- „“
Докато спирулина у нас основно се отглежда в епруветки, Ивайло Стоев може да я произвежда с тонове. „Алгае България“, първата ферма за микроводорасли в България, има биореактор за индустриална култивация и се готви да скалира на чуждия пазар
Пет години отнема на Ивайло Стоев да стигне до валидиран пазарен продукт – първото бурканче с жива спирулина се появява на пазара през 2016 г. | Снимка: Лора Славова
Пет години отнема на Ивайло Стоев да стигне до валидиран пазарен продукт – първото бурканче с жива спирулина се появява на пазара през 2016 г. | Снимка: Лора Славова
Те се продават и през онлайн магазина, и през партньорската мрежа на компанията. За да ги създаде, екипът на Стоев използва за база обратната връзка с клиентите си – нещо, на което предприемачът държи и което залага в концепцията си за чуждите пазари.
Така разбира, че хората, приемали редовно свежото микроводорасло, забелязват покачване на хемоглобина си. Причината е, че то е изключително богато на желязо, което се усвоява на 100% от организма. Резултатът е Algoglobin с четвърто поколение фолиева киселина, последван от симбиотика Algobiotic и антивирусния Spiruferviral, който отбелязва сериозни продажби по време на пандемията.
Усилията на предприемача не остават незабелязани. През 2020 г. е между финалистите в националния конкурс „Иновативно предприятие на годината“. „Нашите иновации не са в чудовищни кодове“, казва Ивайло Стоев.
Те са заложени в гените на компанията, заедно с клиентоцентризма и мисълта за природата. „Почти всеки продукт е с иновация“, допълва той. Последната разработка на „Алгае България“, която съвсем скоро ще влезе в търговската мрежа, е също новаторска – микс между спирулина и странджански манов мед.
Също през 2020 г. Ивайло Стоев отбелязва и друго постижение – най-после разполага с биореактор за индустриална култивация на микроводорасли, за който мечтае от началото на проекта.
Подкрепен със смесено финансиране, от което 800 хил. лв. са по Програма за морско дело и рибарство, той е с капацитет 40 тона и влиза в действие в базата на фермата в с. Зимница. „Като обем биореакторът ни е в топ 10 на Европа“, посочва предприемачът. Сега обаче пред него изниква ново предизвикателство – да адаптира култивационната технология към този мащаб.
ЕДНО Е ДА КОНТРОЛИРАШ СВЕТЛИНАТА на един буркан, друго е на 40 тона на половин декар“, дава пример фермерът и отново се впуска в експерименти – този път в тонове. Откакто спирулина започва да циркулира във вените на индустриалния биореактор, компанията е загубила между 10 и 15 реколти. Микроводораслите се мултиплицират бързо и умират бързо, ако нещо в средата не им понесе.
„Има един куп рискове, които могат да доведат до фатален край за системата, и сме минали през много от тях“, казва предприемачът. Това е и причината въпреки автоматизацията на системата човешката намеса да е ключова. Процесът изисква знание, опит и фини настройки, които самият Стоев е придобил с годините. Сега обаче разчита и на други хора, обучени от него, а той добавя само „солта и пипера“.
Технологичното усъвършенстване продължава две години, приключва в края на 2022 г. и всички инвестиции са засмукани в него. Временно маркетингът и другите дейности минават на заден план. Жертвите си струват, защото резултатът е скалираща технология, която позволява на „Алгае България“ промишлено производство на висококачествени микроводорасли и отваря вратите към чужбина. Целта на Стоев е американският пазар, където няколко компании са готови да дистрибутират продуктите му. Стъпката е ключова и той държи да е добре подсигурена. Става въпрос за съвсем скорошно обявяване на инвестиционен рунд, насочен към инвеститори извън пределите на страната ни.
Всъщност походът навън е планиран за 2021 г., но се отлага под натиска на пандемията и инфлацията. Годината е трудна – на фона на ъпгрейда на технологията, търсенето се свива и оборотите спадат с 62% спрямо предходния период, като достигат 154 хил. лв. според Търговския регистър, налага се Стоев да освободи служители.
Но въпреки спънките той не изпуска от фокус своята цел. Как се справя? „Свиване на разходи, повече работа, по-малко спане.“ А дали някога му е минавала мисълта да се откаже? „Този следобед“, отговаря през смях той и продължава: „Човек трябва да знае истински и дълбоко какво иска и ще го постигне рано или късно. Имали сме трудности, но когато си задам въпроса какво искам, знам отговора, така че няма отказване.“ Продуктите на компанията вече са на английския пазар, в това число и свежата спирулина.
Въпреки термочувствителността на продукта фермерът е намерил как да намали рисковете при доставката – една от най-деликатните брънки във веригата до клиента, така че те пристигат до адрес за 24 ч. Сега в ядрото на стратегията за световен растеж на Ивайло Стоев е изграждането на онлайн платформа с изкуствен интелект, зад която стои 360-градусов бизнес модел, стартиращ от култивацията на биомаса през разработването на продукти, до консултация, препоръка и доставка.
Това е холистичен подход, със затворен кръг от услуги, индивидуално отношение и директна обратна връзка с крайния клиент, като „Алгае България“ ще работи и с локални партньори – дистрибутори на съответния пазар.
„Това, което гледаме в момента, е малък фрагмент от онова, което виждам за бъдещето“, казва Ивайло Стоев. Каква е визията му, подканяме го да уточни. „Следващият ключов момент е излизането на чуждите пазари. След това – Космоса“, отговаря той. И изобщо не се шегува.
Редактирано от Mod vege на 05.03.23 22:17.
|