| 
         
        
  
        
				Ще се опитам малко да внеса яснота в темата...
 Понеже и търговци, и потребители (поне в България) са в основни линии почти напълно неграмотни, получава се изкривяване на първоначалния смисъл на даден термин.
 Така думата "прошуто", която навремето се е отнасяла за абсолютно конкретен продукт, сега започва да служи като понятие за "изключително тънко нарязан слайс от някакво голямо парче месо, обикновено осолено и/или пушено".
 И така, ако някъде в магазините видите на етикет "прошуто", това най-малко означава истинско прошуто, а просто фино нарязани слайсове от някакво (изобщо) месо, в основни линии свинско и телешко от бут.
 Същата ситуация е и с много други названия, които са "девалвирали" от неправилна и просташка употреба от страна на неграмотни (а те в повечето случаи са такива...) търговци.
 Не смятайте, че оцет "Балсамико" наистина е Балсамико. Това, което се продава е жалък опит да се уподоби този оцет.
 Оцетът Балсамико принципно се прави от гроздова шира и други съставки, но основното е, че отлежава, "зрее", изпарява се с години, понякога доста много, докато по естествен път стане гъст почти като желе.
 Цената на едно количество от 50 мл., например, може да достигне невероятни суми, защото това е уникат, подобно на свръхскъп коняк.
 Същата история е и със зехтините.
 Единственият истински зехтин е т.н. "първа студена преса",познат още като екстра върджин.
 Всичко останало е жалко подобие, а надписите "Зехтин" на практика са неправомерни.
 Т.н. зехтини - салатен, помаче, помас и др. подобни в най-добрия случай съдържат максимум 15% зехтин ІІІ-то качество, станалото са просто растителни мазнини с неизвестен произход. 
 Но в повечето случаи, присъствието на истински, дори и ІІІ-то качество зехтин е около 5%.
 Истината е, че по този начин се продава на неграмотния потребител някаква безумна смес от олио (в най-добрия случай) и мъ-ъ-ъ-ничко зехтин, толкова, колкото да даде моралното право на мошеника-производител и търговец да постави  на етикета гордото название ЗЕХТИН.
 Да не продължавам и със сирената и кашкавалите, че ще ви стане тъжно...
 Съвсем скоро моя колежка радостно ми се хвали "Виж какво хубаво сирене за 3,50 купих...".
 Наложи се да я попитам знае ли колко е най-високата изкупна цена на кравето мляко и знае ли мимум от колко литра мляко става килограм сирене.
 Знаеше, защото е от село...
 Накарах я да си сметне минмалната стойност на килограм нормално сирене от краве мляко. Да добави печалбата на производителя и няколкото ръце търговци, през които минава това сирене, за да стигне до нея.
 Със съжаление и разбих всичките илюзии, защото сама се убеди, че за 3,50 лв. можеш да купиш единствено абсолютен боклук и да си въобразяваш, че търговецът се е "прецакал".
 Хайде да не ви развалям хубавия неделен ден, като започна да ви обяснявам съдържанието на всички пресни салами, особено кренвирши, та до 99% от луканковите и шпековите салами... Свят ще ви се завие и няма да ви се иска да погледнете такава продукция до края на живота си...
 Не ви ли се е случвало да си помислите "Абе, ще си купя аз чисто филе, поне се вижда че е чисто месо и може да е по-скъпо, ама поне със сигурност е чисто."
 Уви, не е така. Когато отворите опаковката от безумно дебел найлон, от нея изтича поне супена лъжица лигава течност. Дотук добре...
 Но когато започнете да режете въпросното филе виждате, че е пропито от течност като гъба... Струва около 8 лв. килото.
 Ако искате истинско месо, купувате си нещо от типа филе Елена, което струва поне 19,99 лв., защото него все още не са намерили начин да го "помпят" с вода.
 Но, както е казал народът "Никога не е късно да станеш за резил"...
  "Неназованите неща не променят смисъла си"
        
        
  
          |