С удоволствие.
Най напред за житото.Изпитвала съм го невероятно е.Та житото се измива от вечерта, като се трие между дланите. Налива се вода 1:4 .Водата е четри пъти повече от житото.На другия ден се слага да се вари както е от вечерта.То е попило необходимата вода.сварява се много бързо.Не се долива никаква друга вода.Разварява се перфектно,става пухкаво и бяло.
Прясна пита с пара:
1 кг.брашно,300 г вода,10 г. сол,1 бакпулвер,смесен с брашното,монета
брашното се пресява няколко пъти,прави се кладенче и се слагат продуктите.Оформя се пита която се слага във подница и се покрива с връшник.Пече се в добре угрята фурна.
Аз я пека естествено в печка.яла съм и от фурна разликата е огромна.
Баница вита:
1кг.брашно,2 чаши хладка вода,непълна чаша олио,лъжица сол,лъжица оцет/за тестото/
плънката/още 200гр. мазнина и 200 г. сварен булгур или ориз/
Омесеното тесто се разделя на 8 топки,всяка от които се разточва на кора с големина на по- голяма чиния.Намазват се с мазнина и се навиват най -напред на руло,о после на охлюв.Оставят се на студено цяла нощ/може и в хладилника/.На сутринта всяка топка се разточва на по -голяма кора,която се наръсва с плънката.Завива се по познатия начин.отгоре баницата се полива отново с мазнина.Пече се във фурна зарита с жар.
Мачкан/джуркан боб:
боб,кромид лук,морков,солна вкус,сушен джоджен,олио,червен пипер.
Всечко се приготвя от вечерта.Боба се накисва,щом на другия ден се сложи на печката ,първата вода затоплена се изхвърля.Прибавя се лукаи моркова.Щом се свари се добавя джоджена,солта и малко олио.
изцежда се боба и се намачква с джурило или вилица.Прибавя му се и по малко олио.Слага се в съд готовия боб и се набожда с вилица,поръсва се червен пипер и се полива отново с олио.
Млечна баница-брашнеста халва/това е обаче за Коледа/
1 литър прясно мляко1500гр.брашно1мед,чаша счукани орехи.
Сварява се млякото,поставя се след това на слаб огън и като се бърка непрекъснато,постепенно по малко се прибавя брашното,докато всичко се сгъсти.Накрая се слага мед и счуканите орехи.Яде се студено.
Кокошка или пиле за Коледа:
1 кокошка,червен пипер,сол
Пече се на жар,докато се зачерви,после се слага в тава и се пече във фурна.Може да се прибавималко вода и мазнина.печена,се посолява и наръсва с червен пипер.
Варен петел /за нова година/
1,5 петел,1л.вода,5 г сол,2-3 скилитки чесън,магданоз
Изчистеният петел се сварява цял,като му се отстранява само главата/тя се закача над огнището/.Свареното месо се нарязва на парчетаи се връща отново с част от бульона,в който се слага чесъна счукан,магданоз и парчета червена печена чушка.
Каша от жито/кешкеш/:
1кг жито/грухано/400 г. захар или 400 г. сланина
първи вариант:измитото в няколко води жито се вари,след което се пасира през цедка,за да се получи каша,в която се слагат захар,стафиди и орехови ядки
втори вариант: житото се сварявас парче сланина,след което се пасира,а получената каша се нарича кешкеш.Яде се посолена и наръсена с лют червен пипер.
Свинско със зеле няма ,то е със праз
Прясна пита -Вечерна:
1 кг брашно,5 г сол,400г вода
Брашното се пресява няколко пъти и се посолява,след което с хладка водасе омесва тесто да стане на шупли.Оформя се пита,върху която се поставят 7 купенчета/малки кръгли питки от тестото/наредени така - в средата на питата едно горяло и шест по-малки наоколо.Пече се похлупена с връшник,зарита с жар.
Тази пита е да Коледа и Йорданов ден.
|