Тема
|
Специалитети...
|
|
Автор |
Bgpunk (черный ворон) |
Публикувано | 18.06.06 11:18 |
|
Обичате ли да готвите? И какви са вашите специалитети?
Стана ми чудно, това е май нещо, което всички правим.
Пък любимите ястия с като визитна картичка.
|
|
Тема
|
Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
droпix () |
Публикувано | 25.05.06 22:29 |
|
Докога ще разводняваш форума с тъпотии?
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
Axиeв (морен) |
Публикувано | 25.05.06 22:32 |
|
Задай поне изходни продукти,де......но понеже си падаш по постното - може би "Боб по хайдушки"?
|
|
Тема
|
Докога ще разводняваш форума с тъпотии?
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
droпix () |
Публикувано | 25.05.06 22:36 |
|
Господин комендант.
Тази тема за тука ли е?
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
Bgpunk (черный ворон) |
Публикувано | 25.05.06 22:37 |
|
Аааааа, с каквото си се подсигурил !
Няма ограничения, просто каквото ви се яде или обичате да готвите...
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
Axиeв (морен) |
Публикувано | 25.05.06 22:49 |
|
Бързо и лесно:
500 - 600 грама пресни или не толкова пресни картофи,измиват се,нарязват се на половинки без да се белят.Нареждат се в тава,чието дъно е покрито с мазнина(олио,зехтин) с "дупетата" нагоре,налива се чаша вода и всяко картофче се посолява отгоре индивидуално(за месоядния вариант - на всяко картофче се забожда клечка за зъби с парче сланинка).
Пече се около половин час на предварително загрята фурнадокато почервенеят(или почернеят),желателно е да поизстинат след това,докато си поемат мазнината.
За основно ястие или като гарнитура на риба,украсени с резен лимон и стрък магданоз,понасят добре лютеница и майонеза(който я яде).
Да ви е сладко!
(ядат се с люспите задължително!!!!)
Редактирано от Axиeв на 25.05.06 22:56.
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
Axиeв (морен) |
Публикувано | 25.05.06 23:00 |
|
18 специалитета с яйца(стихията на всеки мъж - пишман кулинар) очаквайте утре!!!
Редактирано от Axиeв на 25.05.06 23:01.
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
zver4o ((недоук)) |
Публикувано | 25.05.06 23:22 |
|
бейби картофчета - дребни, одрусани в тенджерата със сол и няма люспа за 20 сек., + вода, вино, сол, олио, подправки, соев сос, малко люто, малко розмарин - задушени във фурната за 1ч. между 2 тави - хита на тийновете това лято.
Иначе по темата:
От днес имам нов специалитет: пилешки филенца с корн-флейкс - досегашната панировка с галета ряпа да яде - хрупкаво и невероятно вкусно /пак по мнението на тийновете, а те злояди, тъй че са ми ориентир/
Панирани пълнени маслини с кайма
Пълнен лук с кайма
Кошнички от карт.пюре с пълнеж гъби и месо
Червейчета /жулиени пак от пилешко филе /
кашкавалени кюфтета
шницели със сусам
пилешки хапки със соев сос и Беарнез
айде унесох се, но това ми е тема, дето мога да осъмна на нея.
www.gotvetesmen.com
|
|
|
Аз понеже съм луд фен на пилешкото.. хаха, прихванах го от ядене на телешко, та и пилешкото ми полудя.. та, всичко що е с пиле вътре ми е любимо.
Иначе в приготвянето на пияно пиле съм специалист.
Взимам охладено пиле (простете за повторенията), измивам го добре, бия му една инжекция против птичи грип , махам всички излишни мазнини, осолявам го добре, добавям подправка за пиле, разрязвам кожичката на 5-6 места, вътре слагам масълце и ситно нарязан чесън..
Всичко това се залива с бира - ЖЕЛАТЕЛНО СТАРОЗАГОРСКА и се пече на бавен огън. От време на време поливате пилето с бирата от тавата...
Ням-ням... Пържа си картофки, правя си шопска салата с обилно количество чесън и магданоз, отварям едни компот.... и ям
И после не ме търсете за нищо
Редактирано от Cтaниcлaв! на 26.05.06 08:25.
|
|
|
Един от първите ми експерименти в готвенето беше около 1986.
