|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Моля участниците за един компетентен анализ
[re: no_bs]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 14.06.05 22:02 |
|
Новак съм в подквасването, но в последните няколко дни направих по две закваски на ден с най различни продукти, та мога да ти кажа от свежия си личен опит:
1. Най несполучливата закваска излезе от млякото с най много мазнини (5%) - и според мен високия % на мазнините е това което пречи на закваската да стане кисело мляко, което с вилица може да се яде.
И при мен се получи едно лигаво, разделих го на две, половината в хладилника, другото навън 24 (!!!!!) часа - ЙОК. Става само за айрян (правя го с газирана вода) и пак не е достатъчно кисело.
кисело.
2. Май е важно млякото да заври, и после да се охлади до "10 сек. кутрето", когато не възврях млякото, не се получи достатъчно добре. Лошото е че тенджерите ми загарят, мамка им...'ми загори тенджера съм и това е
3. Заквасванията на прясно мляко 1 или 3% мазнини (купешко, де), излизат 100% ОК, правя ги вечер, и на сутринта ги прибирам в хладилника, седят около 7-8 часа на 24-25 Целзиус и са ОК. Веднъж оставих едно 24 часа и само стана леееееко по кисело, чудесно за айрян.
4. За закваска ползвах в началото един туземски продукт на Данон, 3% мазнина и без бацилус булгарикус, само с двата други, после ползвах за закваска от готовото кисело мляко, и става добре. Слагам на 2 л мляко 2 пълни супени лъжици закваска (някъде около 100 мл, 1/2 кофичка от Данон'овата).
5. Опитай следващия път и ти с купешко мляко, при мен нито аз, нито някой от "дегустаторите" ми намериха съществена разлика между оригиналната закваската и новия продукт, освен че оригинала беше леееко по кисел и по гъст...ама около 5 пъти по евтин от оригинала!
СЕГА въпрос ако някой/я още не е заспал/а от скука - а как се прецежда кисело мляко за да стане като за ...цацики/зазики...тази гръцка вкуснотия, в България май я наричат Снежанка?
Дамски чорап/огащник става ли...че единствената цедка в къщи е за спагети, и дупките са бая голями...
Предварително благодаря за всякакъФ съвет или помощ.
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!Редактирано от Mitre на 14.06.05 22:07.
| |
Тема
|
Re: Моля участниците за един компетентен анализ
[re: Mitre]
|
|
Автор |
no_bs (VBBBF) |
Публикувано | 14.06.05 22:22 |
|
Внимателно чета и запомням и няма да спра да опитвам. Да знаеш само, че пълномасленото мляко не би трябвало да е проблем. Майка само такова заквасва и става супер. Всъщност цялата идея зад моето квасене е да не се занимавам с купено от магазин мляко. Това, което квасих снощи, е от ферма недалеч от нас, проучила съм я и знам, че млякото им е толкова близо до природата, колкото е възможно.
За цеденето - не знам за чорапогащник дали става. Според мен трябва тензух. Тук се продава и cheese cloth, което е като марля и с него също става.
| |
Тема
|
Re: Моля участниците за един компетентен анализ
[re: Mitre]
|
|
Автор |
lPA (ентусиаст) |
Публикувано | 14.06.05 22:26 |
|
Не съм се сетила да пробвам да цедя кисело мляко с чорапогащник и не знам дали ще стане.
Обикновено ползвам два пласта тензух/марля, става и с голяма мъжка носна кърпа( чиста, неползвана ).
Колкото повече знаеш, виждаш колко повече не знаеш
| |
Тема
|
Re: Цедене на кисело мляко
[re: lPA]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 14.06.05 22:48 |
|
А кога цедиш киселото мляко, моля - след като е станало вече "кисело" и преди хладилника, или и след хладилника става.
Разбъркваш ли млякото преди да го цедиш? Марлята и носните кърпи са доста различни по пропускаемост (струва ми се, де), колко време взима цеденето през носна кърпа?
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
| |
Тема
|
Re: Цедене на кисело мляко
[re: Mitre]
|
|
Автор |
lPA (ентусиаст) |
Публикувано | 14.06.05 23:12 |
|
Обикновено квася един път седмично в кутии от купешки Данон по 1 литър. Прибирам си ги в хладилника и когато ми потрябва се ползва. При по-дълъг престой млякото става по-кисело.
За цедене: слагам кърпа в гевгир, а отдолу достатъчно дълбок съд с подобен диаметър, да се цеди водата в него. После изсипвам млякото върху кърпата без да се старая да го бъркам.
Или по-голяма двойна марля - завързваш краищата и така , че като изсипеш млякото вътре да можеш да я провесиш на удобно място - примерно над мивка.
Времето за цедене зависи от количеството и качеството на млякото. Т.е. може от време на време да хвърляш по едно око.
Аз обикновено го чакам докато се редуцира наполовина, около 2 часа на кърпа в гевгир за около 1,5 кг кисело мляко.
Ако съм пропуснала нещо или не съм обяснила добре, питайте смело, моля.
Колкото повече знаеш, виждаш колко повече не знаеш
| |
Тема
|
Yey! Update!
