|
Тема |
Re: хлебопекарна [re: Mим] |
|
Автор |
rep4o (непознат
) |
|
Публикувано | 27.10.08 15:58 |
|
|
След няколко месечно ползване реших проблема с неизпечената горна кора на хляба.
Първо маята - купувам прясна незамразявана мая от пазара (в Стара Загора един мъж от години продава прясна мая, разфасована от него). Маята възбуждам в чаша притоплено мляко с малко захар и след това забърквам с брашно и оставам да шупне за 1/2 час.
Месенето - след последното месене изваждам тестото от контейнера, отстранявам бъркалките, оформям хляба и правя три-четири дълбоки нареза отгоре. Ако се затворят при връщането в контейнера, отново ги нарязвам.
Хлябът бухва много силно и се подава над горния край на контейнера. Сега вече топлият въздух успява да изпече добре горната кора,а и хлябът има безупречен външен вид.
Брашното - след толкова опити на смес от бяло, черно и ръжено брашно се спрях на бяло тип 500 и добавям 5 супени лъжици пшеничени трици.
Това е. Рецептата е класическата 400 мл течност (мляко и вода), 700 г брашно, 12 г мая, 1 1/2 мерителна лъжица захар, 2 мерителни лъжици сол, пшеничените трици, брашното пресято, програма 2, силно изпечена кора.
|
| |
|
|
|