Кренвирши, пържени в бирена панировка. Май бяха кошмарни, ама кой да ти помни...
|
|
|
мдааааааааа, обичам, ама нямам много време
и все пак:
пилешки дробчета, задушени с лук, вино, маслини и много подправки
ориз по китайски
мусака
картофи, задушени с масло, копър или чубрица и чесън, поляти с млечен сос с много подправки
пилешки крилца с топено сирене на фурна
салати с изобретени от мен сосове
да ви е сладко
|
|
|
Учудващо за мен, понякога има и смислени теми в този форум.
На вниманието на чревоугодниците предлагам едно малко сложно лятно ястие, но затова пък с изцяло български национални продукти, за да могат дори и патриотите да си го приготвят.
Представям ви:
ДОМАТИ СЪС СИРЕНЕ
Продукти:
- домати
- сирене
Изисквания към продуктите:
Доматите трябва да са набрани не много време преди приготвянето или поне в рамките на деня. Ако са откъснати с част от зеленото клонче това ще запази свежестта им. За най-добри резултати, доматите трябва да са набрано точно 1.5 часа преди поднасянето и да се съхраняват в хладилник до момента на приготвянето. така те ше имат както пресен аромат, така и нужната температура.
Сиренето трябва да е овче, краве или козе бяло саламурено сирене, по известно сред народа като "сирене". Биволско не е подходящо. Сиренето трябва да е умерено твърдо. Сирене от тип Дунавия или Фета не е подходящо. Вносни сирена не са подходящи по политически причини. Сиренето трябва да е добре узряло, трябва да има възсолен вкус, без да е горчиво. Предварителна обработка със накисване в саламура при контролирани концентрации на сол и температура е препоръчителна, но това е сложна тази техника която надхвърля рамките на тази рецепта.
Приготвяне:
Доматите се измиват непосредствено преди поднасянето! Изтръскват се от водата и се слагат в плоска но не съвсем много плоска чиния. 2 домата на порция. Цветът на чинията е препоръчително да бъде бял със зелени мотиви, за да изглежда крайният резултат като националното знаме.
От сиренето се отрязва плочка с раземери:
1.5 см дебелина
15 см височина
10 см вирина
Плочката се поставя легнала отстрани на доматите.
Ястието се сервира веднага и се консумира с нож и вилица. Правилното ядене изисква дълги години практика, но дори и начинаещите успяват да се нахранят някак си от първия път.
Бон апети!
Ваш,
Паня
|
|
|
Похвално Панчо, ама към това сложно ястие не се ли полага като гарнитура нещичко, което расте на кокалче? Или люта чушцица например за вегетарианците? Пък ако сипнеш и една хубава ракийка от запотено шише цена няма да имаш.
|
|
|
О не, не! Това е основно ястие и си има всичко необходимо както си е.
Но за по опитни готвачи с 20 и повече години стаж имам и рецепта която включва и печена чушка, но това е вече висш пилотаж и излиза извън рамките на този форум.
|
|
|
все пак бих рискувала и ще пробвам. аз лично сирене не ям, но ще предложа ястието ти на домашните любимци
|
|
|
В друга тема поискаха и сос към ястието. Ето го:
|
|
|
бравос, звучи добре, ще го пробрам. А какво е лимо?
прости невежеството ми
|
|
|
На външен вид изглеждат като зелени лимони, но на вкус са по-различни. Продават ги например от по три броя в опаковка. Класическото им приложение е като резенчета към чашка текила и сол.
|
|
|
Горната рецепта не е майтап. Приготвянето на храната е много сериозно нещо. Изключителното внимание към продуктите, обработката, поднасянето, както и начина на консумация на храната правят разликата между великолепното ястие и гадният буламач.
|
|
Тема
|
Re: Едно лятно предложение от мен
[re: Пaньo Дoнeв]
|
|
Автор |
Bgpunk (черный ворон) |
Публикувано | 26.05.06 15:53 |
|
Това не е ли "lime" на английски?
|
|
|
виждала съм ги, но не знаех, че така се казват, благодаря ти
|
|
Тема
|
Re: Едно лятно предложение от мен
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
zver4o ((недоук)) |
Публикувано | 26.05.06 16:50 |
|
ЛАЙМ
(Citrus aurantiifolia)
Двудольные / Рутовые / Рутовые / ЛАЙМ
Dicotyledones / Rutales / Rutaceae / Citrus aurantiifolia
ЛАЙМ (Citrus aurantiifolia) или кислый лайм, дико произрастающий в Индии и распространившийся в культуре во многие субтропические и тропические страны, имеет очень кислые плоды, используемые как лимон и для получения лимонной кислоты и напитков.
