|
|
| Тема |
Re: Люцерна. [re: xyaнджи] |
|
| Автор |
Люб (свирчо) |
|
| Публикувано | 28.02.04 04:42 |
|
|
|
Здравей :-)
мога да потвърдя писаното, като добавя - чел съм за люцерната, че е добре едва след 7-ми ден на кълненето да се яде - от тогава вече е разградено защитното вещество на растението - канаванин (л. е от семейството на варивата, доколкото знам, а при тях има отровни в-ва).
Чел съм и че се поставя на светло - но не знаех че е заради хлорофила . А, и верно има вкус на тревичка, това с морковите е идея.
Невероятно кондензирана храна е - 1200мг. калций на 100гр. ,което е 10 пъти отколкото в млякото; 20гр. протеин ... направо бомба
има един бг-сайт за кълновете :-))) - копирам за л. :
Кълнове от Люцерна
Всички, които са опитали кълнове от люцерна, твърдят че тя е царицата на вкусните хрупкави салати. Колкото да хранителта им стойност, може да се каже, че те съдържат препоръчваните дневни дози в САЩ и евросъюза на около 80 на сто от всички необходими витамини и минерали. А ето по-конкретно какво има в 100 гр. Кълнове:
Витамини : Минерали :
А до 44 000 м.е. Фосфор 250 мг
Д 1040 м.е. Калции 1750 мг
Е 50 м.е. Поташ 2000 мг
К 15 м.е. Сода 150 мг
С 150 мг Хлор 280 мг
В1 0.8 мг Сяра 290 мг
В2 1.8 мг Магнезий 310 мг
В6 1.0 мг Мед 2 мг
В12 0.3 мг Манган 5 мг
Ниацин 5 мг Желязо 35 мг
Пантотенинова к-на 3.3 мг Кобалт 2.4 мг
Инозитол 210 мг Бор 4.7 мг
Биотин 0.33 мг Молибден 2.6 млн. ч.
Фолиева к-на 0.8 мг
(сравнявал съм инфото с това от други сайтове, в за повечето витамини и елементи е еднакво)
***
доскоро
  
| |
| |
|
|
|