|  | | 
| 
          | 
              
                | Тема |  Re: Благодаря за инфото [re: CУ] |  |  | Автор | Mitre (шоп [О.З.]) |  |  | Публикувано | 13.08.09 09:29 |  |  |  | 
        
 Вчера в магазин "Европа" открих някаква вариация на тема "прошуто" - пише, че е внос от Германия. Още не съм го пробвала.
 Иначе се поразрових в нета и намерих препратки към верига магазини за деликатеси в Лозенец и на бул. България, за които пише, че предлагат "истинска Прамска шунка":
 
 Германия е голям износител на шунка, но обикновенно варена и вакуумирана или в кутии. За разлика от италианското (ср' род? калпав ми е българския и туй то) Прошуто Крудо (сурово). Не съм виждал извън Германия немска шунка на бут.
 
 
 Статията е интересна но не точна.  В цяла Италия хората си правят прошуто, просто пармското е ней известното и най качественото, защото си имат една асоциация на производители която доста стриктно и ефикасно надзирава производството му (храненето на прасетата) и зреенето му. А в Парма (и съседния град Региано) е дълговековна традиция да си..."зреят" сирената и бутчетата и са факири в това. Апропо, условията са почти еднакви. Поне така ми каза на времето пича от който дълги години купувах Пармеджано Реджиано и после той почна да "узрява" и прошуто, след като успя да задоволи изискванията на асоциятията.
 
 Frankly, my dear, I don't give a damn!!!
 
 
 |  |  |  |  
 |   | 
 |