|
Тема |
Re: индукционен котлон [re: ivanov-] |
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
|
Публикувано | 07.03.12 22:09 |
|
|
Не е никак ясно дали мощността (общата, максималната описана на табелката на котлона) ще ти бъде достатъчна за такова загряване. Освен това, изобщо не е ясно дали ще може да работи нон-стоп, както ти искаш.
А на мене пък, хич не ми е ясно какво смяташ, че ще спестиш като електроенергия. Ако на табелката пише, че максималната му мощност е 2000 W, това принципно е равно на същите 2000W при обикновен нагревател. Индукционните котлони са предвидени да работят импулсно, а не непрекъснато.
Аз вече изрично ти казах, че т.н. "икономия" е единствено за сметка на директното загряване на метала, от който е съда, примерно твоята тръба, иначе нищо повече. За сравнение, при обикновените котлони има едно доста голямо буферно време за загряване на самата маса на плочата на котлона до постигане на определената температура, после на самата посуда върху него, а най-много енергия се губи от неплътното прилепване на съда към плочата на котлона - може да са десети от милиметъра, но това е въздух, който е голяма изолация и прави голям косвен разход на енергия да се преодолее тази въздушна изолация. Дори и да си изработи идеално равна плоча и идеално равно дъно на съда, пак има луфт между тях и пак ще се губи напразно някаква енергия заради този луфт.
А индукционните котлони индуцират вихрови токове в самия метал и го за.гряват самия него. Принципно, като махнеш от котлона съда, би трябвало на практика да е съвсем леко затоплен и то от горещината на самия съд и храната в него, а не от самия котлон.
Просто не зная как по-ясно да ти го обясня...
За мене идеята е принципно ялова и няма да стане в никакъв случай с обикновен, купешки индукционен котлон - няма такава мощност и най-много доста бързичко да изгори.
|
| |
|
|
|