|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
|
не е баш тъй. Закваската винаги е жива. Има лиофилизирана закваска, която се ползва за производство на мляко и още закваска, но тя също е жива. Мъртвите бактерии няма как да оживеят и да направят млякото.
Това, за което говориш е състоянието на бактериите в самото мляко след заквасването му.
При нормалното, стандартно, класическо кисело мляко, след заквасване, трябва да остават живи бактерии, които със всеки изминал ден трябва да се увеличават. Нормата, за да наречеш едно мляко истинско е 1 милион бактерии на грам.
"Мъртвото" мляко или закваска, както ги наричаш, е кисело мляко, което след заквасването е обработено, така че в него не остават живи бактерии. Така млякото има по-висока трайност. Такова мляко няма добри качества, млечно-кисели бактерии в него има, но те са умрели. Това мляко не може да заквасва добре друго мляко, ако изобщо може.
Качествата на млякото като мирис, цвят, гъстота, безспорно зависят от закваската и типа щамове на бактериите. Но в по-голяма степен зависи от качествата на прясното мляко, от което е получено. Хубаво кисело не се получава от лошо прясно. Тоест - само доброто прясно се заквасва.
В 'Център по Хигиена' ни учеха, че киселото мляко е "сигурно" мляко, понеже щом се е заквасило, значи прясното мляко е било добро.
| |
|
Изводът е, че трябва да си квасим мляко сами, ако искаме да ядем кисело мляко. Много ми хареса обяснението. Звучи логично и лесно, ама кой да се сети, че киселото е обработено. На село се кваси овче мляко и после се стерилизират буркните (обръща се бурканът и се кипва във вода до ръба на капачката няколко минути). Това мляко издържа повече от една година, ама с него не може да се кваси ново мляко. В млекопреработвателните предприятия явно се подхожда по подобен начин.
| |
|
Не във всички. В България не знам да правят така, доколкото няма мляко, което да издържа толкова много. На запад наистина имат млека, които са наред по 6 месеца и повече.
| |
Тема
|
Моля за помощ
[re: Osogovetz]
|
|
Автор | Kyмa_Лиcka (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.06.05 15:29 |
|
Аз докато си бях в БГ (9 години ве4е отлетяха) и покраи мами и свеки и аз квасех 4есто. Ама те ме нау4иха като го замая' да го бутна в предварително загрята до 100°С и изклу4ена фурна и в тава пална сас студена вода. Ставаше сас 0 дефект. Та това беше преди. Сега от как сам по света се опитвах няколко пати щото моите приятелки балгарки все се изтакват какво хубаво мляко си квасели. Ама аз нешто маи изгубих валшебната пра4ица и сега млякото ми става само за боклука. Та вапроса ми е какво греша като правя следното: На 1 литар прясно мляко слагам 125мл буркан4енце с купешко мляко като разбивам с вилица заквасата и малко от топлото мляко. После тая закваса разбарквам в тенджерата с другото мляко....и....ХОП!!! цялото мляко става на едни дребни парцал4ета-като снежинки. Аз си помислих 4е така е нормално ама не! На другата сутрин вийдам 4е по4ти се е заквасило ама не стои гладко ами сипкаво-на снежинки-едно таково странно.
Кажете моля ви добри хора вазможно ли е да го преси4ам преди дори да се е заквасило. И как да избегна това снежиране.
А моито детенце как оби4а кисело млекцеееее (светват му о4и4ките като ме види с мляко в рацете)
Мноооооого благодарности предварително
| |
|
Имам голямо желание да ти помогна, ама щом си квасила преди и сега не става, значи нещо млякото не е с необходмите качества. Опитай при различна температура да го подквасиш. Приятелките българки в БГ ли са? Ако някоя от тях е близо, искай от нея подкваса и опитай пак. Друго не се сещам.
| |
|
Не че съм специалист, ама като новак направих няколко експеримента и мога да ти посоча евентуалните причини за неуспеха.