[re: Mitre]
|
|
Автор |
no_bs (VBBBF) |
Публикувано | 15.06.05 03:11 |
|
Хм, всъщност никак не е зле. Като се прибрах от работа мъжът ми каза, че го е опитал и му е харесало, а той е капризен по принцип. Та като го пробвах отново и се оказа, че нито е толкова рядко (може ли да се е досгъстило през деня?!), нито чак толкова се точи. А на вкус е много добре. Ей сега си го хапвам докато пиша. Радост голяма! К'во нещо е това творчеството!
| |
Тема
|
Re: Цедене на кисело мляко
[re: Mitre]
|
|
Автор |
Mushu (злюка-гадюка) |
Публикувано | 15.06.05 07:44 |
|
Аз цедя кисело мляко много успешно през филтър за шварц-кафе . Само че ако е хартиен, се цеди бая дълго... поне 24 часа Аз използвам един подобен филтър от пластмаса и такава, като полиетиленова, мрежичка (купих си го нов и е само за тази цел)... тъкмо много успешно се слага на съд тип мензура за мерене на продукти и за една нощ е отцедено млякото.
И според мен се цеди след хладилника, когато вече е "стегнало".
Ante porcos margaritas meas mitto.
| |
Тема
|
Re: Цедене на кисело мляко
[re: Mushu]
|
|
Автор |
Mitre (шоп [О.З.]) |
Публикувано | 15.06.05 12:48 |
|
И според мен се цеди след хладилника, когато вече е "стегнало".
Това ще го пробвам довечера, и ако излезе успешно този уикенд сме на циганско мляко и салат цацики.
П.С. "Циганско мляко" се наричаше мастика с лед/вода, нали?
Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
| |
Тема
|
Re: Цедене на кисело мляко
[re: Mitre]
|
|
Автор | Pipe (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.06.05 15:49 |
|
Аz пък невиждам zащо трябва да се цеди млякото, ако добре се е подквасило. Аz не го цедя, слагам пове4ко крастави4ки и орехи, както го предпо4ита домашното население и става перфектно "цацики". Оф, ако имаше мастика, както няма, можеше и "снежанка" да му каzваме.
Аz не про4етох цялата тема, сега ще се върна да си я допро4ета.
Само се сетих, 4е zа подквасването полzвам едно специално съоръжение zа подквасване: нагревател4е под капак, никога не бърка температурата и винаги реzултатът е отли4ен.
| |
Тема
|
Re: Най-точната информация за киселото мляко
[re: Иpeтo]
|
|
Автор | 1 жeнa (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.06.05 14:56 |
|
Едва днес погледнах тази тема, но установих, че има доста погрешни представи за киселото мляко и закваската му. Разбира се - има и доста полезни и правилни идеи и мнения.
Аз самата доскоро имах някакви заблуди. Главно от гледна точка на плътността на млякото и вкусови качества. Да, ама не Направо съм си била наивна
Та поред - от специалисти научих следната "млечна" информация:
закваската (респ. заквасеното кисело мляко) се делели на два големи вида - "жива " (натурална бактериална) и "нежива" (нещо като мъртва - изкуствена, синтетична). Няма да ви подсказвам коя е за предпочитане.
Как се познава дали млякото е заквасено с естествена бактерия ? - Практически се използват два начина - първи, като отлепите фолио-капачката, върху млякото да има влага (разбира се не прекалена, но да е достатъчно мокро) - нещо като цвик. Аз досега си бях в заблуда и си мислех, че това, точно обратното, е показател за лошо заквасване. Втори и по сигурен признак е да се пробва определена марка кисело мляко, като отворено бурканчето се остави в хладилник за 72 часа. Просто го прежалвате - ако се развали и вкисне - млякото е с отлични качества и жива закваска. И вече си купувате тази марка. Ако си остане непроменено и плътно - просто не го купувайте повече.
Единственото българско предприятие, което произвежда за промишлени цели жива закваска се намира в София, кв. Орландовци. Имали и магазин там, но не ми казаха подробности за асортимента. Информация за това предприятие и млечно-киселата бактерия може да се види на този адрес :
Има и екстра - рецепти
За домашното заквасване - всеки си решава сам, като трудоемкост и време.
Но съм била и свидетел - как се продава домашно краве прясно мляко от крава, която е болна. Все пак при някои производители на кисело мляко, то минава през определена обработка (не само топлинна) . С това не искам да демотивирам мераклиите да заквасяват. Все пак бъдете внимателни и не купувайте от случайни хора, които не познавате. Без излишна подозрителност, но с повишено внимание купувайте мляко и от (понякога добродушно изглеждащи) услужливи бабички. Мисля, че няма да издам някаква тайна, щото тя си е обществена такава, че някои от пенсионерите си докарват допълнителен доход към мизерните си пенсии (и те душа носят) - ходят сутрин рано до селата около София и купуват от кравари в бидончета прясно мляко, после го разреждат с вода разфасоват в плрастмасови бутилки от литър-литър и половина и го изнасят на тротоарите. До 9 часа сутрин - вече са заели пазарна позиция. Стават и такива неща. Макар, че не всички са такива. Но ако все пак ви е останала амбицията да пиете наистина натурално мляко - най-сигурен вариант е към 5-6 часа сутринта да яхнете возилчето и да препуснете до крайградско село (с предварителна уговорка) до познат вече вам кравар или козар.
И още един въпрос дето беше засегнат в някои от мненията - за хигиената.
Не мисля, че хигиената трябва да се абсолютизира за всички видове храни.
Преди време цели два часа ми разказваха (разказ от технолог в бранша) за хигиенната одисея на луканка, която по никакъв начин не искала да узрее и се разваляла при перфектни санитарни условия. Та тогава научих доста за това колбасарско лакомство и се затвърди мнението ми, че нищо не бива да се абсолютизира.
Това е! От киселото мляко до луканката
Надявам се да съм ви била полезна, макар, че се включих на финала.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
|
|
|