Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:36 14.07.25 
Клубове/ Религия и мистика / Езотерично лечение Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Като каза коприва. :) [re: Изrpeв]
Автор xyaнджи ()
Публикувано21.02.04 16:19  



Ето няколко кулинарни тайни от областта на копривата. За съжаление съм от тези готвачи, дето не знаят как се работи с грамове, лъжички и пропорции. Всичко го слагам по усет и затова не мога да ви кажа от кое по колко. Но предполагам, няма да е проблем.

Супа от коприва:
В заврялата вода се слага лукът да ври и се добавя сол на вкус. Като уври лукът, се слага нарязаната коприва, доматен сос и фиде. Ври десетина минути, след което се добавя натрошено сирене. По желание може да се разбие и добави едно яйце, след което ври още 5 минути.

Яхния от коприва:
Запържва се лук и чесън, но се добавя и малко вода, така, че да се задушава. Задушава се докато лукът стане готов и да остане на мазнина, т.е. да изври водата. След това се слага копривата и се обърква само няколко пъти и веднага се добавя брашното, после се слага червен пипер, доматен сос, после се залива се с хладка вода и ври не повече от 10 минути.

Панирана коприва:
Прави се панировка, кой каквато знае. Най- лесната е да се разбъркат яйцата и да се добави към тях брашно, вместо пшенично може да се използва царевичо. Предварително се отделят цели стръкове коприва за панировката. Стръка се топва и се панира, работи се с щипка.

Салата от коприва:
Копривата се накисва в студена вода и сол за 30 минути. След това се изцежда и се добавя пресен лук, варено яйце, листа от глухарче, пресен джоджен, може кълнове според вкуса. Подправя се със сол, зехтин и лимон. Вместо сол, може да се използва соев сос.

Мусака от коприва:
Запържва се лук. Слага се копривата, заедно с кимион, индийско орехче, джоджен, чубрица, черен пипер. Пържи се 1-2 минути и се добавя ориза (ориза предварително се подготвя по следният начин – оставя се 30 минути във вода, след което се измива, изцежда и се оставя да изсъхне). След като се изпържи, се залива с хладка вода в съотношение 1:4 и се пече във фурна. След като му изври водата, се прави заливка за мусака от – брашно, кисело мляко, сирене и пресен магданоз. Това се разбърква и се залива. Допича се.

Пържена коприва:
Задушава се лука, добавя се копривата с чубрица, джоджен и кимион, сол. Пържи се няколоко минути и е готово.

Запарка от коприва:
Не се вари, понеже се инактивират полезните вещества. Само се запарва във вряла вода, после се прецежда и се пие отварата сутрин на гладно. Засилва организма, повишава защитните сили, зачервява гребена, пречиства кръвта. Още много други полезни неща прави, но няма да се задълбочавам. Не е проблем да се пие всяка сутрин в продължение на един месец, пролетно време за изчистване на кръвта. Запарва се една съпена лъжица нарязана коприва за чаша вода.

Ако се използва коприва за готвене, първо трябва да се запържва, понеже превзема вкуса.

