|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
|
Е, виж, щом се насочваме вече към въображаемите праславянски езици, отклонявам се овреме от тоя път. Бон вояж!
---
| |
|
Като потомък на Куберовите българи, Крум би следвало да носи титлата,която са носили предците му. За справка "Деянията на Св. Димитър ":
"А докато народа желаеше това, злонамерени съветници коварно поддържаха мнението, че никой от тях не трябва да се удостои с това което желае, но че сам Кувер трябва да владее всички и да им стане АРХОНТ И КАГАН, защото заедно са излезли."
В преписа на Манасиевата Хроника и в История славянобългарска може титлите да са Цар и Княз, но нито Константин Манаси ,нито Мавро Орбини са ги използвали за титли на Крум.
КОЙТО ТЪРСИ ИСТИНАТА ,БОГ ВИЖДА И КОЙТО ЛЪЖЕ ,БОГ ВИЖДА...
| |
|
Като потомък на Куберовите българи, Крум би следвало да носи титлата,която са носили предците му. За справка "Деянията на Св. Димитър ":
И аз мога да те пратя за справка при поне два източника, където българската титла е посочена като riges. Каган 1) е аварска титла и 2) не е засвидетелствана в домашен извор.
В чуждите сведения българите са наричани архонти, дукове, рексове и какви ли още не.
Та не разбрах... ти титла "каган" ли предлагаш? Вземи пийни едно чайче с амидофен.
---
| |
|
1.Ако случайно не знаеш титлата Каган не е строго Аварска.
2.Ти не изрази ли мнение че сме имали и Аварска аристокрация.
КОЙТО ТЪРСИ ИСТИНАТА ,БОГ ВИЖДА И КОЙТО ЛЪЖЕ ,БОГ ВИЖДА...
| |
|
Виж как са на "гълъб" и "ред" и пробвай да се сетиш откъде идват.
| |
|
1.Ако случайно не знаеш титлата Каган не е строго Аварска.
Да, не е. И като стана дума за това, ще ми посочиш ли руски автор или изобщо спорове дали Светослав трябва да бъде наричан каган?
2.Ти не изрази ли мнение че сме имали и Аварска аристокрация.
Изопачаваш ми думите. Не съм казвал, че сме имали аварска аристокрация, а че част от българите се смесват с аварите, като усвояват някои лични имена (а вероятно и по-низши военни титли) от аварите.
---
Не ми отговори на въпроса: Според тебе на Крум трябва да бъде поставена титлата КАГАН?
---
| |
|
За да не ме обвиниш че ти изопачавам думите те цитирам:
"...Ами не е точно "наш". Шафарик е въпросният с угро-финската теза. Има някакви основания. За мен думите от именника обаче са АВАРСКИ, тъй като и аристокрацията ни след 6 век е отчасти аварска, а не са на някакъв роден език на "прабългарите".
...................................................................................................................................
Аз те питам след като Аварската аристокрация е успяла да прокара думите си в българския календар,защо да не е успяла да прокара и някоя аварска титла?
Убедена съм на 100% че титлата на Крум не е била Хан, Цар и Княз.Колкото и странно да ти звучи мисля че титлата му е била Каган.
КОЙТО ТЪРСИ ИСТИНАТА ,БОГ ВИЖДА И КОЙТО ЛЪЖЕ ,БОГ ВИЖДА...Редактирано от latani на 18.11.06 20:01.
| |
|
Колкото и странно да ти звучи мисля че титлата му е била Каган.
Аз пък мисля, че няма значение какво мислиш ти.
Три са титлите на Крум в изворите и това са АРХОНТ, ЦАР и КНЯЗ.
---
| |
|
Все пак за точността да отбележим, че последните две са в летопис от 14 век, препис от византийски летопис от 12 век, описващ началото на 8 век. Все едно аз да опиша падането на Търново.
| |
Тема
|
Re: Още по правилната титла
[re: Лил]
|
|
Автор |
БoянГeнoв (минаващ) |
Публикувано | 20.11.06 00:16 |
|
Все пак да отбележим, че никъде Омуртаг или който и да е не е отбелязван като канасювиги освен в нашите си надписи така че на какво основание трябва да го наричаме хан или каган? Не му е истинската титла това каган.
Освен това не мисля, че аварите имат нещо угрофинско - аварите идват от хионитите долу откъм североизточна Персия т.е. вероятно е хионитите да са китайските сюн-ну - името на аварите било вархунити. Ако има нещо угрофинско това ще е от европейските хуни. С голяма забележка - ако това въобще са угрофински глоси.
Имам голяма друга забележка - българите не са били под аварска власт - стига с тия глупости - или българите са били в съюз с аварите или това дори е била само една част от тях - кутригурите - който ми покаже извор с друго българско племе освен кутригурите го признах.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
|
|
|