1. Закваската (оригиналното кисело мляко) трябва да съдържа поне една от 4те вида бактерии които Осоговеца описа. Провери какво пише на оригиналия продукт, дали са там. Потърси в т.н. "БИО продукти" там ВИНАГИ пише какво има.
2. Ако оригиналното кисело мляко (за закваската) е фруктов йогурт или сладникав някакъв, първия път май захарта пречи да се получи сгъстено кисело мляко, но след втория път (от несъвършенното и не толкова кисело мляко) излиза по добре, на третия - перфектно.
3. Ползвай обикновенно прясно мляко БЕЗ допълнителни вкусови добавки. Аз опитах веднъж с 5% мазнини, не обърнах внимание че има добавка "ванил" и не се получи, а със стандартното 3% прясно мляко нямам грешка.
4. Технологията описана (май) от Алис - възвряване и после охлаждаване до температура "10 сек кутрето вътре" и тогава смесване с "оригиналното кисело мляко...около 2 лъжици - 100 мл/2 литра мляко) е правилна и работи. Смесването е постепенно - първо един черпак топло мляко със "закваската", хубаво разбъркване, после още един черпак и т.н. май е правилната процедура.
5. След разбъркването аз не го завивам с нищо, покривам съда със станиол (не особено херметично изобщо, и го оставям 6-8 часа на стайна температура (18-24 градуса Целзиус) и е ОК. После го вкарвам в хладилника, че е по вкусно студено.
6. За едни разглезени малчугани опитах да добавя и сироп (от малини, такъв готин червен и ужасно сладък) в кофички от 250 мл. (добавях сиропа след като налях топлата смес в кофичките). След първия опит му 'Фанах цаката - четвърт чаена лъжичка сироп е горната граница за 250 мл - и някакъв бледо лилав цвят има, и се усеща дъха на малината, над това консистенцията не е такава като на киселото мляко, а си остава течност.
С успех
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
| |
Тема
|
Re: Да не остана по-назад
[re: alys]
|
|
Автор |
fortuna_ (заслужена) |
Публикувано | 26.06.05 15:15 |
|
като четох из тази дълга тема, ме досрамя и се взех в ръце да опитам и това чудо Взех прясно мляко Аида - 3%, кипнах го в млековар, мерих с термометър температурата до 52-53 градуса, прелях го в глинено гърне, добавих му 1,5 супена лъжица кисело мляко Елена, разбъркано с 2-3 лъжици от прясното мляко, захлупих гърнето с капачето, поставих го върху керамична чиния, завих го с дебела хавлиена кърпа и отгоре с найлонов плик :)
Сутринта беше готово и го сложих в хладилника, стана вкусно, но малко по-редичко от Данон-а При втория опит, докато изстива кипнатото прясно мляко му пуснах и бучка масло, пак стана - даже и с малко каймак
Ами това е, само да ви кажа, че луд умора няма и в радиус от 100 м около мен има 6 магазина, откъдето да го купя готово на същата цена
| |
Тема
|
Re: Цедене на кисело мляко
[re: Mitre]
|
|
Автор |
Лokyмka (диетична) |
Публикувано | 11.07.05 10:36 |
|
Експресната процедура за цедене на мляко е следната: вземаш една тавичка, в нея слагаш сгъната чиста хавлия - да покрива дъното и стените. Изсипваш млякото и от време на време бъркаш. За 20-30 мин. е готово. Ако млякото е повечко или е по-воднисто, сменяш хавлийката. Успех!
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: SilverElf]
|
|
Автор | asdf (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.08.05 16:34 |
|
Е, къде пък го намери това мляко, бре?!
| |
Тема
|
Re: За киселото мляко и заквасването му
[re: White Raven]
|
|
Автор | asdf (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.08.05 16:36 |
|
Каква тая машинка, моля?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
|
|
|