ot koriandar
2 4aeni laji4k smliano seme ot kimion
col i cmlian 4eren piper
4 mesesti chushki
Za zalivkata:
2 zeleni ili 4erveni luti chushleta
1 supena lajica olio
150ml kvasena(ili te4na) smetana
Zagreite furnata na 190C.Slojete leshtata v tendjera,zaleite s dostata4no voda da ia pokrie pone 2.5cm.Kipnete ,namalete ogania i zahlupete.Varete na tih ogan 6-7 minuti dokato leshtata omekne posle ia otcedete dobre.
Stopete masloto v tigan.Slojete luka i 4esana.Parjete vnimatelno okolo 3min dokato omeknat.Dobavete iabalkata i furmite i zaparjete.Razbarkvaiki oshte 2-3 minuti posle svalete tigana ot ogania.Dobavete otcedenata leshta,koriandara,kimiona,solta i 4ernia piper i varnete na ogania za 1 min
Srejete chushkite nadlajno,mahnete semenata i sarcevinata.Slojete v tava za pe4ene.Razpredelete leshtenata smes v prigotvenite polovinki 4ushki.Pokriite tavata s aluminievo folio i pe4ete na sredno polojenie vav furnata 25-30 min ili dokato 4ushkite omeknat.
Dokato 4ushkite se pekat,prigotvete zalivkata.Otrejete drajkite na lutite 4ushleta.Mahnete sarcevinata i semenata.Izmiite gi za da premahnete ostanalite semena i narejete na tanki krag4eta.zagreite olioto v tigan4e.Dobavete lutite 4ushki i parjete 30 sec. dokato stanat iarkozeleni ili iarko4erveni.Izvadete s resheta4na lajica i otcedete.
Podredete izpe4enite 4ushki v goliamo zatopleno bludo za servirane.Izsipete kvasenata smetana varhu tiah.porasete s izparjenite luti 4ushleta i podnesete.
| |
|
Чревоугодник, ти същия чревоугодник ли си отпреди 4 години?! Аз тогава пишех тука с друг ник... Ами Гастронома и недоволна още пишат ли?
Уви, сега съм на едно място, където не свинско, ами изделия от свинска кожа не може да се внасят Но затова пък има агнета... Но какво да ти говоря за агнета на Коледа, оооххх
ПС - как си влязъл толкова дълбоко в архива? Аз бих си прочел старите рецепти с умиление...
"Той може сълзи да пророни
За пропилени младини
Но кой природните закони
Могъл би тук да измени"?
Както и да е. Наздраве... С тая капама какво червено вино вирви, студено, студено от мазата, в оная кана изпотена, ух леле, но и това тука го нямаааа
Дай ни помощ в утеснението, защото човешката защита е суетна.
Редактирано от famulus на 25.12.04 19:16.
| |
|
като преди 4 години. В архива можеш да влезеш без проблеми почти до началото. Но нали се сещаш, че аз предвидливо си запазвам най-важните постинги (рецепти) на моя компютър. Това са главно моите рецепти (защото стилът им на излагане ие уникален - само за този клуб) и някои най-важни според мен рецепти, дадени от членове на клуба. Например пазя уникалната рецепта за пуйката на Пепеляшка или "обратните сарми" на Неонел. Даже преди около година ги постнах в специална тема "Златните рецепти на клуба" или нещо подобно. За съжаление бързо потъна надолу. Но в края на краищата всичко може да се открие в архива благодарение на Dir.bg.
А ти, доколкото разбирам си в някоя ислямска държава, щом тъжиш за свинското и винското. Не тъжи - и там може да се измислят вкусни неща с телешко, агнешко и пилешко. Виж за виното - нещата са много сложни.
Честито Рождество Христово!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
|
|
|