|
Тема |
Re: Домашна пастърма. [re: engel2] |
|
Автор |
Sapiens (човек) |
|
Публикувано | 22.11.08 18:08 |
|
|
ЧУВЕНЪТ е корен, доста рядък вече, от който се прави традиционната турска напитка - САЛЕП.
А ЧИМЕНЪТ е малко известна и употребявана подправка с изключително силен и специфичен аромат.
Стъблото на това растение, изсушено и смляно се нарича СМИНДУХ и е познато като подправка за боб и други ястия и като съставка на шарената сол, а семената, които са изключително твърди и леко триъгълни (затова и растението на латински се нарича гръцка тригонела) се мелят много трудно и затова е трудно да се намери чимен на ситен прах, в повечето случаи е малко по-едро смлян.
Кайзероването е процес, който придава "царски" аромат на месото и го прави много деликатесно.
"Кайзер" на немски е "цар", а това е образно казано, правене на продукта да изглежда "по царски".
Именно това обмазване, което прави коричка по повърхността на месото, запазва сочността на месото за по-дълго време и не позволява бързо да изсъхне.
Затова, когато се сложи в хладилник (а той винаги изсушава), трябва да се поставя в хартиен плик.
"Неназованите неща не променят смисъла си..."
|
| |
|
|
|