|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
мдааааааааа, обичам, ама нямам много време
и все пак:
пилешки дробчета, задушени с лук, вино, маслини и много подправки
ориз по китайски
мусака
картофи, задушени с масло, копър или чубрица и чесън, поляти с млечен сос с много подправки
пилешки крилца с топено сирене на фурна
салати с изобретени от мен сосове
да ви е сладко
| |
|
Учудващо за мен, понякога има и смислени теми в този форум.
На вниманието на чревоугодниците предлагам едно малко сложно лятно ястие, но затова пък с изцяло български национални продукти, за да могат дори и патриотите да си го приготвят.
Представям ви:
ДОМАТИ СЪС СИРЕНЕ
Продукти:
- домати
- сирене
Изисквания към продуктите:
Доматите трябва да са набрани не много време преди приготвянето или поне в рамките на деня. Ако са откъснати с част от зеленото клонче това ще запази свежестта им. За най-добри резултати, доматите трябва да са набрано точно 1.5 часа преди поднасянето и да се съхраняват в хладилник до момента на приготвянето. така те ше имат както пресен аромат, така и нужната температура.
Сиренето трябва да е овче, краве или козе бяло саламурено сирене, по известно сред народа като "сирене". Биволско не е подходящо. Сиренето трябва да е умерено твърдо. Сирене от тип Дунавия или Фета не е подходящо. Вносни сирена не са подходящи по политически причини. Сиренето трябва да е добре узряло, трябва да има възсолен вкус, без да е горчиво. Предварителна обработка със накисване в саламура при контролирани концентрации на сол и температура е препоръчителна, но това е сложна тази техника която надхвърля рамките на тази рецепта.
Приготвяне:
Доматите се измиват непосредствено преди поднасянето! Изтръскват се от водата и се слагат в плоска но не съвсем много плоска чиния. 2 домата на порция. Цветът на чинията е препоръчително да бъде бял със зелени мотиви, за да изглежда крайният резултат като националното знаме.
От сиренето се отрязва плочка с раземери:
1.5 см дебелина
15 см височина
10 см вирина
Плочката се поставя легнала отстрани на доматите.
Ястието се сервира веднага и се консумира с нож и вилица. Правилното ядене изисква дълги години практика, но дори и начинаещите успяват да се нахранят някак си от първия път.
Бон апети!
Ваш,
Паня
| |
|
Похвално Панчо, ама към това сложно ястие не се ли полага като гарнитура нещичко, което расте на кокалче? Или люта чушцица например за вегетарианците? Пък ако сипнеш и една хубава ракийка от запотено шише цена няма да имаш.
| |
|
О не, не! Това е основно ястие и си има всичко необходимо както си е.
Но за по опитни готвачи с 20 и повече години стаж имам и рецепта която включва и печена чушка, но това е вече висш пилотаж и излиза извън рамките на този форум.
| |
|
все пак бих рискувала и ще пробвам. аз лично сирене не ям, но ще предложа ястието ти на домашните любимци
| |
|
В друга тема поискаха и сос към ястието. Ето го:
| |
|
бравос, звучи добре, ще го пробрам. А какво е лимо?
прости невежеството ми
| |
|
На външен вид изглеждат като зелени лимони, но на вкус са по-различни. Продават ги например от по три броя в опаковка. Класическото им приложение е като резенчета към чашка текила и сол.
| |
|
Горната рецепта не е майтап. Приготвянето на храната е много сериозно нещо. Изключителното внимание към продуктите, обработката, поднасянето, както и начина на консумация на храната правят разликата между великолепното ястие и гадният буламач.
| |
Тема
|
Re: Едно лятно предложение от мен
[re: Пaньo Дoнeв]
|
|
Автор |
Bgpunk (черный ворон) |
Публикувано | 26.05.06 15:53 |
|
Това не е ли "lime" на английски?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|