Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:13 01.05.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Готварски рецепти Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: Телешки шол? [re: Oberonbg]
Автор AGLER ()
Публикувано10.08.09 01:49  



Дори не ми е много ясно какво е шол точно или контрафиле. Има ли някъде картинка в нета?

Това са скиците на транжиране на трупно месо
от едър рогат добитък.
Първата скица е на английският метод.


Това е на американското разфасоване.



Както вече ти обясних има два вида телешко месо.
1. Телешко от млечни телета - около 6 месечна възраст -
около 80-120 кг живо тегло.
2. Стандартно телешко - телета между 12-15 месеца -
около 250-350 кг живо тегло.

Скъпото говеждо за което говориш е от месни породи като
абърдийн-ангус,


херефорд,


лимузин,


шароле,


санта гертруда, кианина, шорт хорн и някои други.

Това са животни отглеждани на специален режим,
пасищно почти целогодишно. Обикновенно това са крави
които се колят след третото теле или около 4 годишна възраст.
Бикове за качествено говеждо не се отглеждат тъй като е
нерентабилно отглеждането им до тази възраст, за това биковете
заминават за телешко.

Обикновеното говеждо което е по евтино от телешкото при вас
е от стандартни крави клани след бракуване, когато репродуктивният им период спира - те са на възраст около 9-10 години и са в повечето случаи от млечни породи или комбинирани месо-млечни. У нас такова месо обикновено отива за месопреработване и кайма тъй като няма търговски вид и потъмнява бързо.

Питаш какво е "шол" - това е обезкостено месо от бут или плешка.

Питаш от какво се правят стековете.
От контрафиле - вътрешната част на пържолата казано най просто
или от бонфиле /малки стекове наречени медальони или филе миньон/, което е рибицата.
Има най различни стекове, с кост, без кост, с повече тлъстина, без тлъстина,
каквито се сетиш. Тези без кост обикновено се наричат павета на професионален език. Има и така наречените Т-образи стекове с кост които са вратни пържоли. Значение за видовете стекове има и между кои ребра е отсека на стека.

Ето ти различни видове стекове

Filet Mignon - от бонфилето /рибицата/


Rib Eye Steak - предната част на гръдният кош


T-Bone Steak - той е от вратната част, нещо като вратна пържола.
[image]ttp://www.barnettmeats.com/Tbone.jpg[/image]

Standing Rib Roast - класичеси стек - казано на български пържола с кост.


От там нататъка има десетки видове стекове които са си чисти търговски наименования или според отсека на гръдният кош.

Sirloin Stroganoff. - така наречените жулиени или лонгети



[image][/image]

Eye of the Round Roast - това е от бута


Chateau Briand - това е стек от top sirloin




Надявам се да си доволен от разясненията.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Телешки шол? abettor   06.08.09 09:09
. * Re: Телешки шол? avg   06.08.09 10:03
. * Re: Телешки шол? AGLER   06.08.09 10:38
. * Re: Телешки шол? Oberonbg   08.08.09 16:39
. * Re: Телешки шол? AGLER   08.08.09 17:05
. * Re: Телешки шол? Oberonbg   08.08.09 23:10
. * Re: Телешки шол? AGLER   10.08.09 01:49
. * T-Bone Steak AGLER   10.08.09 01:54
. * Re: Телешки шол? Oberonbg   10.08.09 20:06
. * Re: Телешки шол? AGLER   10.08.09 21:28
. * Re: Телешки шол? abettor   10.08.09 21:34
. * Re: abettor AGLER   10.08.09 21:44
. * Re: abettor abettor   10.08.09 21:51
. * Re: abettor AGLER   10.08.09 22:28
. * Re: abettor Gyly   18.08.09 13:49
. * Re: Американско транжиране AGLER   10.08.09 21:37
. * Re: Американско транжиране Sapiens   10.08.09 21:51
. * Re: Американско транжиране Oberonbg   10.08.09 22:11
. * Re: Sapiens AGLER   10.08.09 22:24
. * Re: Sapiens Sapiens   10.08.09 22:54
. * Re: Sapiens AGLER   10.08.09 23:29
. * Re: Телешки шол? Sapiens   10.08.09 21:58
. * Re: Телешки шол? мишoka   11.08.09 00:04
. * Re: Телешки шол? мишoka   18.08.09 14:21
. * Re: Телешки шол? avg   11.08.09 18:31
. * Re: Телешки шол? мишoka   18.08.09 14:12
. * Re: Телешки шол? Sapiens   18.08.09 18:53
. * Re: Телешки шол? Dame   26.01.10 18:04
. * Re: Телешки шол? Sapiens   26.01.10 20:00
. * Re: Телешки шол? AGLER   26.01.10 21:10
. * Re: Телешки шол? Dame   27.01.10 10:52
. * Re: Телешки шол? AGLER   27.01.10 11:46
. * Re: Телешки шол? papyy   27.01.10 12:23
. * Re: Телешки шол? Dame   27.01.10 13:26
. * Re: Телешки шол? papyy   28.01.10 11:18
. * Re: papyy AGLER   28.01.10 12:46
. * Re: papyy papyy   28.01.10 18:53
. * Re: papyy AGLER   28.01.10 19:42
. * Re: papyy Sapiens   28.01.10 23:12
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.