Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:10 20.09.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ  
АвторMAГИ (Нерегистриран)
Публикувано11.02.07 15:59



Сподете как приготвяте пил. пържоли, смятам да жзема филе от пил. гърди .Иска ми се преди това да и мариновам , моля кажете как ги правите.



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: MAГИ]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано11.02.07 19:09



За марината: чесън, зехтин, розмарин & соев сос. След като престоят няколко часа, запържват се в загрята мазнина + 100 гр. коняк & ч. л. мед (като честичко се обръщат, за да поемат).

Резенчета тропически плодове (портокал, ананас) за гарнитура.

Ако пържолката се нареже на кубчета и се позапържи в сос от черен боб - пак харно.

И т.н.



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: MAГИ]  
Автор mimensita (непознат )
Публикувано11.02.07 19:11



Аз преди известно време си " откраднах " идея за такава благинка от едно предаване - оригиналната рецепта беше с марината само от майонеза , кетчуп и мед , примерно на една кутийка майонеза 2 -3 с.л. кетчуп и лъжичка , две мед , но на мен ми беше безсолно и безвкусно , затова си я забърквам и с пикантина , черен или бял пипер , соев сос , горчица и каквото още се сетя като огледам наличните подправки

Слагаш филенцата директно , без да ги начукваш поне за час - два , а може и за по - дълго , с колкото разполагаш . Преди да ги приготвиш ги начукваш в едно найлоново пликче , защото инъче много пръска от маринатата. И от опит знам , че най - добре стават на дървени въглища , но и на ел. скара са добри



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: mimensita]  
Авторraлa (Нерегистриран)
Публикувано12.02.07 11:13



дори да ги панираш само с брашно ,е можеш и в сместа- яйца ,бира и брашно стават също вкусни. Бон апети!



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: MAГИ]  
Автор Stefanie (непозната)
Публикувано12.02.07 11:59



Аз ги правя така: пържолките леко се начукват, за да са равномерно изтънени, поръсвам ги с подправки по избор и ги топвам последователно в брашно, яйце, разбито с малко водичка и накрая в галета, разбъркана със сусам. Пържа до зачервяване, като внимавам котлонът да не е прекалено силен, защото отвътре могат да останат сурови, ако месото е по-дебело.
Резултатът е сочно месо, обвито в златиста хрупкава коричка

.



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Жe]  
Авторmagi (Нерегистриран)
Публикувано12.02.07 15:55



А сол слага ли се?или след приготвянето се посоляват.



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: MAГИ]  
Автор SimplyAVEN (минаващ)
Публикувано12.02.07 21:05



вариант 1: мариновам в бяло вино, сол, ерен пипер и каквито други подправки обичате - аз често ползвам мащерка

вариант 2: в горчица и кетчуп, предварително осолени и опиперени



вариант 3: пека само с мазнина и още горещи ги заливам с любим английски сос за месо: мазнина и бира се кипват, добавят се 2-3 лъжици кетчуп и 2-3 горчица, на тих огън се вари 10-15 мин до получаване на хомогенна смес - бърка се през това време. можеш да променяш съотношението кетчуп/горчца, зависи колко пикантно обичате. заливаш изпеченото месо и го захлупваш за половин час да поеме, става невероятно вкусно



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: SimplyAVEN]  
Автор kristinBG (щастливка)
Публикувано12.02.07 22:45



Понякога правя шницели от пилешки пържоли, като първо разстилам месото с остър нож, после мариновам само в сок от лимон. Е, може и малко сол. Панирам и пържа. След това има съвсем лек лимонен вкус.
Рецептите вного ми харесаха, и в най-скоро време ще мариновам и с горчица, и другите подправки. Благодаря ви !



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: magi]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано12.02.07 23:16



Соевият сос е достатъчно солен, но ако желаеш да осолиш допълнително, нищо не ти пречи.



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Жe]  
Автор Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия)
Публикувано13.02.07 09:51



Не всеки соев сос е солен. Тук навсякъде има два отчетливо различаващи се вида: кечап манис е сладък, а кечап азин е солен.

Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.


Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: MAГИ]  
Автор Wildberry (bitter)
Публикувано13.02.07 14:22



Аз ги обичам натюр! Начукани с черен пипер и сол и на скара.

Понякога ги мариновам в сос Уорчестър и малко скълцан чесън.

