|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
Тема
|
За киселото мляко и заквасването му
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 15.04.05 11:03 |
|
Момичета и момчета,
Сега ще ви задам следната гатанка . Кажете ми ако си нямаш 2-3 лъжички мляко за закваска с какво друго може да се подкваси млякото? Къде живее великата бактерия Бациликус Булгарикус?
Питам защото приятелка ми се оплака, че така били развалили вече всички кисели млека в България, че вече нито едно от тях не можело да подкваси млякото . Много ще ми е мъчно, ако е така наистина!
"Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"Редактирано от Иpeтo на 15.04.05 11:13.
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
ah () |
Публикувано | 15.04.05 13:36 |
|
мога да ти отговоря къде живее в австрия: в киселото мляко от хофер. става идеално за закваска.
а в бг имаше май едно перущица. иначе, за съжаление, това е факт.
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: ah]
|
|
Автор |
Eдин (такъв) |
Публикувано | 15.04.05 13:50 |
|
А какво е "хофер"?
Пречка е на себе си глупеца,
пречка е на другите мъдреца.
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 15.04.05 15:19 |
|
В България: ако реша да квася мляко:
1. Отивам и купувам селско мляко от бабите, които все още го продават нелегално тук-там .
2. Отивам на пазарчето на "Св. Седмочисленици" в София и купувам пак от бабите домашно кисело мляко, обикновено овче, но може и друго, каквото имат.
3. Квася закупеното по т. 1 със закваска от закупеното по т. 2. И пак не винаги става като хората...
Да се кваси купешко прясно мляко с купешко кисело мляко е само губене на време, уви...
Ante porcos margaritas meas mitto.
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: Mushu]
|
|
Автор |
Maтa Kocмaтa (избръсната) |
Публикувано | 15.04.05 15:55 |
|
Мда гледайте филма "The Corporation" и ще ви се изяснят някои неща относно млякото и живота въобще
Лека нощ
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: Maтa Kocмaтa]
|
|
Автор |
Mим (щура) |
Публикувано | 15.04.05 22:18 |
|
Не съм го гледала тоя филм, но киселото мляко в последно време наистина е ужасно. Няма го онова от едно време, дето се вкисваше на следващия ден (тогава това ни беше проблем пък). Днешното издържа по 2 седмици, че и повече в хладилника - правете си сметка колко е натурално и колко консерванти му блъскат. При това е неестествено гъсто, блъскат му и нещо за сгъстяване - нишесте ли, що ли...
Аз изобщо не купувам Данон, Фибела и млека от този сорт. Предпочитам произведените от по-малки фирми. Но и тяхното качество не ме задоволява, даже някой път нещата са трагични. Въпрос на време е да се ядосам и да започна да си квася сама вкъщи. Не от купешко прясно, разбира се. И без това си вземаме всяка седмица 2 литра от един производител, ще почнем да си вземаме по 4-5 и ще ме загубят като клиент!
Майка ми и баща ми си квасят мляко от няколко години, като си купуват прясното от производител и си оставят от предишното подквасване няколко лъжици за новото. Винаги си имат в хладилника поне половин бурканче за подкваса.
А от къде може да се вземе подкваса за първо квасене, не знам. Сигурно от някой (бабите на пазара), който си кваси сам.
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: Mим]
|
|
Автор |
Иpeтo (ентусиаст) |
Публикувано | 15.04.05 23:08 |
|
Добре де, ама освен от кисело мляко трябва да има начин да се заквасва и от нещо друго.
Баба си спомням, че ми казваше, че като са нямали мая на времето са позвали "квас" или хмел или нещо такова за замесване на хляба......А за качеството и на българското кисело мляко няма какво да си говорим. Не съм гледала филма на Мата Космата, щото ми се налага да го гледам служебно на живо всеки ден и да ви кажа така ми е писнало на шапката, че ще захвърля всичко и ще хукна към дън горите тилилейскии няма да искам да знам за цивилизацията!!!
"Life is like a box of chocolates, you never know what you're going to get"
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: Иpeтo]
|
|
Автор |
Mим (щура) |
Публикувано | 15.04.05 23:17 |
|
Ами мисля, че вълшебната бактерия се съдържа само в киселото мляко, и то в българското, поне аз не знам да се съдържа другаде ...
За кваса за хляб си права, замества маята, но заместител на въпросната бактерия - не знам... Всъщност има разни други там закваски (например използваните от "Данон" - жива закваска или както там й казват), но явно те не ти вършат работа.
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: Mushu]
|
|
Автор |
Sapiens (ex Sapiens-s-s) |
Публикувано | 15.04.05 23:39 |
|
Ако не е тайна - бабите откъде вземат закваската?
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: Иpeтo]
|
|
Автор | Пpoлeт (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.04.05 10:52 |
|
Преди около две години разговарях с шефа на този институт в София, който единствен в България отглежда, съхранява в чисто състояние и продава въпросната бактерия. Убий ме, не мога да се сетя как се казва. Та той ми изреди имената на българските фирми, които са си купили от там бактерията и за съжаление те бяха твърде малко. Една от тях е производителката на кисело мляко "Елена" и оттогава си купувам само това мляко, когато реша да си квася в къщи. Не съм имала проблем.
А иначе най-сигурно е да вземеш закваска от село и то от къща, където има млекодайно животно.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
|
|
|