Изключително модерен напоследък, използван в сосове и настърган.
Редактирано от zver4o на 26.05.06 16:52.
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
reader (I long for you) |
Публикувано | 26.05.06 17:02 |
|
Не мога да готвя хич. Като седна да ям, ям само едно - например кашкавал и това е, толкова ми е готвенето.
Дайте нещо за начинаещи.
It feels so incomplete...
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: reader]
|
|
Автор |
Axиeв (каталясал) |
Публикувано | 26.05.06 17:07 |
|
Трябва да изпитваш удоволствие от готвенето,иначе не си струва усилията....
|
|
|
Моля, оказа се че не се казвали така, правилно било лаим, ама аз като лимо ги знаех.
Даже си мисля, че лимо звучи по-добре.
|
|
Тема
|
Re: Едно лятно предложение от мен
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
Пaньo Дoнeв (продавам семки) |
Публикувано | 26.05.06 17:39 |
|
Точно na същото ми прилича. То ще е.
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: droпix]
|
|
Автор |
ALEX_D_GREAT (===> VELIK) |
Публикувано | 26.05.06 19:32 |
|
ебати ме кефиш , копеле, честно. Тази твоя борба срещу пънка просто ще ме побърка от смях. ама не му се даваш и го режеш навсякъде - евала.
иначе за яденето - НЕ ГОТВЯ И НЯМАМ ЖЕЛАНИЕ !!!!
NIL ADMIRARI
|
|
|
Удари и ти едно рамо. Нека сме повече.
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: ______________]
|
|
Автор |
Beco_ (Boogie chillun) |
Публикувано | 26.05.06 19:55 |
|
Ааааа хайде да резюмираме. Alex-D-Great праща съобщение на един анонимник с ник Д-о-л-н-и--Ч-е-р-т-и , че водел епична борба противПънка. Този анонимник с долните черти, се е регистрирал днес. Дрончо веднага приглася на Alex-D-Great да удари и той едно рамо. Пита се в задачката: кой кой е ? Възможният отговор е само един.
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Beco_]
|
|
Автор |
Bgpunk (черный ворон) |
Публикувано | 26.05.06 20:11 |
|
Отговорът е, че ми се приядоха картофи по рецептата на Ахиев и днес ще я преборя.
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Beco_]
|
|
Автор |
neverojatna (будна) |
Публикувано | 26.05.06 20:16 |
|
пак развалихме хубавата тема за манджите и почнахме с дребнавите заяждания
я кажете какво ще готвите през почивните дни, че ми се изчерпаха идеите
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
Beco_ (Boogie chillun) |
Публикувано | 26.05.06 20:17 |
|
Запрятай ръкави и започвай. Мога само да ти завиждам. Аз отдавна се отказах от кулинарните експерименти. Преди мноого години личният ми принос в кулинарията беше следния: варени картофи с много лук и олио объркани с консерва копърка за 28 ст.
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: neverojatna]
|
|
Автор |
Beco_ (Boogie chillun) |
Публикувано | 26.05.06 20:19 |
|
млъквам, млъквам. питай жена ми - аз съм само лапач. Е, най много да помогна за салатата.
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
Axиeв (каталясал) |
Публикувано | 26.05.06 21:32 |
|
Преди години един колега ме попита какво да си сготви сам,докато жена му е в командировка,нещо вкусно,ама лесно да е...
И аз му казвам да си направи една зеленчукова супичка,лесно и бързо става....запържваш малко лучец,добавяш нарязани чушчици,картофи на кубчета,накрая един обелен и нарязан домат,наливаш водица,после да уври,магданозец,сол черно пиперче ,застройваш с едно яйце разбито в половин кофичка кисело мляко и гарнираш с запържени кубчета хляб (кротончета демек) - просто,бързо и вкусно.
На другия де питам за резултата - Вкусно - вика -ама тоя хляб накрая,като увря стана като каша,бе!
Така че - умната!
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
reader (I long for you) |
Публикувано | 26.05.06 21:47 |
|
Супер, значи няма да готвя. Отървах се.
It feels so incomplete...
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: reader]
|
|
Автор |
Bgpunk (черный ворон) |
Публикувано | 26.05.06 22:22 |
|
Пак търсиш на баницата мекото...
