Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:55 26.04.24 
Клубове/ Религия и мистика / Езотерично лечение Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: За някои други храни. [re: xyaнджи]
Автор d8a (imagination...)
Публикувано23.02.04 20:49  



Баба ми приготвя нахута много вкусно, но не знам как. Тук за съжаление не мога да разбера дали изобщо се продава и ако да откъде мога да си купя. Но потърсих рецепти, в случай че намеря в някой магазин. Ето една от Изток. нет:

ВКУСЕН НАХУТ


Време за приготвяне: с тенджера под налягане – 40 минути, без нея – 5 часа (може да се използва и глинено гърне)

+ Вата, – Питта, – Капха Порции: 6


1,5 чаши сух нахут






2,5 до 3 чаши вода (до 4 чаши при готвене в места с голяма надморска височина)

2 супени лъжици олио (сусамено или слънчогледово)

1/2 чаена лъжичка синапено семе

1 домат, нарязан на малки парченца

1 чаена лъжичка къри

2 супени лъжици сусамено семе (очистено, измито и отцедено)

1 чаена лъжичка морска сол

1 чаена лъжичка смлян кориандър

1/2 чаена лъжичка куркума

Накиснете нахута за през нощта, ако ви е възможно. Изхвърлете водата, сложете нова вода и сварете в тенджера под налягане на средно силен огън за 25–30 минути.

Или го възварете в 4 чаши вода за 2 минути, след което го оставете да кисне в същата вода 3-4 часа. Отцедете и сложете 2½ чаши нова вода. Сложете на силен огън да заври, после варете на средно силен огън около 50 минути или докато нахутът омекне.

Когато нахутът се свари, загрейте олиото в дебелостенна тенджера, прибавете синапеното семе. Когато то започне да пука, прибавете доматите и кърито. Задушете 2–3 минути. Добавете сусаменото семе, нахута, солта, кориандъра и куркумата. Разбъркайте добре и оставете на огъня още 2–3 минути.

Коментар: Върви добре с “чапати” и е превъзходно с ориз . Нахутът е най-сухият от бобовите растения, затова и особено подходящ за влажната Капха. Тъй като е охлаждащ и сух, нахутът се нуждае от помощта на чесън или синапено семе, за да се затопли, както и от достатъчно време за добро сваряване. Често към ястията с нахут се прибавят малки количество сусамено семе, за да станат те по-маслени – затоплящи и омазняващи.

Ако ястието се прави с индийски нахут (кала чана), който е тъмнокафяв, то добре се съчетава с царевичен хляб и някой яркоцветен зеленчук като задушено броколи или подсладени моркови.



To the eyes of the man of imagination, Nature is Imagination itself. - William Blake