Empta dolore docet experientia..


Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Wildberry]  
Автор Djasta-Prasta (Познат)
Публикувано13.02.07 15:51



Може и да добавиш магданозец, или бяло винце да престоят в хладилника 4-5 часа.



Дрън и бръм, всеки ден и нощ.

Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: kristinBG]  
Автор Djasta-Prasta (Познат)
Публикувано13.02.07 15:54



И стават жилави, незабравяй да ги начукаш



Дрън и бръм, всеки ден и нощ.

Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: MAГИ]  
Автор Lillie (not responding)
Публикувано13.02.07 16:03



Моята любима рецепта е без мариноване.

Вземаш пилешки гърди или пилешко бон филе - замразени или охладени.
След размразяване ги измиваш, поръсваш със сол и подправки - червен и черен пипер, някоя подправка за печено пиле (може и по-люти).
Ако са гърди, нарязваш ги на късчета. Бон филето няма нужда. Задушаваш го на тиган, добавяш соев сос (да не е солен). По желание може да се добавят нарязани на ивици задушен лук и моркови, а също и гъби. След като добие златист оттенък, се слага в тавичка и после се пече при температура 220-200 градуса (с тенденция към намаляване) на фурна. Тавата може да е покрита с готварско фолио, може и без. Преди да го сложим във фурната, се приготвя бял сос.
За соса са необходими следните съставки:
- краве масло - 1-1,5 суп. лъжици
- топено сирене френско - 3 кубчета (за 1 порция гърди или бон филе)
- заквасена сметана Данон - 1-2 суп. лъжици
- брашно - 1-2 суп. лъжици (на око, зависи от желаното количество сос и консистенция)
- бяло вино/вода
- по желание босилек
Кравето масло се разтопява в малко тиганче или тенджерка, добавя се брашното като се разбърква непрекъснато. След това консистенцията може да се разреди с малко вода. Добавят се кубчета топено сирене и се смачкват, за да се смесят със съставките (може и от онова немско/френско в кутии - Рама и подобните му - натурално или със зелени подправки). Добавя се бяло вино и/или вода и накрая заквасена сметана. Сместа непрекъснато се разбърква, след което се изсипва равномерно в тавата с пилешкото, и после се пече във фурната.
В зависимост от количеството сос пилешкото, приготвено по този начин, става много сочно. Казвали са ми, че има вкус на фрикасе или нещо подобно.

Редактирано от Lillie на 13.02.07 16:13.



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Djasta-Prasta]  
Автор Lillie (not responding)
Публикувано13.02.07 16:04



Бон филето може и да не се чука. Но ако са гърди - задължително





Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Lillie]  
Автор Lillie (not responding)
Публикувано13.02.07 16:07



Да, забравих за магданоз. Добре че джастапраста ме подсети.



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Lillie]  
Автор Djasta-Prasta (Познат)
Публикувано13.02.07 16:21



А може ли и друга сметана не на Данон че тая фирма нещо не ми харесва
.



Дрън и бръм, всеки ден и нощ.

Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Djasta-Prasta]  
Автор Lillie (not responding)
Публикувано13.02.07 16:42



Може и друга. Със соса може да се импровизира


Впрочем, темата не бе за бон филе, а за пържоли - "малка" подробност, за която случайно забравих



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Lillie]  
Автор Djasta-Prasta (Познат)
Публикувано13.02.07 16:50



Може да правиш и ипровизация, какво като не е за пържолки.

Аз ти разрешавам

Дрън и бръм, всеки ден и нощ.

Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Eдин.Kиxoт]  
Автор Жe (бивша асдф)
Публикувано13.02.07 21:43



Аз явно съм имала предвид солен соев сос (Pearl River Bridge, но това са подробности).

Редактирано от Жe на 13.02.07 22:56.



