|
Ще се опитам малко да внеса яснота в темата...
Понеже и търговци, и потребители (поне в България) са в основни линии почти напълно неграмотни, получава се изкривяване на първоначалния смисъл на даден термин.
Така думата "прошуто", която навремето се е отнасяла за абсолютно конкретен продукт, сега започва да служи като понятие за "изключително тънко нарязан слайс от някакво голямо парче месо, обикновено осолено и/или пушено".
И така, ако някъде в магазините видите на етикет "прошуто", това най-малко означава истинско прошуто, а просто фино нарязани слайсове от някакво (изобщо) месо, в основни линии свинско и телешко от бут.
Същата ситуация е и с много други названия, които са "девалвирали" от неправилна и просташка употреба от страна на неграмотни (а те в повечето случаи са такива...) търговци.
Не смятайте, че оцет "Балсамико" наистина е Балсамико. Това, което се продава е жалък опит да се уподоби този оцет.
Оцетът Балсамико принципно се прави от гроздова шира и други съставки, но основното е, че отлежава, "зрее", изпарява се с години, понякога доста много, докато по естествен път стане гъст почти като желе.
Цената на едно количество от 50 мл., например, може да достигне невероятни суми, защото това е уникат, подобно на свръхскъп коняк.
Същата история е и със зехтините.
Единственият истински зехтин е т.н. "първа студена преса",познат още като екстра върджин.
Всичко останало е жалко подобие, а надписите "Зехтин" на практика са неправомерни.
Т.н. зехтини - салатен, помаче, помас и др. подобни в най-добрия случай съдържат максимум 15% зехтин ІІІ-то качество, станалото са просто растителни мазнини с неизвестен произход.
Но в повечето случаи, присъствието на истински, дори и ІІІ-то качество зехтин е около 5%.
Истината е, че по този начин се продава на неграмотния потребител някаква безумна смес от олио (в най-добрия случай) и мъ-ъ-ъ-ничко зехтин, толкова, колкото да даде моралното право на мошеника-производител и търговец да постави на етикета гордото название ЗЕХТИН.
Да не продължавам и със сирената и кашкавалите, че ще ви стане тъжно...
Съвсем скоро моя колежка радостно ми се хвали "Виж какво хубаво сирене за 3,50 купих...".
Наложи се да я попитам знае ли колко е най-високата изкупна цена на кравето мляко и знае ли мимум от колко литра мляко става килограм сирене.
Знаеше, защото е от село...
Накарах я да си сметне минмалната стойност на килограм нормално сирене от краве мляко. Да добави печалбата на производителя и няколкото ръце търговци, през които минава това сирене, за да стигне до нея.
Със съжаление и разбих всичките илюзии, защото сама се убеди, че за 3,50 лв. можеш да купиш единствено абсолютен боклук и да си въобразяваш, че търговецът се е "прецакал".
Хайде да не ви развалям хубавия неделен ден, като започна да ви обяснявам съдържанието на всички пресни салами, особено кренвирши, та до 99% от луканковите и шпековите салами... Свят ще ви се завие и няма да ви се иска да погледнете такава продукция до края на живота си...
Не ви ли се е случвало да си помислите "Абе, ще си купя аз чисто филе, поне се вижда че е чисто месо и може да е по-скъпо, ама поне със сигурност е чисто."
Уви, не е така. Когато отворите опаковката от безумно дебел найлон, от нея изтича поне супена лъжица лигава течност. Дотук добре...
Но когато започнете да режете въпросното филе виждате, че е пропито от течност като гъба... Струва около 8 лв. килото.
Ако искате истинско месо, купувате си нещо от типа филе Елена, което струва поне 19,99 лв., защото него все още не са намерили начин да го "помпят" с вода.
Но, както е казал народът "Никога не е късно да станеш за резил"...
"Неназованите неща не променят смисъла си"
|