| 
	
 | 
	
          
            
              
                | Тема | 
                   Re: хлебопекарна [re: MoPcKu] | 
                 |  
| Автор | 
Sapiens (expert) | 
 |  
| Публикувано | 26.10.08 18:40 | 
 
 |  
 
 |  
        | 
         
        
  
        
				Ами, когато тестото е малко по-гъсто и маята не е в подходящото количество и качество, често хлябът не се вдига нормално.
 Правил съм експерименти, докато се убедих, че хлебарството не е толкова прост занаят...
 Има много голямо значение видът на маята - "жива" или лиофилизирана, от пликче, количеството - също. Ако сложите прекалено голямо количество, пак няма да се вдигне както трябва.
 Много голямо значение има и количеството течност, казвам течност, защото не е задължително течността да е само вода. Когато тестото е по-гъсто, не се вдига, когато е много рядко пък е много лепкаво и пак не става, трябва просто човек експериментално да определи за своята хлебопекарна точната рецепта, за конкретното брашно и с конкретната мая.
 Според мене няма точна и универсална рецепта, има приблизителна рецепта, която всеки трябва да оптимизира експериментално.
  "Вселената е пълна с изненади, а разумът е най-голямата от тях..."
        
        
  
          |  | 
 |    |   
 
 |  
 |   
 |