|
Тема |
Re: Орехов сладкиш [re: cveteto99] |
|
Автор |
Meчo_Пyx (Щастлив) |
|
Публикувано | 11.11.08 06:40 |
|
|
Цвете,
пробвай .
Другото, което ми хрумва е един пай с много ядки и сладко от смокини. Ти си прецени от кои по колко. Щом орехите са повече наблегни на тях.
Трябват ти:
1 лист бутер тесто
300 гр орехи
100 гр кедрови ядки
100 гр филирани бадеми
150 мл течна сметана (хопла)
60 гр масло
90 гр мед
90 гр кафява захар
150 гр смокини от сладко, разрязани на 4
Загряваш фурната на 200 градуса. Бутер тестото се облепя плътно по подходяща за пай форма (около 18 см диаметър), излишните крайчета се изрязват, ръбчето се оформя с вилица и формата се оставя в камерата за 20 минути. През това време запичаш орехите докато леко покафенеят, около 8 минути, добавяш останалите ядки и допичаш още 5-6 минути, до златисто.
Смесваш сметаната, маслото, меда и захарта и поставяш на средна температура на котлона, докато се стопи захарта. Дърпаш от огъня, добавяш ядките и смокините.
Поставяш фолио с малко по-голям диаметър от формата върху тестото, изсипваш един пакет боб за да не бухне тестото и запичаш за около 15 минути (до златисто) и я оставяш да изстине.
Изсипваш сместта с ядките, сметаната и смокините, заравняваш и запичаш за още 30 минути. Готов паят трябва да изглежда като голяма фъстъковка (без фъстъци) в печена чиния . Сервира се студен, по желание със сладолед.
|
| |
|
|
|