|
Тема |
Малко off, но не съвсем [re: rep4o] |
|
Автор |
Haдя-Haдя (Двойната Надя) |
|
Публикувано | 28.10.08 03:36 |
|
|
Понеже става дума за хляб , та реших да споделя нещо лесно макар и не за хлебопекарна.
Доскоро си купувах само жива мая. Втасването е леко изнервящо и като цяло процедурарата питка или хляб по този начин е малко по-бавна и несигурна. Не си спомням кой ме светна, че сухата мая в пликчета е по-лесна за боравене и резултатите са ОК. Та взех и пробвах.
Хлебчета:
Брашно според количеството мая. То си пише на пакетчето мая на д-р Йоткер
Прясно мляко колкото поеме тестото, за да е меко.
1 яйце
сол, захар по една ч. л. за 1 кг. брашно
масло 1/4 малко пакетче ИЛИ 3-4 с. л. зехтин.
В голяма купа се сипва брашното. Прибавя се маята /за 1/2 кг. брашно - 1 пак. мая/
Слагат се захарта и солта. Добавя се млякото хладко до топло, но не горещо.
Леко се разбърква. Добавя се яйцето.
Разбърква се и се добавя още мляко за достигане на мека консистенция за месене.
Добавя се маслото или зехтина.
Така се меси 2-3 минути докато се изравни консистенцията и няма бучки, а за да не залепва по пръстите, ръцете често се "пудрят" с по малко брашно.
Разделя се на две, после на четири и така докато се получат парченца тесто с големина на...малка мандарина. Разтегля се с пръсти или се разточва леко - дебелина около 1 см.
Навива се на рулце като в средата може да се сложи маслина без костилка.
Отгоре се маже с жълтък, ако искате да е по-представително. Тогава може и да се поръси със сусам или с мак. В тавичка, намазана с мазнина, се слагат въпросните хлебчета и без да се чака да втасват се пъхат във фурната, която не е загрята предварително. Може и да ги почакате половин час на топло да втасат, като тогава фурната вече може да е леко загрята. Пекат се до златисто.
Цялото занимание отнема около половин час до 40 мин. с печенето.
Не твърдя, че е конкурентно на хлебопекарната по спестено време, но е доста лесна работа с чудесен резултат.
Terror incognita
|
| |
|
|
|