О, ако е за това при нас няма такъв проблем, мисля.
"Както се вижда, и плодовете са на рехави гроздови, а не като на отровния - сбити.", но ние берем от "сбития", мислех, че той е лековит, именно, отровен е в големи количества, но в точно определени е лековит, особено за онкологичните заболявания..Онзи с по- рехавите плодчета не е ли дървесния, по- ранно зреещ, от който се прави сок, бял бъз? А бъзака, който аз мислех, че е по- лековит (особено, както казах за онко заболявания) е на гъсти съцветия(или там, както е по- правилно незнам..) и плодовете са вирнати нагоре, при другия са надолу наклонени. Бъзакът зрее сега- края на август, началото на септември..Или и аз съм в объркване..
П.П. По- горе в темата е обяснено така от tzveti61 и аз мисля, че е така:
Re: черен бъз [re: pe_pe]
Автор tzveti61 (непознат )
Публикувано 15.09.09 12:43
"От този бъз, който прилича на дърво/дървесен/ се прави сироп от ЦВЕТОВЕТЕ на пролет. Много е хубав и също полезен. Другия бъз е нисък не по-висок от 1.70-1.80 м. зрее по-късно, намира се обикновено около реките и от неговите ПЛОДЧЕТА се прави сироп.За това нещо съм се консултирала лично с Д-р Димков и тъй като консултацията я направих след като бях заредила доста буркани с плодчета от дървесния вид той ми каза да го изхвърля и да направя сироп от ниския. Аз последвах съвета му и няма причина точно в него да се съмнявам."
И мнението на нова:
Re: черен бъз [re: Buba67]
Автор нoвa (Нерегистриран)
Публикувано 03.09.09 17:01
От дървесния вид се пави сироп от цветовете но НЕ от плодчетата. Сироп от плодчета се прави от ниския бъз-не знам точно как се казва. За това съм говорила лично д-р Петър Димков/внук/
Редактирано от just flower на 24.08.10 17:07.
|