Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:52 21.05.24 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Тема Орехов сладкишнови  
Автор cveteto99 (непознат)
Публикувано10.11.08 16:03



Имам много орехи тази година и вече си минаха по реда всички познати кексове, салати и прочее.. известни ми рецепти с орехи. Кажете изпитана рецепта моля.



Тема Re: Орехов сладкишнови [re: cveteto99]  
Автор KAKAMARA (непознат )
Публикувано11.11.08 06:14



Имах една страхотна рецепта за Торта гараш със смлени орехи вместо брашно...но трябва да я потърся и щи я напиша...



резултата е зашеметяващ...ммм...благодаря, че ме подсети за нея




Тема Re: Орехов сладкиш [re: cveteto99]  
Автор Meчo_Пyx (Щастлив)
Публикувано11.11.08 06:40



Цвете,

пробвай

.

Другото, което ми хрумва е един пай с много ядки и сладко от смокини. Ти си прецени от кои по колко. Щом орехите са повече наблегни на тях.

Трябват ти:

1 лист бутер тесто
300 гр орехи
100 гр кедрови ядки
100 гр филирани бадеми
150 мл течна сметана (хопла)
60 гр масло
90 гр мед
90 гр кафява захар
150 гр смокини от сладко, разрязани на 4

Загряваш фурната на 200 градуса. Бутер тестото се облепя плътно по подходяща за пай форма (около 18 см диаметър), излишните крайчета се изрязват, ръбчето се оформя с вилица и формата се оставя в камерата за 20 минути. През това време запичаш орехите докато леко покафенеят, около 8 минути, добавяш останалите ядки и допичаш още 5-6 минути, до златисто.

Смесваш сметаната, маслото, меда и захарта и поставяш на средна температура на котлона, докато се стопи захарта. Дърпаш от огъня, добавяш ядките и смокините.

Поставяш фолио с малко по-голям диаметър от формата върху тестото, изсипваш един пакет боб за да не бухне тестото и запичаш за около 15 минути (до златисто) и я оставяш да изстине.

Изсипваш сместта с ядките, сметаната и смокините, заравняваш и запичаш за още 30 минути. Готов паят трябва да изглежда като голяма фъстъковка (без фъстъци) в печена чиния . Сервира се студен, по желание със сладолед.



Тема Re: Орехов сладкишнови [re: cveteto99]  
Автор _Viola_ (ухание)
Публикувано11.11.08 10:20



Първо се сетих за соса за риба, обикновено при пържена се използва.
Орехите ги счукваш толкова ситно, че да са почти смлени, добавяш счукан чесън и сол. Към тая смес наливаш на тънка струйка вряща вода, като бъркаш бързо. Сосът побелява. Заливаш с него рибата. Става вкусно



Ето ти две таман торти Гараш, и двете изпробвани.

ТОРТА ГАРАШ - ЛЕСНА

250 г. краве масло или маргарин
1 1/2 ч.чаша пудра захар
6 яйца
2 ванилии
3 с.лъж. какао
2 1/2 чаши счукани орехи
150 г. шоколад за глазиране

Маслото се разбива със захарта. Прибавят се жълтъците, ароматите и какаото. От сместа се отделя 1 ч.чаша за крем. Към останалата се прибавят белтъците, разбити отделно на сняг и орехите. Изпича се на 1 блат на 150 градуса. Като изстине, се разрязва на две и се намазва с крема отвътре и отвън. Шоколадът се разтапя на водна баня и тортата се глазира с него. По желание се поръсва със счукани орехи или шоколадови пръчици.

ТОРТА ГАРАШ

8 яйца
1 ч.чаша захар
1 ванилия
6-7 чаени чаши смлени орехи
3-4 с.лъж. какао
250 г. маргарин или краве масло

Белтъците се разбиват на сняг с половината захар. Към тях се добавят ванилията и орехите. Изрязват се кръгове от хартия с големината на подноса. Всеки кръг се намазва тънко с полученото тесто и се пече върху захлупена тава. След изваждане хартията се намокря и отлепя. Сварява се сироп от останалата захар, 100 г. вода и какаото. Като поизстине, в него се прибавят осемте жълтъка един по един при непрекъснато разбиване с миксер. Маргаринът се разбива на пяна и в него на тънка струйка се излива жълтъчната смес. С този крем се съединява тортата.

