|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ
[re: MAГИ]
|
|
Автор |
Wildberry (bitter) |
Публикувано | 13.02.07 14:22 |
|
Аз ги обичам натюр! Начукани с черен пипер и сол и на скара.
Понякога ги мариновам в сос Уорчестър и малко скълцан чесън.
Empta dolore docet experientia..
| |
|
Може и да добавиш магданозец, или бяло винце да престоят в хладилника 4-5 часа.
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
|
И стават жилави, незабравяй да ги начукаш
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
Тема
|
Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ
[re: MAГИ]
|
|
Автор |
Lillie (not responding) |
Публикувано | 13.02.07 16:03 |
|
Моята любима рецепта е без мариноване.
Вземаш пилешки гърди или пилешко бон филе - замразени или охладени.
След размразяване ги измиваш, поръсваш със сол и подправки - червен и черен пипер, някоя подправка за печено пиле (може и по-люти).
Ако са гърди, нарязваш ги на късчета. Бон филето няма нужда. Задушаваш го на тиган, добавяш соев сос (да не е солен). По желание може да се добавят нарязани на ивици задушен лук и моркови, а също и гъби. След като добие златист оттенък, се слага в тавичка и после се пече при температура 220-200 градуса (с тенденция към намаляване) на фурна. Тавата може да е покрита с готварско фолио, може и без. Преди да го сложим във фурната, се приготвя бял сос.
За соса са необходими следните съставки:
- краве масло - 1-1,5 суп. лъжици
- топено сирене френско - 3 кубчета (за 1 порция гърди или бон филе)
- заквасена сметана Данон - 1-2 суп. лъжици
- брашно - 1-2 суп. лъжици (на око, зависи от желаното количество сос и консистенция)
- бяло вино/вода
- по желание босилек
Кравето масло се разтопява в малко тиганче или тенджерка, добавя се брашното като се разбърква непрекъснато. След това консистенцията може да се разреди с малко вода. Добавят се кубчета топено сирене и се смачкват, за да се смесят със съставките (може и от онова немско/френско в кутии - Рама и подобните му - натурално или със зелени подправки). Добавя се бяло вино и/или вода и накрая заквасена сметана. Сместа непрекъснато се разбърква, след което се изсипва равномерно в тавата с пилешкото, и после се пече във фурната.
В зависимост от количеството сос пилешкото, приготвено по този начин, става много сочно. Казвали са ми, че има вкус на фрикасе или нещо подобно.
Редактирано от Lillie на 13.02.07 16:13.
| |
|
Бон филето може и да не се чука. Но ако са гърди - задължително
| |
Тема
|
Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ
[re: Lillie]
|
|
Автор |
Lillie (not responding) |
Публикувано | 13.02.07 16:07 |
|
Да, забравих за магданоз. Добре че джастапраста ме подсети.
| |
|
А може ли и друга сметана не на Данон че тая фирма нещо не ми харесва
.
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
|
Може и друга. Със соса може да се импровизира
Впрочем, темата не бе за бон филе, а за пържоли - "малка" подробност, за която случайно забравих
| |
|
Може да правиш и ипровизация, какво като не е за пържолки. Аз ти разрешавам
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.
| |
Тема
|
Re: ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ
[re: Eдин.Kиxoт]
|
|
Автор |
Жe (бивша асдф) |
Публикувано | 13.02.07 21:43 |
|
Аз явно съм имала предвид солен соев сос (Pearl River Bridge, но това са подробности).
Редактирано от Жe на 13.02.07 22:56.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|