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Lillie]  
АвторTina (Нерегистриран)
Публикувано13.02.07 23:08



Може би още едно предложение. На Лилли рецептата е много хубава.
Аромантно пиле с мед задушено в пергамент

Продукти за 5 персони
* 300 g моркови
* 3 био портокала /за да могат да се използат и корите/
* 5 пилишки брустфилета (по120 g), възможно бяли
* 2 сл зехтин
* няколко стръка розмарин
* сол
* чер пипер
* мед
* малко Sherry
* по желание малко нишесте
* сметана по вкус

За картофиния гретен
* 1 kg картофи
* сол
* 500 ml сладка сметана
* 1 чл Thymian или Rosmarin
* груб пипер
* инд. Орехче
* 200 g настърган кашкавал (Provolone), може и Parmesan или Pecorino

За сладкия зелен фасул
* 500 g в пликчета готов сладък зелен фасул
* 20-50 g масло
* сол
*1 пръска лимонов сок

Приготовлението
1. Обелените моркови се режат на много тънки филиики. Сока на трите необелени портокала се изстисква, а корите се нарязват на ситно. Тогава се нарязва пергаментова хартия на парчета по 40 x 40 cm
2. След това пилишките филета /цели/ се подправят със сол и пипер. Зехтина се сгрява в един тиган и в него се изпържват на късо филенцата, прибавят се и няколко клонки розмарин и след това филенцата се изваждат и се оставят настрани.
3. В останалата мазнина се запържват морковите и портокалите и се заливат с портокаловия сок. Подправя се със сол и пипер и се прибавя малко мед. Сега следва следното: в средата на всяко парче хортия се слага от сместа, върху него 1 филенце и стръкче розмарин . Хартията се свива на пакетче. Така се приготвят и останалите филета. Пакетчетата се подреждат в тавата за пекане и тя се слага в предварително сгрятата на 200 °C (при винтилация 180 °C) печка и се печат на следната поставка около 20 минути.
4. Останалия сос от зеленчука се разрежда с малко Sherry, прибавя се нишестето и сметаната и тогава се оставят да покъкрят на слаб огън и леко да се посгъсти.
5. За гретена. Обелените картофи се нарязнат на мн. тънки филиичици и се посоляват. Тогава се разбива сладката сметана заедно с Thymian или Rosmarin и с грубия чер пипер и се остава да заврат на слаб огън.. След това се подправя с малко инд. орехче, сол и чер пипер. Картофите се подреждат в омазнени гюветчета и се заливат с получиния сос. Най накрая се поръсва с настъргания кашкавал и се печат предварително сгятата печка на 200 °C също 20 минути. /Заедно с пакетчетата с филетата/.
Сладкия зелен фасул се задушава много късо в масло. И се подправят с вяколко капки лимонов сок.



Тема Tинанови [re: Tina]  
АвторEли (Нерегистриран)
Публикувано14.02.07 10:03



В предажането "Das perfekte Diner" има доста добри неста.....



Тема Родна реч омайна, сладканови [re: Tina]  
Автор Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия)
Публикувано14.02.07 10:29



Превод:

Thymian - Мащерка
Rosmarin - Розмарин
брустфилета - пилешки гърди
Sherry - шери

Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.


Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Tina]  
Авторella (Нерегистриран)
Публикувано14.02.07 10:34



"пилишки брустфилета" - Тина, звучиш ми като бургазлийка, живееща в Швабско

Шегувка само, де, иначе рецептата звучи...мммм....



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: ella]  
АвторTинa (Нерегистриран)
Публикувано14.02.07 18:36



Мерси Елли.


Играчката си заслужава. Който не опита нещо, няма никога да узнае дали го може и как е ................. Не съм при швабите, които са си бомба хора, а съм още по на дълеч и то от мнооого отдавна!
Ами като плуваш бруст как ще му го кажеш иначе - всеки знае какво е бруст. Сигурно трябваше да напиша : " филенца от пилешки гърди" Ама беше по дълго, а и така може да се разбире, стига читателя да го пожелае - то съдържанието е по важното, другото е една много повърхнастна история А пък и всеки може да си го поправи за себе си / да го има на правилен език/



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Tинa]  
Автор Eдин.Kиxoт (де ла Мерудия)
Публикувано15.02.07 11:28



Всеки знае какво е бруст?!

в българския език е стил на плуване. Вече си представям пиле как плува бруст. Абе ти голям образ ще излезеш май. Продължавай да ни веселиш!

Между другото, достатъчно е да кажеш "пилешки гърди", защото на гърдите на пилето освен филета друго няма.

Пречка е за себе си глупеца,
пречка е за другите мъдреца.

Редактирано от Eдин.Kиxoт на 15.02.07 11:31.



Тема Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИнови [re: Eдин.Kиxoт]  
Автор*** (Нерегистриран)
Публикувано15.02.07 18:03



Arschloch




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.