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Beco_]
|
|
Автор |
neverojatna (будна) |
Публикувано | 27.05.06 18:36 |
|
кажи поне каква салата ти прави жена ти
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: neverojatna]
|
|
Автор |
Axиeв (каталясал) |
Публикувано | 27.05.06 18:54 |
|
Искаш ли една моя носталгична салата,много рядко я правя само когато съм в настроение....
Продукти - каквото има насреща...домати на кубчета,краставици на кубчета,чушки на шайби,лук на шайби,маслини,сирене на дребни кубчета или натрочено,също и кашкавал понася...
...и сега,внимание - една -две скилидки чесън(по възможност - пресен),нарязани на много ситно и една зелена люта чушка,нарязана на ситно също тоже.
Олио или зехтин,БЕЗ оцет!
След употребата на една ракия няколко пъти в компанията на тази салата ти идва да изядеш света
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: neverojatna]
|
|
Автор |
Beco_ (Boogie chillun) |
Публикувано | 27.05.06 18:56 |
|
току що вечерях. Салатката бе маруля с малки резенчета морковчета(тук таме, тук таме) със заливка от зехтин и мъъничко оцет.
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: neverojatna]
|
|
Автор |
Beco_ (Boogie chillun) |
Публикувано | 27.05.06 19:01 |
|
в книжарниците / Пингвините например/ има една книжка "50 избрани салати на Иван Звездев". Хубава, лъскава с твърди корици за 5,95. Много ми се струва, въпреки, че е хубава
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
neverojatna (будна) |
Публикувано | 27.05.06 19:06 |
|
а малко гъбки или някаква мръвчица търпи ли тая салатка?
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Beco_]
|
|
Автор |
neverojatna (будна) |
Публикувано | 27.05.06 19:08 |
|
аз сега ям ягоди, ама след малко и аз ще си нарежа една маруля, правя я с кисело мляко и соев сос
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Beco_]
|
|
Автор |
neverojatna (будна) |
Публикувано | 27.05.06 19:11 |
|
а в електронен вариант има ли я? че по-евтинко да излезе
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: neverojatna]
|
|
Автор |
Axиeв (каталясал) |
Публикувано | 27.05.06 19:38 |
|
Гъбки и мръвчица няма,но забравих магданооооз,падам си по зеленийката!
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
neverojatna (будна) |
Публикувано | 27.05.06 20:08 |
|
мразя магданооооооооооз, тури някоя маслинка
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: neverojatna]
|
|
Автор |
Beco_ (Boogie chillun) |
Публикувано | 27.05.06 20:15 |
|
Точно тази, едва ли. :-(
И. Звездев май става нещо като запазена марка в кулинарията.
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: neverojatna]
|
|
Автор |
Axиeв (каталясал) |
Публикувано | 27.05.06 20:16 |
|
Сложих вече,виж по-гореее
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Beco_]
|
|
Автор |
neverojatna (будна) |
Публикувано | 28.05.06 14:49 |
|
жалко, но той поне може да готви, не е като оня клоун Ути...
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводяваш форума с тъпотии?
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
neverojatna (будна) |
Публикувано | 28.05.06 14:54 |
|
да де, ама ощеееееее, вместо гаден магданозззззззз
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводняваш форума с тъпотии?
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
droпix () |
Публикувано | 28.05.06 19:25 |
|
Ахиев, нали ти си комендантът в този клуб, който определяш коя тема е за този клуб и коя не е. Хайде не забравяй задълженията си, моля ти се!
Кажи ми сега тази тема не е ли за клуб Готварство?
Нещо, обаче, много се спотайваш...криеш ли се, че още не си изрекъл своята непреклонна воля?
Аааа, да не забравяме все пак, че тази тема е писана от твоята първа дружка Ивчо. Затова няма да получи твоята високопарна забележка...
Какъв е този двоен стандарт от теб?
Какво ли се учудвам, то при теб винаги е така...
|
|
Тема
|
Re: Докога ще разводняваш форума с тъпотии?
[re: droпix]
|
|
Автор |
Axиeв (каталясал) |
Публикувано | 28.05.06 19:45 |
|
Съвсем нормална тема,която най-малкото не дразни никой(освен теб),напротив - създава настроение.Приеми го като"Особеностите на Старозагорската кухня" и ще можеш да спиш спокойно....
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
Bgpunk (черный ворон) |
Публикувано | 28.05.06 21:27 |
|
Сериозна заявка за ястие на лято 2006...
Уха!
