|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
Въпрос 2
|
|
Автор |
mellisa () |
Публикувано | 01.01.08 19:43 |
|
Попаднах на статия на Джон Кийгън посветена на повторяемостта на битките на сравнително ограничена територия и си спомих, че това е въпрос, който разглежда и в неговата "История на войната". Накратко, след като е направил списък с 15 най-големи морски битки, той стига до заключението, че във водите, които заемат повече от 70% от територията на земното кълбо, военните конфликти могат спокойно да се групират само в няколко точно определени географски зони. От там авторът "слиза" на твърда земя и наблюдава същия феномен (дали е фенимен, обаче?) и за сухопътните сблъсъци - нещо повече, той заключава, че повечето твърда земя дори няма военна история. Обратно, особено интензивна военна история имат няколко "конфликтни" точки и то през целия отрязък от време, което наричаме история. Например северна Белгия, Близкият изток, северна Италия...И дори много често битките се развиват буквално на мястото, на което са били преди хилядолетие.
И в тази връзка, и дано въпросът да не е много лесен, знаете ли къде са се провели най-много военни сблъсъци? Бонус точки за изборяването на всяка битка с основните й участници и година
Last Roman е велик! Да живее императорът, да живее модераторът!
| |
|
+ Вземи си: ИстоОрия на Свето по Дати! Има нешто спекулативно вовъ вопросо, така поставенъ!?
| |
|
Не ми спами темата, сериозна съм!
Няма нищо спекулативно, говорим за статистическо изброяване на всички описани до сега конфликти там.
Ако дискусията не ти е интересна, няма лошо, но нямаш място в нея.
| |
|
Тези момчета доста такава статистика са насъбрали.
п.п. Здрава и достатъчна година за всички!
| |
|
Бе не съм го разглеждал от такава гледна точка точно тоя въпрос.
Ама ще направя предположение.
Най-много битки е имало по пътищата. Или, по-точно, за контрол на пътищата.
Така че нашите територии трябва да са бая напред в класацията.
... tota creatura
revertis a ssa natura.
| |
|
И на теб :)
Може би не си разбрал, но аз имам отговора, за какво ми е линк
А ако това е твоят отговор, извинявай, но....е....можеш и по-добре
| |
|
Е!
Това не е отговор
По пътищата е много отвлечено. Искам конкретно място
| |
|
Честита нова година.
Като за начало можем да започнем с един Адрианопол.
КОЙТО ТЪРСИ ИСТИНАТА ,БОГ ВИЖДА И КОЙТО ЛЪЖЕ ,БОГ ВИЖДА...
| |
|
Честита.
Да, това е някакъв приемлив опит. Но дали стига? А и не е ли много малък град за толкова много спор?
На ухо ми говорят за Поатие, Мегидо, Рим, Вавилов-Багдад, Константинопол... Може би някой от тях?
| |
|
Като ще е Константинопол , защо да не е Никополис ад Иструм например. Има 5 битки засвидетелствани.
Мислех че имаш впредвид равнопоставени битки където двете армии застават една срещу друга , а не обсада на важни центрове. И все пак като се има впредвид предвижването на воиските, логично е битките да са ставали около големи пътища.
КОЙТО ТЪРСИ ИСТИНАТА ,БОГ ВИЖДА И КОЙТО ЛЪЖЕ ,БОГ ВИЖДА...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|