Тая е готина, от старите класики, май беше от "Дом, семейство, бит":

СУХА ОРЕХОВА ТОРТА

150 г масло
1 ч.чаша захар
1 препълнена ч.чаша брашно
1/2 ч.чаша мармалад
5 яйца
2 с.лъж. брашно
2 с.лъж. какао
200 г. орехи счукани
коняк

Маслото се разбива с 2-3 с.лъж. от захарта. Прибавя се 1 яйце, а после и брашното. Сместа се изсипва в намазана и поръсена тава и се намазва с мармалада. Останалите яйца се разбиват с останалата захар, прибавят се двете лъжици брашно, какаото и орехите, ароматизира се с коняк. Изсипва се върху първото тесто. Пече се в умерена фурна.

И прословутата Агнеса:

АГНЕСА

200 г краве масло
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша смлени орехи
4 яйца
ванилия
1 ч.чаша пудра захар

Маслото се разбива със захарта. Прибавят се орехите, брашното и белтъците, разбити на сняг. Пече се до порозовяване на слаба фурна. Жълтъците се разбиват с пудрата захар и с тях се глазира сладкишът. Оставя се в изключената фурна да се засуши глазурата. Престоява 12 часа преди консумация.


Ако ти се занимава с дребосъци ...

КОШНИЧКИ

за тестото:
0.125 г. масло
2 с.лъж. олио
1 яйце
2 с.лъж. кисело мляко
3 с.лъж. захар
1 щипка сода бикарбонат
2 ванилии
брашно, колкото поеме
за плънката:
2 белтъка
1 ч.чаша смлени орехи
1 ч.чаша захар
1 ч.лъж. канела


Замесва се тесто от посочените продукти. С него се облепват дъната и стените на малки формички за тарталетки. Приготвя се плънката, като продуктите просто се разбъркват. С тази плънка се напълват тарталетите и се пекат в умерена фурна.

ОРЕХОВКИ

4 белтъка
4 каф. чашки захар
4 каф.чашки смлени орехи
сокът и кората на половин лимон

Белтъците се слагат на много слаб огън и се разбиват до сгъстяване, като постепенно към тях се прибавя захарта, а след нея орехите и лимона. Сместа се сваля от огъня и се шприцова в намазана и набрашнена тава. Пече се в много слаба фурна.

ПАНДИШПАНОВИ ПОЛУМЕСЕЦИ

5 яйца
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша брашно
1 ч.чаша счукани орехи
1/2 ч.чаша пудра захар

Яйцата се разбиват с кристалната захар (поотделно белтъци и жълтъци). Прибавя се брашното. Сместа се изсипва в тавичка на дебелина 4-5 мм и се поръсва обилно със счукани орехи. Изпича се на 150 градуса. Изважда се от тавата и от блата с чаша се изрязват полумесеци, които обилно се поръсват с пудра захар.

Още нещо старо и хубаво:

ДАМСКИ КАПРИЗ

125 г краве масло
1 ч.чаша пудра захар
5 яйца
1/2 ч.чаша прясно мляко
1/2 ч.лъж. амонячна сода
1 1/2 ч.чаша брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
5 с.лъж. мармалад
1 ч.чаша кристална захар
1 ч.чаша орехи

Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се един по един жълтъците на яйцата. Налива се прясното мляко, в което е разтворена амонячната сода. Накрая се добавя брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Тестото се изсипва в намазана и поръсена тава и се запича. Когато е почти готов, блатът се изважда и се намазва с мармалада. Предварително разбиваме белтъците с кристалната захар и ги смесваме с орехите, които са едро нарязани. Разстиламе белтъчната смес върху намазания блат и допичаме.

Дано помогнах



Тема Re: Орехов сладкишнови [re: cveteto99]  
Автор cveteto99 (непознат)
Публикувано15.11.08 09:10



Благодаря на всички.
Моите хора не обичат много сладки неща, и за това търся нещо по леко. Снощи намерих една много стара рецепта за сладкиш с орехи и моркови - ако е добър резултата ще ви я пусна.

P.S. Чета в този форум от години и много се изкефих, че Мечо Пух ми отговори.
Приятен ден.



Тема Re: Орехов сладкишнови [re: cveteto99]  
Автор Dolce De Leche (Delicious)
Публикувано16.11.08 19:35



Предлагам ти моята нестандартна и не-кексова идея за оползотворяване на изобилието от орехови ядки.
Смесваш 1/2 чаша захар, 1.5 ч. л. сол, 1.5 ч.л. червен пипер, 0.5 ч.л. канела и 1,(2,3..) щипки лют червен пипер. Разбиваш един белтък. Потапяш орехите в разбития белтък. Вадиш ги един по един, овалваш ги в сладко-солената-люта смеска и ги нареждаш в тавичка. Печеш 30 мин. на 150С. Изстудяваш за 5 мин. преди да ги извадиш от тавичката.
Интересно е да се експериментира с дозировката на подправките в зависимост от персоналните вкусови предпочитания.






*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.