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
Axиeв (каталясал) |
Публикувано | 28.05.06 22:45 |
|
Слушай сега(по-скоро чети) едни бързи пържени(по-скоро печени)тиквички по СТАРОЗАГОРСКИИИИ
В началото операцията е рутинна и скучна:
Две-три тиквички се нарязват на шайби по 3-4 милиметра(за завършилите техникуми - задължително шублер),посоляват се и се оставят в съд да си пуснат водата.После се отупват в брашънце и се нареждат в предварително омаслена с олио тава според формата и ...ако е кръгла - в спирала,коцентрични кръгове или в ред на Фурие.....това последното - не,не...
Доливаме чаша,чаша и половина вода и печем до пълно зачервяване.
Сосът е ясен - 4-5 скилидки чесън,смачкани с лъжъчка сол в малко олио и разтворени в кофичка кисело мляко ВЕРЕЯ!!!
Консумира се с бира ЗАГОРКА изпреварена от една-две ЗААРСКИ мастики!
Да ви е сладко!
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
avramov (mettled) |
Публикувано | 29.05.06 00:23 |
|
хайде и от мен една...броколи със сирене
таааа...броколите се поставят в гювечета или чинийки от алуминиево фолио, поръсват се с натрошено сирене (колкото повече видове сирене, толкова повечебяло, синьо, пушено, топено...) отгоре настърган кашкавал, БАМ във фурната, докато се запече.
айде още една, не се сдържам - картофи със зеленчуци и канела
задължително в тенджера на котлона! картофите, обелени, на 2 на 3 нарязани, заленчуци - моркови, чушки (във Варна постоянно им казват пиперки и супер се изнервям), грах, царевица (може и само с моркови между другото) се слагат в тенджерата с малко олио и вода да ги покрие. Бъркат се переодично да не загорят докато се изпари водата. Поръсват се с канела и се разбъркват.
Ахиев, между другото тия печени картофи са ми много любими, дет се казва отрасъл съм с тях
|
|
|
дойде ми музата...макарони с грах и гъби
макароните се сваряват, граха и гъбите тоже. слагат се всички неща в йенска тенджера и отгоре се настъргва кашкавал. Пече се докато се зачерви кашкавала.
(който обича яйца може да сложи вътре)
утре като се сетя, още
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: avramov]
|
|
Автор | лeлчeтo (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.05.06 14:59 |
|
Боже боже имало хора на тази планета, които да се занимават с готвене, а не само да се хвалят, че могат да отрежат една филия хляб:)))
иначе по темата за специалитетите...нещо мн тривиално една лазаня, в която няма картофи:)))
то тука предимно за картофи се говори:))))
та рецептата...
запържвате до златисто в олио или зехтин в този ред лук, кайма, гъби посолявате лекичко,наръсвате с майоран и чубрица,да не забравим черния и червения пипер,сипвате доматен сок с щипка захар и варите 15 мин.
после ако ви се играе нареждате ред кори ред плънка,а за по мързеливите просто сварявате пакет макарони вместо кори за лазаня и смесвате с плънката.поръсвате обилно с кашкавал слагате малко квасена сметана за украса и печете за 10-15 мин.
ако някой я опита и му хареса да ми каже...:)
|
|
Тема
|
айде от мен десерта :)
[re: лeлчeтo]
|
|
Автор |
Бизи (ентусиаст) |
Публикувано | 31.05.06 15:24 |
|
десерта
обелена и нарязана на купчета, като за мусака ябълка
залива се с чаша кисело мляко + 3 супени лъжици захар,
стафиди, орехи, натрошени бискивиди....
бързо, ефтино и за гости, които обичат да ни изненадват с едно ... "минавахме на близо и решихме да се отбием"
ааа...моята дъжеря често си прави "плодово мляко Данон" у дома ---- сухите сокове СТЕП разтваря в 20гр. вода и прбавя към кисело мляко.... е, става, при това данон няма такъв богат асортимент от вкусове и аромати
|
|
Тема
|
Re: айде от мен десерта :)
[re: Бизи]
|
|
Автор |
zver4o ((недоук)) |
Публикувано | 31.05.06 15:42 |
|
на същия принцип плодово прясно - сухо сокче с много малко вода и смесено с прясното мляко(
|
|
Тема
|
Re: айде от мен десерта :)
[re: zver4o]
|
|
Автор |
Бизи (ентусиаст) |
Публикувано | 31.05.06 16:11 |
|
айде, че се окапахме
|
|
|
що ти е да режеш хляб като го продават готов нарязан?
