В книгата си "Силата на кайсиите-как лаетрила излекува моя рак", авторката Хелън Кюран("APRICOT POWER: How Laetrile Cured My Cancer" Helen M Curran) разказва своята история.Тя е имала меланома с разсейки в черния дроб и според прогнозата й е оставало да живее не повече от 2-3 месеца.Тя се подлага на т.н. "метаболитна програма" за лечение, в която главно място заема приемането на лаетрил-вещество добивано от кайсиеви ядки.Лаетрила е търговското название на амигдалина известен още като витамин В -17.Съдържа две молекули глюкоза-едната се нарича бензалдехид, а другата е хидроген цианид.Втората съставка е отровна и именно на нея се дължи антиканцерогенното действие на лаетрила.Единствено и само в раковите клетки се съдържа ензима бета-глюкозидаза, който и разцепва молекулата на двете й съставни части-бензалдехид и цианид.Така цианида се освобождава и въздейства директно на тумора.В здравите клетки има друг ензим-роданезе, който неутрализира лаетрила, като превръща свободния цианид в тиоцианад, който вече не е отровно вещество.
Тъй като в България лаетрил не може да се намери(таков може да се закупи в страни като Мексико, Австралия и др., но не и в САЩ където официално е забранена неговата продажба) то може да използвате кайсиеви ядки.Кайсиевите ядки е добре да са горчиви(горчивия вкус се дължи на съдържащия се в тях цианид) и да се приемат по следния начин:
започва се с малко количество-например 2-3 ядки на ден и постепенно се увеличава.За възрастен човек с тегло около 70-80 кг. дневната норма е около 15 ядки.Максималното количество, което може да се приеме дневно е 30 ядки, но само ако не възникнат отрицателни реакции в организма.Много важно е да не се поглъщат наведнъж, а да се приемат на 3 пъти-сутрин , обед и вечер.Добре е по същото време стомаха да е пълен, като заедно с ядките се приемат и храни съдържащи нитрилосиди-кайсии, праскови, сливи, нектарини, ябълки, круши, череши.Смята се,че в кората на тези плодове се съдържат вещества неутрализиращи гаденето и неприятните усещания наблюдаващи се при някои хора при приемането на кайсиеви ядки.
Лаетрил/амигдалин се съдържа в много други продукти-например освен в семките и ядките на гореспоменатите плодове, той се намира и в горчивите бадеми, а също и в просото.
Много важен момент е , че кайсиевите ядки трябва да се приемат сурови.Ядките могат да се приемат както цели -като се дъвчат, така и да се смелят на машинка и след това да се консумират като например се посипе салатата с тях.Турция е най-големия производител в света на кайсии и кайсиеви ядки, така че ако такива не намерите в България, трябва да потърсите в южната ни съседка.
Редактирано от vesela.bg на 15.11.06 23:47.
|