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Пак малко за храните. xyaнджи   18.02.04 20:16
. * Пастет от коприва Изrpeв   21.02.04 14:55
. * Като каза коприва. :) xyaнджи   21.02.04 16:19
. * Re: Като каза коприва. :) Изrpeв   21.02.04 16:36
. * Re: Като каза коприва. :) xyaнджи   23.02.04 13:18
. * Re: Като каза коприва. :) yarka   13.12.05 18:26
. * Re: Като каза коприва. :) Изrpeв   10.01.06 12:09
. * Re: Пастет от коприва White rose in the heart   03.05.04 11:33
. * Re: Пастет от коприва xyaнджи   03.05.04 12:03
. * По-добре:)... White rose in the heart   03.05.04 14:31
. * Re: Пастет от коприва xyaнджи   03.05.04 12:06
. * Re: Пастет от коприва Изrpeв   03.05.04 13:08
. * Олеле:)... White rose in the heart   03.05.04 14:32
. * Като си помисля White rose in the heart   03.05.04 14:46
. * Re: Пастет от коприва Изrpeв   03.05.04 13:01
. * Мммммм:)... White rose in the heart   03.05.04 14:39
. * Re: Мммммм:)... Изrpeв   03.05.04 14:42
. * Ето това е:)... White rose in the heart   03.05.04 15:10
. * Re: И сушена коприва Algara   21.02.04 23:29
. * Re:Каша от коприва с орехи Algara   22.02.04 00:27
. * Re: И сушена коприва xyaнджи   23.02.04 13:34
. * За някои други храни. xyaнджи   23.02.04 13:38
. * Re: За някои други храни. Люб   23.02.04 19:13
. * Re: За някои други храни. xyaнджи   23.02.04 20:08
. * Re: За някои други храни. Люб   23.02.04 21:55
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   23.02.04 22:05
. * Re: За някои други храни. d8a   23.02.04 22:17
. * Re: За някои други храни. Люб   23.02.04 22:58
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   23.02.04 23:10
. * Re: За някои други храни. Люб   24.02.04 10:43
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   24.02.04 12:34
. * Re: За някои други храни. Люб   24.02.04 15:10
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   24.02.04 15:26
. * Re: За някои други храни. Люб   24.02.04 15:31
. * За соевите... White rose in the heart   03.05.04 14:54
. * Re: За някои други храни. albigoia   26.05.04 11:04
. * Re: За някои други храни. Люб   27.05.04 05:06
. * Re: За някои други храни. mountainlake   27.05.04 08:12
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   27.05.04 09:33
. * Re: За някои други храни. xyaнджи   27.05.04 20:08
. * Re: За някои други храни. Люб   27.05.04 21:21
. * Re: За някои други храни. *   01.12.05 07:41
. * Re: За някои други храни. d8a   23.02.04 20:49
. * Re: За някои други храни. xyaнджи   23.02.04 21:35
. * Re: За някои други храни. d8a   23.02.04 22:12
. * Общо за покълването на семена. xyaнджи   26.02.04 21:15
. * Re: Общо за покълването на семена. Haтypaлиcт   05.08.10 18:03
. * Консумиране на кълновете. xyaнджи   27.02.04 20:15
. * Re: Консумиране на кълновете. Изrpeв   27.02.04 21:07
. * Re: Консумиране на кълновете. xyaнджи   27.02.04 21:15
. * Re: Консумиране на кълновете. Изrpeв   27.02.04 21:18
. * Люцерна. xyaнджи   27.02.04 20:32
. * Re: Люцерна. Изrpeв   27.02.04 21:14
. * Re: Люцерна. xyaнджи   27.02.04 21:22
. * Re: Люцерна. Изrpeв   27.02.04 21:34
. * Re: Люцерна. Люб   28.02.04 04:42
. * Re: Люцерна. xyaнджи   28.02.04 22:06
. * КАНАВАНИН и Люцерна Люб   29.02.04 03:48
. * Re: Люцерна. A3_   28.02.04 23:44
. * Re: Люцерна. Люб   29.02.04 01:23
. * Re: Люцерна. A3_   29.02.04 04:51
. * Re: Люцерна. Изrpeв   29.02.04 17:04
. * Re: Люцерна. xyaнджи   29.02.04 18:02
. * Re: Люцерна. Люб   01.03.04 05:53
. * Re: Люцерна. xyaнджи   01.03.04 09:09
. * Re: Люцерна. xyaнджи   29.02.04 18:03
. * торта A3_   19.03.04 12:26
. * Re: торта Изrpeв   19.03.04 13:28
. * Re: торта A3_   19.03.04 16:46
. * Re: торта xyaнджи   20.03.04 19:11
. * Re: торта A3_   22.03.04 10:42
. * Re: торта xyaнджи   22.03.04 13:20
. * Re: торта A3_   22.03.04 20:20
. * Re: торта xyaнджи   23.03.04 18:58
. * Re: торта A3_   23.03.04 22:19
. * Re: торта xyaнджи   24.03.04 18:46
. * Re: торта A3_   24.03.04 20:49
. * Re: торта xyaнджи   24.03.04 21:43
. * Re: торта A3_   25.03.04 10:32
. * Na vnimanieto na xyaнджи me   02.05.04 14:00
. * Re: Na vnimanieto na xyaнджи xyaнджи   02.05.04 20:57
. * Re: Na vnimanieto na xyaнджи slancheva   10.05.04 22:42
. * Re: Na vnimanieto na xyaнджи xyaнджи   11.05.04 22:11
. * Re: торта A3_   24.03.04 20:50
. * Re: торта me   02.05.04 14:01
. * Re: торта A3_   24.03.04 00:08
. * Слънчоглед. xyaнджи   29.02.04 18:20
. * Научих Изrpeв   04.03.04 11:54
. * Re: Научих Algara   04.03.04 15:07
. * Re: Научих Изrpeв   04.03.04 15:47
. * Re: Научих Algara   04.03.04 21:09
. * Re: Научих Изrpeв   04.03.04 21:15
. * Re: Научих Algara   04.03.04 21:27
. * Re: Научих Изrpeв   04.03.04 21:53
. * Re: Научих Algara   04.03.04 23:17
. * Благодаря ти Изrpeв   04.03.04 23:30
. * гранулите - чая eм   23.03.04 11:21
. * болки в стомаха... cuddly   11.01.06 12:48
. * Re: болки в стомаха... h.   13.01.06 09:40
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.