|
Тема |
Re: хлебопекарна [re: MoPcKu] |
|
Автор |
Sapiens (expert) |
|
Публикувано | 26.10.08 18:40 |
|
|
Ами, когато тестото е малко по-гъсто и маята не е в подходящото количество и качество, често хлябът не се вдига нормално.
Правил съм експерименти, докато се убедих, че хлебарството не е толкова прост занаят...
Има много голямо значение видът на маята - "жива" или лиофилизирана, от пликче, количеството - също. Ако сложите прекалено голямо количество, пак няма да се вдигне както трябва.
Много голямо значение има и количеството течност, казвам течност, защото не е задължително течността да е само вода. Когато тестото е по-гъсто, не се вдига, когато е много рядко пък е много лепкаво и пак не става, трябва просто човек експериментално да определи за своята хлебопекарна точната рецепта, за конкретното брашно и с конкретната мая.
Според мене няма точна и универсална рецепта, има приблизителна рецепта, която всеки трябва да оптимизира експериментално.
"Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
|
| |
|
|
|