Тъй и тъй се заговори за картофи опитвали ли сте картофено пюре с прясно мляко, масло, настърган кашкавал (докато е горещо, за да се разтопи, джинджифил, индийско орехче и черен пипер? А ако сложите и едно пилешко бульонче става супер. Убиец гарнитура за пържолки.
|
|
Тема
|
Re: айде от мен десерта :)
[re: Бизи]
|
|
Автор |
лeлчeтo (добричка) |
Публикувано | 01.06.06 13:08 |
|
като говорим за десерти и само едни бисквити с кисело мляко стигат.мн интересни комбинации видях тука на киселото мляко.
чак се зачудих дали не съм в някоя лаборатория:)))
|
|
Тема
|
Re: айде от мен десерта :)
[re: лeлчeтo]
|
|
Автор |
Бизи (ентусиаст) |
Публикувано | 01.06.06 13:22 |
|
ами да...
то с тия млека - на баба, на дядо.....
както казва една моя колежка - млякото на баба и на майка ти пИтката ;)
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
zver4o ((недоук)) |
Публикувано | 04.06.06 17:37 |
|
ето една лятна, бърза и лесна торта, приготвяща се точно за половин час
[image]http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=328.0;id=429;image[/image]
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
zver4o ((недоук)) |
Публикувано | 17.06.06 21:46 |
|
хайде бе, хора, вие от тоя клуб не готвите ли в къщи?
айде една рецептичка за скумрия, която става бързо и в полувремето (еле за такива, дето цял ден висят на язовира и пекат мръвчица, пък вечер скумрия от магазина )
Продукти:
риба и бутер тесто
майонеза, чесън и магданоз
Може да се използва всякаква риба или филе, но най-простичко е със скумрия
Рибата се чисти, мие и реже на котлетчета.
В съд разбъркваме майонеза, прибавяме счукан чесън /по възможност повече/, осоляваме, прибавяме ситно нарязан магданоз и хубаво разбъркваме.
Намазваме с тази смес рибата
Бутертестото се размразява не напълно,
Реже се на квадратчета - приблизително 3-4см.
Тестото и рибата се нанизват на шишчетата, като между тях се оставя място, защото тестото се надува.
Шишчетата се нареждат в намазана с олио тава, или на намаслена хартия или фолио, за да не се мие нищо после.
Фурната се нагрява на 200* и се пекат в нея приблизително 30 мин.
За да се зачервят от двете страни по някое време може шишчетата да се обърнат.
от мен толкова, хайде следващия
На български разбира само "черпиш"
|
|
Тема
|
Скумрийка по Ахиевски
[re: zver4o]
|
|
Автор |
Axиeв (Ahiev) |
Публикувано | 17.06.06 22:05 |
|
Мъжка рецепта,лесна и мераклийска....
Три - четири скумрийки,според тавата изчистват се перки опашки и гръбнаци - а бе филенца.Та тези филенца се натриват с десетина пресовани скилидки чесън и се оставят да си починат поне 2-3 часа.
Омаслена тавичка,нареждат се филетата и отгоре вече - фантазия
Редят се по избор и вкус,да речем кръгчета лук,в тях - парченца лимон,резенчета домат,а през зимата и кисела краставичка.Наливате чаша вода или бира(най-добре бяло вино) и във фурната.След като се запече и си изпие течността се покрива с доматен сос или пюре(разредено във водичка) и се допича.За гарнитурка - картофи по Ахиевски(виж по-горе)
Бира,бяло винце и усмивка...Наздраве!
|
|
Тема
|
Re: Скумрийка по Ахиевски
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
zver4o ((недоук)) |
Публикувано | 17.06.06 22:08 |
|
щом си рекъл
На български разбира само "черпиш"
|
|
Тема
|
Re: Скумрийка по Ахиевски
[re: Axиeв]
|
|
Автор |
Axиeв (Ahiev) |
Публикувано | 17.06.06 23:10 |
|
Забравих магданоззззззз
|
|
|
въобще можеше да не го споменаваш
На български разбира само "черпиш"
|
|
Тема
|
Re: Специалитети...
[re: Bgpunk]
|
|
Автор |
Bgpunk (черный ворон) |
Публикувано | 20.06.06 20:51 |
|
Лятна салата...
Нарязвате краставици, зеле, репички, зелен лук и подправяте с чесън, зехтин и лимонов сок. Пръстите ще си оближете...
|
|