Казаха ми, че има излязла книга специално за глухарчето и копривата, не съм я виждал, но ако някой я види, да каже.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Пак малко за храните. xyaнджи   18.02.04 20:16
. * Пастет от коприва Изrpeв   21.02.04 14:55
. * Като каза коприва. :) xyaнджи   21.02.04 16:19
. * Re: Като каза коприва. :) Изrpeв   21.02.04 16:36
. * Re: Като каза коприва. :) xyaнджи   23.02.04 13:18
. * Re: Като каза коприва. :) yarka   13.12.05 18:26
. * Re: Като каза коприва. :) Изrpeв   10.01.06 12:09
. * Re: Пастет от коприва White rose in the heart   03.05.04 11:33
. * Re: Пастет от коприва xyaнджи   03.05.04 12:03
. * По-добре:)... White rose in the heart   03.05.04 14:31
. * Re: Пастет от коприва xyaнджи   03.05.04 12:06
. * Re: Пастет от коприва Изrpeв   03.05.04 13:08
. * Олеле:)... White rose in the heart   03.05.04 14:32
. * Като си помисля White rose in the heart   03.05.04 14:46
. * Re: Пастет от коприва Изrpeв   03.05.04 13:01
. * Мммммм:)... White rose in the heart   03.05.04 14:39
. * Re: Мммммм:)... Изrpeв   03.05.04 14:42
. * Ето това е:)... White rose in the heart   03.05.04 15:10
. * Re: И сушена коприва Algara   21.02.04 23:29
. * Re:Каша от коприва с орехи Algara   22.02.04 00:27
. * Re: И сушена коприва xyaнджи   23.02.04 13:34
. * За някои други храни. xyaнджи   23.02.04 13:38
. * Re: За някои други храни. Люб   23.02.04 19:13
. * Re: За някои други храни. xyaнджи   23.02.04 20:08
. * Re: За някои други храни. Люб   23.02.04 21:55
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   23.02.04 22:05
. * Re: За някои други храни. d8a   23.02.04 22:17
. * Re: За някои други храни. Люб   23.02.04 22:58
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   23.02.04 23:10
. * Re: За някои други храни. Люб   24.02.04 10:43
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   24.02.04 12:34
. * Re: За някои други храни. Люб   24.02.04 15:10
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   24.02.04 15:26
. * Re: За някои други храни. Люб   24.02.04 15:31
. * За соевите... White rose in the heart   03.05.04 14:54
. * Re: За някои други храни. albigoia   26.05.04 11:04
. * Re: За някои други храни. Люб   27.05.04 05:06
. * Re: За някои други храни. mountainlake   27.05.04 08:12
. * Re: За някои други храни. Изrpeв   27.05.04 09:33
. * Re: За някои други храни. xyaнджи   27.05.04 20:08
. * Re: За някои други храни. Люб   27.05.04 21:21
. * Re: За някои други храни. *   01.12.05 07:41
. * Re: За някои други храни. d8a   23.02.04 20:49
. * Re: За някои други храни. xyaнджи   23.02.04 21:35
. * Re: За някои други храни. d8a   23.02.04 22:12
. * Общо за покълването на семена. xyaнджи   26.02.04 21:15
. * Re: Общо за покълването на семена. Haтypaлиcт   05.08.10 18:03
. * Консумиране на кълновете. xyaнджи   27.02.04 20:15
. * Re: Консумиране на кълновете. Изrpeв   27.02.04 21:07
. * Re: Консумиране на кълновете. xyaнджи   27.02.04 21:15
. * Re: Консумиране на кълновете. Изrpeв   27.02.04 21:18
. * Люцерна. xyaнджи   27.02.04 20:32
. * Re: Люцерна. Изrpeв   27.02.04 21:14
. * Re: Люцерна. xyaнджи   27.02.04 21:22
. * Re: Люцерна. Изrpeв   27.02.04 21:34
. * Re: Люцерна. Люб   28.02.04 04:42
. * Re: Люцерна. xyaнджи   28.02.04 22:06
. * КАНАВАНИН и Люцерна Люб   29.02.04 03:48
. * Re: Люцерна. A3_   28.02.04 23:44
. * Re: Люцерна. Люб   29.02.04 01:23
. * Re: Люцерна. A3_   29.02.04 04:51
. * Re: Люцерна. Изrpeв   29.02.04 17:04
. * Re: Люцерна. xyaнджи   29.02.04 18:02
. * Re: Люцерна. Люб   01.03.04 05:53
. * Re: Люцерна. xyaнджи   01.03.04 09:09
. * Re: Люцерна. xyaнджи   29.02.04 18:03
. * торта A3_   19.03.04 12:26
. * Re: торта Изrpeв   19.03.04 13:28
. * Re: торта A3_   19.03.04 16:46
. * Re: торта xyaнджи   20.03.04 19:11
. * Re: торта A3_   22.03.04 10:42
. * Re: торта xyaнджи   22.03.04 13:20
. * Re: торта A3_   22.03.04 20:20
. * Re: торта xyaнджи   23.03.04 18:58
. * Re: торта A3_   23.03.04 22:19
. * Re: торта xyaнджи   24.03.04 18:46
. * Re: торта A3_   24.03.04 20:49
. * Re: торта xyaнджи   24.03.04 21:43
. * Re: торта A3_   25.03.04 10:32
. * Na vnimanieto na xyaнджи me   02.05.04 14:00
. * Re: Na vnimanieto na xyaнджи xyaнджи   02.05.04 20:57
. * Re: Na vnimanieto na xyaнджи slancheva   10.05.04 22:42
. * Re: Na vnimanieto na xyaнджи xyaнджи   11.05.04 22:11
. * Re: торта A3_   24.03.04 20:50
. * Re: торта me   02.05.04 14:01
. * Re: торта A3_   24.03.04 00:08
. * Слънчоглед. xyaнджи   29.02.04 18:20
. * Научих Изrpeв   04.03.04 11:54
. * Re: Научих Algara   04.03.04 15:07
. * Re: Научих Изrpeв   04.03.04 15:47
. * Re: Научих Algara   04.03.04 21:09
. * Re: Научих Изrpeв   04.03.04 21:15
. * Re: Научих Algara   04.03.04 21:27
. * Re: Научих Изrpeв   04.03.04 21:53
. * Re: Научих Algara   04.03.04 23:17
. * Благодаря ти Изrpeв   04.03.04 23:30
. * гранулите - чая eм   23.03.04 11:21
. * болки в стомаха... cuddly   11.01.06 12:48
. * Re: болки в стомаха... h.   13.01.06 09:40
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.