Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:31 30.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Sapiens [re: AGLER]
Автор AGLER ()
Публикувано12.08.09 20:14  



Най известният испански хамон
/носеше името на накякво "черно" /негро/ място




Открих го с търсачката - ПАТА НЕГРА, кво да се праи, ЕГН-то си казва думата!
Ето и статия на български от гугъла.






Кулинарни ценители поръчват деликатеса с години в аванс

„Хамон, хамон” не случайно е името на един от първите филми, които събират тандема Пенелопе Крус и Хавиер Бардем. Във филма не само става въпрос за горещи любовни страсти, но и за типичния вкус на испанската кухня, за големите кулинарни страсти на испанците. Не e случайно и това, че в менюто на всеки местен бар ще откриете „Хамон”, а в Мадрид даже има цял музей на месния специалитет. Деликатесната шунка от месестия бут на специално отгледани свине е част от типично испанската кухня, неподправена от еврейските и мавърските кулинарни традиции. За разлика от други утвърдени на Пиренейския полуостров специалитети, смесващи кухните на Стария континент и Северна Африка, този път става въпрос за чиста испанска мръвка. Съмнения не може да има, защо свинското е забранена храна при мюсюлманите, а и по някакъв начин е съхранило типично испанското чревоугодничество.

Тази шунка е наистина много специална, а цената на един бут може да достигне 2100 долара или 350 на килограм, което прави испанския хамон иберико най-скъпото месо в света. Високата цена се дължи на дългия и труден път, по който минава шунката, докато достигне своето зряло и божествено вкусно състояние. Раtd negra и Alba Quercus Reserve са две от най-скъпите марки испанска шунка и за разлика от другите видове хамон се произвеждат по особен и стриктен начин. Ключът към качеството на хубавия хамон са хубавите жълъди и широките площи, по които свинете пасат, а затова и различните видове шунка носят имената на храната, с която се хранят иберийските космести и безкосмести шопари.

Най-евтината шунка – „хамон иберико де пиенсо”, е от бутовете на свине, хранени само с жито и отглеждани при неспецифични условия, чието месо зрее и съхне за двадесет и четири месеца или по-малко. Средният клас се казва „хамон иберико де ресебо” и се произвежда от свине, хранени с различни зърнести храни, предимно пшеница, и извеждани на паша, където се хранят с жълъди. Най-хубавата и скъпа испанска шунка е тип „хамон иберико де бейота”, което означава „шунка от жълъди”. Това се дължи на специална диета, на която се държат свинете, чиято мръвка се приготвя за цели тридесет и шест месеца в специални условия. Този деликатес се добива в околностите на Аликанте край източното крайбрежие, в района на Кадис на запад, в областта на испанско-португалската граница, където топлият южен вятър и речните райони предлагат перфектния микроклимат.

Географското положение се оказва ключово за най-скъпия местен де




Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* прошуто    12.08.09 09:42
. * Re: прошуто abettor   12.08.09 10:04
. * Re: прошуто AGLER   12.08.09 12:20
. * Re: прошуто abettor   12.08.09 15:42
. * Re: прошуто AGLER   12.08.09 17:01
. * Re: прошуто abettor   12.08.09 17:07
. * Re: прошуто Sapiens   12.08.09 19:26
. * Re: Sapiens AGLER   12.08.09 20:04
. * Re: Sapiens AGLER   12.08.09 20:14
. * Re: прошуто AGLER   12.08.09 20:07
. * Благодаря за инфото    13.08.09 08:48
. * Re: Благодаря за инфото Mitre   13.08.09 09:29
. * Re: Благодаря за инфото    13.08.09 11:06
. * Re: Благодаря за инфото AGLER   13.08.09 12:26
. * Re: CУ AGLER   13.08.09 12:18
. * Re:за какво ти е? мишoka   13.08.09 16:47
. * Re:за какво ти е?    15.08.09 23:01
. * Re:за какво ти е? avg   15.08.09 23:36
. * Re:за какво ти е? мишoka   16.08.09 00:00
. * Re:за какво ти е? avg   16.08.09 00:35
. * Re:за какво ти е? мишoka   16.08.09 08:46
. * Re:за какво ти е? avg   16.08.09 10:46
. * Re:за какво ти е? Sapiens   16.08.09 12:39
. * Re:за какво ти е? Silverado   16.08.09 12:57
. * Re:Sapiens Silverado   16.08.09 13:14
. * Re:Sapiens Sapiens   16.08.09 23:41
. * Re:Sapiens avg   17.08.09 00:59
. * Re:Sapiens Sapiens   17.08.09 19:10
. * Re:за какво ти е? Sapiens   16.08.09 23:22
. * Re:за какво ти е? avg   16.08.09 18:06
. * Re:за какво ти е? Sapiens   16.08.09 23:30
. * Re: прошуто Cин Mapмoт   13.08.09 19:13
. * Re: прошуто dolori   28.08.09 18:10
. * Re: прошуто Бaтko   28.08.09 18:21
. * Re: прошуто Sapiens   28.08.09 20:00
. * Re: прошуто sylt   25.10.11 20:10
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.