|
Тема |
относно замесването [re: нeизвecтнa] |
|
Автор | John (Нерегистриран) | |
Публикувано | 14.04.05 09:34 |
|
|
При замесването най- важна е солта, тя не се слага докато се захваща закваската защото убива микроорганизмите. Но е много важна за бухването и структурата на тестото - свързването на глутена и тем подобни. Аз мляко не слагам но може, става различно. Първия който направих беше с хилендарския квас и понеже него го бях поддържал както си пише по рецептата беше с доста мляко. Стана като месеница доста вкусен. Аз го правя с пълнозърнесто брашно и става доста близко до стуктура на Тонус , но с различен вкус. Доста неща могат да се прибавят. Като се по4не с мазнина - масло , олио, зехтин . По лесно се меси и по блажничък става. Иначе друго което може да се сложе са ядки от всякакъв тип. Слънчоглед , тиквени, маково семе, сусам , ленено семе, орехи , овесени ядки , абе каквото се сетиш ,че ще е вкусно . Може и зеленчуци да се слагат, не че съм пробвал .Обаче маслини със сигурност ще са много подходящи. само трябва да се прецени влагата на зеленчуците да не объркат нещо. Другото нещо е, че може с ядките да овъргаляш оформения хляб да се запекат и да ми придадат друг вид. Има още едно нещо че като оставяш хляба да втасва се правят нарези с нож да се улесни бухването както хляба по магазините заводския , като можеш да си правиш каквито искаш форми. Ножа трябва да е много остър,а нарезите дълбоки.
Бих пробвал с кисело мляко да ти кажа по - подходящо е според мен от прясно мляко ама чакай да свършат постите.
Мерси за интересса и късмет с хляба .
|
| |
|
|
|